Америчка немогућа мисија у БиХ

0
бих

Да ли ће САД успети у свом науму за БиХ? Мало је вероватно, јер оно што траже је немогућа мисија. Игнорисање реалности и чињеница не може донети резулат. Али криза ће потрајати.
Западна дипломатско-медијска офанзива и претње упућене Републици Српској рађају сумњу да Запад и Америка немају план за решавање актуелне политичке кризе у Босни и Херцеговини и сведоче о њиховој политичкој немоћи. Претње и санкције, које стижу из Вашингтона, Берлина и британске „друге лиге“, представљају политичко насиље, те не могу бити решење и у основи су признање пораза и немоћи.

У минулих 26 година управе над Босном и Херцеговином Запад се ослањао на бахатост и насиље високих представника, Хашког трибунала и такозваног Уставног суда, као и разних НВО група, али сада је, по први пут, суочен са иницијативом локалног осамостаљења, политичке еманципације и, наравно, нема одговор. Само општа мјеста о суверенитету, сепаратизму и, наравно, санкцијама. Разоткрива се, у ствари, амбиција Запада и Америке да сачувају своје привилегије колонизатора и држе у колонијалном статусу ту несрећну државу. Задржавање колонијалног статуса представља суштину проблема.



„Духови“ америчке политике
Босном сада дефилују разни специјални саветници америчке администрације и Европске уније (ЕУ) са „порукама невидљивих господара“, али најбизарнија је она коју је пренео специјални саветник америчког државног секретара Ентонија Блинкена Дерек Шоле. Он је поновио стару мантру „духа Дејтона“, а онда је, у изјави сарајевском програму телевизије Н1, отишао корак даље и говорио о „духу“ покојног Ричарда Холбрука са којим је он, подсетио је, дуго година радио, па зна шта је Холбрук мислио и желео, а не шта је записано у Дејтону. Тако смо, сада, после „духа Дејтона“ добили и „дух Холбрука“. Холбрук као ново божанство за Балкан.

Циници би рекли да, у ствари, „духови“ воде и одређују америчку политику.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шоле, вреди подсетити, чак каже како Америка и БиХ „имају пуно заједничке историје, много историје поносне сарадње“. Која је то историја када Босна и Херцеговина као држава није постојала до пре 26 година? Каже, такође, да је „БиХ од велике важности за САД“. Он је и забринут да би могли да избију сукоби и тврди да је „сепаратистичка логика подела која долази од неких лидера у БиХ веома забрињавајућа за руководство у Вашингтону, чланове Конгреса, као и за лидере широм Европе“.

Бесмислени кодирани језик америчке бирократије.

Шоле је, како је објављено, са собом у Сарајево донео и писмо државног секретара Блинкена у коме, поред уобичајених фраза, стоји и да Дејтонски споразум „није урезан у камену“. У преводу, Вашингтон подржава самовољне промене Дејтонског споразума и, сугерише се у писму, на то има право, јер је Америка потписник тог споразума. Али се не спомиње да су и други потписници, а не само Америка. У политичкој Америци се, ваљда, верује да је она власник Босне и Херцеговине и да само она има право да одлучује о судбини људи који тамо живе.

Прочитајте још:  Арлову поново забрањен улазак на Космет

А, требало би подсетити, државни секретар Блинкен је пре нешто више од месец дана европским савезницима саопштио да се политички интерес Америке сели у индо-пацифички регион. Другим речима, Европа више није на радару политичке Америке. А сада се бави Босном, наводно, због Европе.

Замагљивање проблема
Запад актуелне политичке процесе у БиХ представља као међународни проблем који угрожава мир. То је, међутим, обмана којом се замагљује стварни проблем – суштина процеса је отпор рушењу Дејтонског споразума и намери Запада да трајно успостави колонијални статус а под изговором „реформи“. По старом моделу, медијски су ангажовани сви амерички клијенти, од Чешке, Немачке преко Холандије, па до Британије.

У америчком магазину Тајм огласио се и бивши британски министар спољних послова и некадашњи лидер конзервативаца Вилијам Хејг. Он је ипак разоткрио шта у стварности боли Запад, а то је присуство Русије. Тај, како се то каже, „малигни утицај Русије“ у Републици Српској (РС) и ту „опасност“ он, на неки необичан начин, доводи у везу са, како је рекао, „хладним очима председника Владимира Путина“. Чак каже да су то „најхладније очи које је икада видео“. Па, онда све то доводи у везу са оценом да је Европа „посрнула пред руским утицајем“. Хејг чак тврди да је Балкан кључна област за Запад, за одговор, у преводу – борбу против Русије, кључан је Западни Балкан. Као решење Хејг предлаже да НАТО пошаље трупе у Босну и Херцеговину како се, упозорава, не би десило оно што се десило у Авганистану.

Хејгов памфлет разоткрива одакле се вуче енергија ангажмана у БиХ; користи се актуелна антируска политика Запада и унутрашњи проблеми БиХ преносе се на ширу геополитичку игру. У тој геополитичкој игри можда би ускоро могло доћи и до за Запад непријатних изненађења.

Занимљиво је да се неколико дана пре Хејга огласила и његова бивша саветница коју је он произвео у баронесу, Арминка Хелић, избеглица из Босне, родом из Жепча, у лондонском Тајмсу са алармантним упозорењем да Босни прети рат, и то због Срба и Руса, и зато Запад мора да реагује. Текст је у основи идентичан Хејговом што би могло да значи да је аутор иста особа.

Прочитајте још:  САД и Британија погодили 30 циљева у Јемену

Хејг је напустио активно бављење политиком 2015. године и сада је лорд Хејг у Горњем дому британског парламента који чине бивши политичари и донатори политичких партија. То су људи које нико није бирао и они представљају најнедемократскију институцију у Европи. Арминка Хелић, која се у Британији јавно декларише као „про-америчка“, била је његова саветница, а у медијима је углавном присутна као блиска пријатељица глумице Анђелине Џоли и чак се тврди да је она та која је Анђелину охрабрила да се разведе од Бреда Пита. Хејг се као министар спољних послова и пре тога као лидер конзервативаца није прославио, а активну политику напустио је након вишегодишњих новинских открића о његовим хомосексуалним аферама. Хелићка има 53 године и британски медији веома интригантно не пропуштају да напомену како није удата.

Просто је невероватно како политички функционери Запада живе у „замрзнутом времену“. Они долазе да деле лекције са позиција силе, са умишљеношћу једног времена које више не постоји, а не да помогну у тражењу решења. Они, у ствари, и немају јасну идеју, нити желе решење. Немају ни политичку снагу. Упорно се избегава сагледавање суштине кризе и ваде се дипломатске скрипте од пре 30 година. Они су део проблема, а не решења.

Игнорисање реалности
И, онда, по старом правилу, када Америка и Запад немају аргумената, нити идеја прибегава се – санкцијама. Ако је судити према неколико изјава Габријела Ескобара, Вашингтон верује да су санкције ефикасно средство и тврди да је Америка санкцијама склонила Слободана Милошевића. И Америка и Немачка, као и још неки други њихови европски сатрапи, тврде да је „угрожен Дејтонски споразум и зато траже санкције против Републике Српске“. И то по систему – ако РС не прихвати услове Запада, а ти услови су слабљење и евентуални нестанак Републике Српске, онда ће уследити санкције.

А Република Српска жели само доследну примену Дејтонског споразума, а оптужена је за његово рушење и то од стране оних који га заправо руше. Апсурд.

Старо је искуство да Америка и Запад своје политичке празнине и нереалности покушавају да надоместе санкцијама и разним казнама-претњама. Али, то већ дуго траје и много тога се у међувремену променило, па све постаје скоро бесмислено. Санкције ће највероватније бити уведене, јер оне треба да прикрију пораз, политички неуспех. Али, санкције су и један облик рата. Другим речима, да ли су Америка и Запад поново у стању рата против српског народа? Таквим приступом Американци и Европљани признају да је РС заиста њихов „ратни“ циљ, па самим тим дају за право напорима РС да се одбрани.

Прочитајте још:  Игор Јурић: Коме смета ЈАВНИ регистар педофила? (Видео)

Амерички представници показују толику ароганцију да било какав дијалог постаје бесмислен, јер полазиште да сте ви власник једне земље нема никаквог смисла. А тако се понашају.

Отежавајућа околност за Америку јесу проблеми у Федерацији Босне и Херцеговине која је створена Вашингтонским споразумом 1994. године, као фронт против Срба. Тај део БиХ уопште не функционише већ три године – Федерација од избора нема владу. И Хрвати су незадовољни својим статусом. Постоји сумња да Америка интензивира нападе на Републику Српску како би спречила политичко савезништво са Хрватима који траже темељне промене свог положаја и односа са муслиманима. А Америци је далеко важније сачувати Вашингтонски споразум, јер то је основа њене политике у БиХ. Република Српска већ је била створена и она није амерички изум, Америка је само у Дејтону признала њено постојање. Али, проблеми Федерације нису тема у јавности.

Стање јесте компликовано, али је ситуација поприлично јасна: Република Српска не жели да нестане и после искуства са Западом и високим представницима и разградње статуса тог ентитета одлучила је да заустави тај деструктивни процес и врати свој статус институционализован Уставом Босне и Херцеговине и Дејтонским споразумом. И ништа више. РС признаје територијални интегритет Босне и Херцеговине и њене спољне границе, као и оне центране институције предвиђене Уставом и Дејтоном. А све додатне у основи илегалне доградње и разградње Запада више не признаје.

Највећи део оних који се у америчкој администрацији баве такозваним Западним Балканом су остаци старе америчке балканске екипе чији је рад везан за ратове, насиље и санкције. Њихов садашњи ангажман личи на неко приватно друштво из сепареа, а њихова путовања и држање лекција локалним изабраним политичарима на приватну забаву зачињену „рекреативним политичким насиљем“. Они живе у уверењу да је БиХ њихово приватно власништво.

Да ли ће Американци успети? Мало је вероватно, јер оно што они траже је немогућа мисија. Игнорисање реалности и чињеница не може бити политика са резултатом. Али, криза и напетости ће потрајати.

[table id=1 /]



Синиша Љепојевић/Нови Стандард

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *