НА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА ИЗГОВОРИТЕ ОВЕ РЕЧИ: Живи светац штити болесне, испуњава жеље и чува вернике од несреће

0
аранђеловдан

Свети Архангел Михаило (Фото: Profimedia)

Зимски Аранђеловдан је према бројности верника који га славе друга најчешћа слава код Срба после Светог Николе, а пре Светог Јована. Данас верници Српске Православне Цркве славе Сабор Светог Архангела Михаила.

Овај дан је посвећен Светом Архангелу Михаилу који се сматра вођом небеских војски. Према предањима, увек се јављао на местима на којима се јављала и Богородица, тако да представља небеску силу и заштиту на земљи, а данас га православци славе као крсну славу и заштитника породице.

У црквеном календару је обележен црвеним словом и увек се празнује 21. новембра. Хришћани су овај празник установили на Сабору светих отаца одржаном неколико година пре Првог васељенског сабора.



Његово име према црквеном тумачењу означава онога “који је као Бог”. На грчком језику реч “архи” значи главни или први док “ангелос” значи весник или анђео. Поред зимског, постоји и летњи Аранђеловдан, посвећен Светом Архангелу Гаврилу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Архангел Михаило је на иконама представљен у војводском оделу, у једној руци држи мач, а у другој теразије. Верује се да архангел Михаило прихвата душе умрлих и да, мерећи њихова добра и зла дела на земљи, их шаље у рај или пакао. Он се сматра чуварем православне вере и борцем против јереси.

У народу се верује да време на Аранђеловдан, показује како ће бити током целе зиме и пролећа. Верује се да овај зимски светац лута прерушен у просјака и усмерава невернике на прави пут.

Да ли се пости на данашњи дан и да ли ваља спремити жито?

Да ли ће Аранђеловдан бити прослављен уз посну или мрсну трпезу, зависи од тога на који дан пада. Ако пада у среду или петак, онда треба да буде посна, а жито је обавезно. Погрешно се сматра да жито није добро спремати јер је Михаило познат и као “живи” светац, а жито се, наводно, спрема само за мртве – у питању је погрешно тумачење црквених правила.

Прочитајте још:  Свети владика Николај: „Македонску народност“ може да призна само неки суновраћени свештеник

Говори се да у ово време Архангел лута светом обучен у просјака да изгрди невернике и помогне невољницима. Каже се да какво је време на Аранђеловдан, тако ће бити током целе зиме и пролећа. Болесници овог дана оздрављају. У неким крајевима Србије, Михаило се слави и као заштитник сточара јер се верује да само он може отерати вукове.

Шта ваља радити на зимски Аранђеловдан?
На Аранђеловдан треба ширити добре мисли, а једну једину ствар коју не смете урадити јесте да сиромашне и немоћне терате од себе. То ће анђео, који је стално уз вернике, казнити.

Верује се да ваља помоћи сиромашнима и немоћнима, дати им хране и пића, упутити топлу реч. Уколико то не учините, верује се да ће анђео који је стално уз вернике послати страшну казну. Они који испоље најважнију хришћанску врлину на Аранђеловдан, могу очекивати благост овог светитеља који ће се вам испунити и ону највећу жељу.

Током овог дана можете затражити од Архангела Михаила да вам помогне са тешкоћама на послу. Није важно да ли је у питању жеља за већом платом, бољом позицијом или другим послом, своју жељу замислите у периоду од 8.48 па до 9.32 и помолите се.

Послушајте молитву великом Архангелу Михаилу:

[table id=1 /]



Мондо

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *