Кога ће Вашингтон поставити као замениу патријарху Вартоломеју?

0

(фото:ФСК.РУ)

81-годишњег васељенског патријарха смењује још већи антируски кандидат

Карен Донфрид, високи званичник америчког Стејт департмента задужен за европска и евроазијска питања, посетила је 19. новембра седиште васељенског патријарха Вартоломеја у Фанару, известио је грчки православни информативни сајт Ромфеа. Његова Светост, наставља сајт, током састанка је поменуо његову недавну посету Сједињеним Државама, изражавајући задовољство топлом добродошлицом и контактима које је тамо имао.

Сада грчки медији расправљају о могућности предстојеће оставке 81-годишњег Вартоломеја из здравствених разлога. А његово здравље је неважно, јер се о изненадној хоспитализацији начелника Фанара много причало током његовог путовања у иностранство. Једва стигавши у САД, патријарх је 23. октобра завршио у болници у Вашингтону. Он је 25. октобра накратко напустио болницу да се састане са председником Џоом Бајденом и шефом Стејт департмента Ентонијем Блинкеном. Међутим, 3. новембра патријарх је поново стављен у болнички кревет, овога пута због операције на срцу. Подвргнут је стентирању, а затим се вратио у Истанбул.



Патријарх Вартоломеј је у Америци два пута рекао да увек „има на уму могућу оставку“. Међутим, 12. новембра сајт „Светлост Фанара“ објавио је белешку од само једне реченице: „Васељенски патријарх Вартоломеј неће поднети оставку“. Убрзо је Вартоломеј лично демантовао гласине о оставци. А поглавар фанариотске надбискупије у Сједињеним Државама је изјавио да је Бог довео Вартоломеја у Сједињене Државе да влада … још 30 година. До 111. године морате разумети.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На овај или онај начин, разговор о томе ко ће заузети место Вартоломеја је у пуном јеку. Мало је вероватно, међутим, да ће васељенски патријарх моћи сам да изабере свог наследника. У Сједињене Државе је, кажу, путовао да би добио зелено светло од Вашингтона за једног или другог кандидата.

Прочитајте још:  Вашингтон пост: Већина Американаца који умиру од короне су вакцинисани

Верује се да највеће шансе да заузме место васељенског патријарха има архиепископ амерички Елпидифор, у свету Јоанис Ламбринидис, родом из Истанбула, стар 54 године. Он је, као и Вартоломеј, служио у турској војсци. У децембру 1995. године постављен је за млађег секретара Светог синода. Затим је брзо направио црквену каријеру, поставши од поверења патријарха. У септембру 2011. године, хиротонисан у митрополита, постао је игуман манастира Свете Тројице на острву Халки. Године 2019. постављен је за поглавара Америчке надбискупије.

„Бела кућа је на страни Елпидифора (Ламбриниадиса)“, пишу руске атинске онлајн новине. – Овај јерарх има директне везе са горњим круговима америчке владе. Захваљујући својим везама, Ламбриниадис је помогао у организовању састанака председника Грчке и патријарха Вартоломеја са председником Сједињених Држава. Осим тога, већ дуго круже гласине да америчка влада користи Елпидифора за преговоре са Ердоганом. Тако је Ламбриниадис, заједно са Ердоганом и шефом Турске Републике Северног Кипра (ни од кога осим Турске) Ерсином Татаром, пресекао црвену врпцу на отварању „Турске куће“ у Њујорку…

Елпидифор је био кључна личност Васељенске патријаршије у легализацији украјинског раскола. Дуги низ година се бавио дипломатијом на овим просторима и у згодном тренутку гурнуо Петра Порошенка да успостави „украјинску аутокефалност“. Још пре тога, 2008. године, председник Јушченко је одликован највишим украјинским признањем – Орденом кнеза Јарослава Мудрог В степена, а 2019. године, по окончању раскола у Украјини, Порошенко је одликовао Елпидофора истим Орденом 4. степена.

Познати британски новинар Мартин Бенкс је у истраживању под насловом „Вашингтон спрема наследника свог духовног представника у Турској“ написао: „… Господин Ламбриниадис је више пута присуствовао састанцима патријарха Вартоломеја и Џоа Бајдена… Елпидифора њега је посетио помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Филип Гордон, особа која је очигледно повезана са америчким обавештајним службама…”

Прочитајте још:  ЦИА открила документе о својој сарадњи са Васељенском патријаршијом

Постоји, међутим, још један претендент на место патријарха – Емануил Адамакис, митрополит халкидонски од 2021. године (друга по важности катедра у Васељенској патријаршији). Називају га и “министром иностраних послова” Фанара. Адамакис је Грк, рођен на Криту (за разлику од Ламбриниадиса, етничког Курда), у свештенству је од 1985. године, а епископ је постао 1996. године.

Који год од ова два кандидата буде изабран у Вашингтону, однос Руске православне цркве са Цариградом се неће побољшати. Руски медији су приметили да на место патријарха Вартоломеја долази још антируски кандидат.

У сваком случају, последњу реч о томе ко ће заменити Вартоломеја на месту васељенског патријарха рећи ће САД. Таква је, авај, ситуација у светском Православљу данас.

[table id=1 /]



Владимир Малишев/ФСК.РУ
Превод: Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *