ОВО НАС ЧЕКА Катастрофе у свету за које се као кривац терети – Рио Тинто (ВИДЕО)

0

У Квебеку у Канади овако изгледају димњаци Рио Тинта који испуштају отровне гасове у ваздух

Иако нас напредњачка власт и режимски медији константно уверавају да не постоји никаква штета коју би ископавање литијума у долини Јадра и пројекат Рио Тинта нанео Србији, светски медији и становници земаља у којима је ова компанија пословала имају другачије тврдње и сведочења.

Сарадња са фашистичким и диктаторским режимима против народа

У Шпанији 1930-их, под влашћу фашистичког генерала Франциска Франка, рудари који су штрајком изразили незадовољство рудницима Рио Тинта, проглашени су кривим, осуђени за сметње и стрељани. Под Франковим утицајем, Рио Тинто је такође обезбедио руду за програм поновног наоружавања нацистичке Немачке.



У Јужној Африци у добу апартхејда, рудник бакра Палабора компаније Рио Тинто плаћао је тако мало своју црну радну снагу мигранте, не успевајући да достигне чак ни минималну плату коју је одредио Јужноафрички институт за расне односе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У суседној Намибији, црни радници су градили рудник уранијума Росинг и живели у ужасним условима у привременим камповима, што су истраживачи описали као услове „сличне ропству“.

Тровање становништва и грађански рат на Папуа Новој Гвинеји

На острву Бугенвил, Папуа Нова Гвинеја, људи су се борили и победили у десетогодишњем рату против Рио Тинта и његовог рудника бакра и злата Пангуна током 1990-их. Иако је народ Бугенвила на крају био успешан у борби са Рио Тинтом, платили су високу цену.

Групна тужба у име народа Бугенвила наводи да је Рио Тинто починио злочине против човечности, ратне злочине и расну дискриминацију, као и кршење међународних еколошких права.

Између осталог, Рио Тинто се терети да је уништио прашуму која је била кључни извор егзистенције локалног становништва, да је милијарде тона токсичног отпада из рудника бачено на копно и у нетакнуте воде, пунећи велике реке јаловином.

Прочитајте још:  Брнабић се изблармирала на кинеском: Си Ђипинга назвала председником Србије

Загађење ваздуха и воде изазвало је озбиљне здравствене проблеме међу сељанима, укључујући инфекције горњих дисајних путева, туберкулозу и астму. Као део свог дискриминаторног третмана локалног становништва, компанија је наводно исплаћивала „робовске плате“ црним радницима.

Све ово је изазвало устанак међу бугенвилским народом који је резултирао затварањем рудника. Као одговор, влада Папуе Нове Гвинеје довела је трупе да га поново отворе, а Рио Тинто је наводно обезбедио возила и хеликоптере за превоз трупа и одиграо улогу у успостављању војне блокаде која је трајала скоро 10 година, узрокујући смрт 10.000 људи између 1990. и 1997. године.

Отпуштање радника због побуне у руднику бора у Калифорнији

У малом пустињском граду Борон, у Калифорнији, Рио Тинто је отпустио 570 рудара из свог рудника бора, те се тако од 2010. ове породице боре да саставе крај с крајем без плате од Рио Тинта, наводи Лондон мајнинг нетворк.

Компанија је рудник затворила као чин освете због одбијања рудара да пристану на уговор Рио Тинта, који је претио да угрози пристојне услове са којима су могли да издржавају породице и заједницу и плану да их претвори у послове са скраћеним радним временом, привремене или уговорене послове.

Рио Тинто је након тога довео раднике за замену који ће обављати послове дугогодишњих, искусних рудара, од којих су неки радили у руднику и погону за прераду 30 до 40 година.

Трајно уништавање историјског наслеђа у Аустралији

У овој држави руда прошле године Рио Тинто добио је министарску сагласност да уништи или оштети 46.000 година стару пећину у клисури Јукан која је једна од најстаријих пећина и постоји још од леденог доба.

Прочитајте још:  Полиција открила 117 илегалних миграната, нађене и муниција и ручна радио-станица

Ово одобрење компанија је добила на основу застарелог закона о абориџинском наслеђу Аустралије, који су сачињени 1972. године, тачније у тренутку бујања капитализма као нове идеологије и фаворизовали су интересе оних који су ископавали руде.

Међутим, годину дана касније, откривено је да је место двоструко старије него што се раније мислило и да је богато артефактима, укључујуц́и сакралне предмете. Међу њима је и неколико примерака људске косе старе 4.000 година.

Јасно је да Рио Тинто не мари ни за историју, ни за баштину земаља у којима послује, и да изнад свега ставља профит, што је потврдио и случај у Новој Гвинеји.

Поред ових земаља Рио Тинто је, према наводима, штету нанео и у многим другим земљама.

Државна телевизија РТС по Вучићевом наређењу рекламира ову озлоглашену компанију, док истовремено забрањује рекламу која показује размере уништења држава, земљишта, река и биљног света тамо где је пословао овај рудник. Погледајте у видео прилогу доле како изгледа забрањена рекламапод називом „Србија није на продају“.

[table id=1 /]



Директно.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *