Три огња св Архангела – 2. део

0
Св Архангел Михаил , ман Црна Река

Огањ св Архангела није престајао да гори. Овог пута у личности румунског свештеника оца Георгија Калчиуа. Рођен је 1925, а његов живот су обиљежила страдања. Преживјео је ужасне тортуре у комунистичким затворима по Румунији од 1948 до 1964, а затим од 1979 до 1984 , што је укупно 21 година робијања. Уз сва настојања комунисти нијесу успјели да сломе дух доброг оца Георгија, остао је вијерни Христов војник и антикомуниста, а сачувао је и свој карактеристични осмјех који није скидао са лица.

Три огња св Архангела - 2. део

О својим мукама у затворима монахињи Ники је рекао следеће: „ Кад вас муче, после једног или два сата патњи бол престаје да буде тако јак. Међутим, када се одрекнете Бога и знате да сте богохулник , онда је то бол који траје….Ми опраштамо нашим мучитељима , али је јако тешко да опростимо самима себи“.

Затвор и прогони не само што нису сломили дух оца Георгија, него га нису ни ућуткали. Ватрено је исповједао вјеру и говорио о злу екуменизма и комунизма.

    1. октобра 1984. године отац Гјорге је био рашчињен од стране Епархијског савјета у Букурешту под изговором „непослушности и непотчињавања црквеним властима и због кршења важећих прописа у православним богословским школама“. Тог истог дана, чланови партије, који су живјели у истом делу града као и он, позвани су да обавесте Секуритатеу[1] ако га буду видјели да носи мантију на улици. У априлу 1985. године Свети Синод одбио је жалбу оца Гјорге на одлуку о рашчињењу.




Након неколико мјесеци које је провео у неподношљивим условима за живот, отац Гјорге и његова породица поднели су молбу да емигрирају. Иако се томе нису надали, њихов захтјев је одобрен.Његово рашчињење вјерни нису прихватили и наставио је да служи у Америци, без обзира на чињеницу да га је румунски патријарх рашчинио.1989 г. он постаје настојатељ румунске цркве “Светога Крста Господњег” у Бејлис Кросу, државе Вирџинија. Тек по паду Чаушеског 1990. г. о. Гјорге долази у Букурешт, где врши молебан на једном од тргова упркос присутству “Секуритатее” и после тога се често враћа на румунску земљу.

Ватрено је бранио Цркву и од свејереси екуменизма о којој је говорио: „Екуменистички покрет је акција иницирана од наших савременика који покушавају да изједначе религије и нације, акција коју масонерија промовише већ дуже времена. Ја сам против екуменизма, и сматрам то највећом јереси нашег века.Екуменизам покушава да духовно изједначи вероисповједања, изједначавајући их духовно до најнижег нивоа и посебно уништавајући Православље.“

Као пророчанство памтимо ријечи исповједника оца Георгија „Све више и више видим говора против екуменизма, и све више и више ова света опозиција долази до ушију вјерних.“

Као огањ св Архангела , који је био и заштитник румунских антикомуниста (Легија св Архангела Михаила), и светитељ отац Георгије престави се на дан св Архангела Михаила 21. новембра 2006 године.

Господ га такође награди нетрулежним моштима које бијеху откривене 2013 године.

————————-

[1]Румунска УДБА, ДБ

Ђ. К. / Васељенска

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!



 

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.