УНИЦЕФ: Свако 12. дете у Србији живи у сиромаштву

0
Фото: Депосит

Свако дванаесто дете у Србији живи у апсолутном сиромаштву, а свако четврто се налази на граници сиромаштва, саопштио је данас УНИЦЕФ поводом обележавања светског дана детета.

„У Србији деца чине само 17,3 одсто становништва, 8,3 одсто деце живе у апсолутном сиромаштву, а чак 24,2 одсто деце живи на линији сиромаштва, док 22,2 одсто младих до 24 године старости незапослено”, наводи се у саопштењу.

Према подацима УНИЦЕФА, 31 одсто деце у Србији још увек није примило све обавезне вакцине у предвиђеном року, а 61 одсто њих узраста од три до пет година иде у вртић.Када су у питању деца из сиромасних породица, свега 11 одсто њих може да иде вртић, док из ромских насеља у ове педагошке установе иде само 7 одсто деце.

У саопштењу се истиче да иако данас више девојчица из ромских насеља иде у средњу школу, то је и даље далеко од националног просека, који је три пута већи.

Што се тиче запослења младих у Србији 16 одсто омладине старости 15 – 24 године нити ради, нити се школује.Наведено је да се млади и деца сада суочавају са климатским променама и загађењем, као и обиљем лажних и непроверених информација на друштвеним мрежама.

Пандемија КОВИД-19 допринела је погоршању њиховог менталног здравља и забринутости због повећаног сиромаштва њихових породица и продубљивања дигиталног јаза.

УНИЦЕФ поручује да се све државне институцје, удружења и грајани морају удружити и радити на томе да свако дете у Србији оствари своја права и пун потенцијал, од раног детињства до адолесценције, пише у саопштењу.У саопштењу се подсећа да је УНИЦЕФ Светски дан детета обележио низом пригодних активности, као што су иновативна аукција НФТ-јева за помоћ деци са сметњама у развоју и представљањем резултата истраживања „Шта мисле деца и млади о утицају српског пословног сектора на њихова права и колико пословни сектор у Србији подржава децу и младе”, као и кроз и промотивне акције у тржним центрима

Такође, овим поводом познате грађевине су у ноћи 20. новембра засијале плавом бојом у знак прославе дечијих права у оквиру акције „Плаво за свако дете”.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Политика

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.