Први ашов за београдски метро, део струке се противи, део грађана протестује

0

Фото: Н1

Сутра је историјски дан за Србију, оцењује министар финансија Синиша Мали, јер на Макишком пољу почиње изградња метроа. Заменик градоначелника Београда Горан Весић каже за Н1 да су у планирању куда ће метро пролазити и изгледати учествовали страни стручњаци који имају искуства. Грађани су, ипак, забринути због водоизворишта које се ставља у ризик и за сутра на Макишу најављују протест.

У кампањи за београдске изборе 2018. године појединци су већ купили карту за прву линију београдског метроа и омогућили себи вожњу највероватније 2026. од Железника до Миријева.

„Оно што је јако важно за сам центар града где ја живим јесте да ће бити боља и већа доступност уметничким и културним садржајима“, рекла је Аја Јунг 2018. године.



Н1: У прошлој кампањи делили сте карте за метро, да ли ће се сада одмаћи даље од камена темељца?

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„То значи да смо ми испунили предизборно обећање, ми смо обећали да ће почети изградња метроа и успели смо то да постигнемо, сутра када буде почело то ће бити тачно 50 година, 11 месеци и 18 дана како је метро први пут обећан“, каже заменик градоначелника Горан Весић.

И бивши градоначелник Београда Синиша Мали похвалио се на инстаграму да је на Макишком пољу све спремно речима да је сутра историјски дан који су чекале генерације наших грађана.

Међутим, пре само десетак дана Грађевински факултет у Београду оградио се од изградње београдског метроа.

„Резултат је решење метро система у којем се као један од основних начела истиче зарада од новонастале вредности земљишта града. Решење метроа било суштински другачијеје да је градска управа као улазне податке за Смартплан дефинисала критеријуме: смањење саобраћајних проблема, прелазак са индивидуалних путовања аутомобилима на метро или скраћење просечне дужине путовања“, каже декан Грађевинског факултета Владан Кузмановић.

Прочитајте још:  Син Жељка Митровића неће бити осуђен ни за непружање помоћи Андреи Бојанић!



За актуелног заменика градоначелника није страшно што Грађевински факултет неће у овај пројекат и каже да имамо странце који су стручни.

„Не постоји нико у Србији ко је икада градио метро“, каже Весић.

Н1: То је логично, немамо метро, али зашто одбацујете ставове стручњака?

„Стручњак не мора да буде само домаћи, може да буде и страни у пројектовању траса су учествовали стручњаци који су градили метро, уз дужно поштовање Грађевинског факултета они нису пројектовали ни један милиметар метроа нигде у свету, морате да разумете да постоје људи који су стручни“, каже Весић.



Пошто од Грађевинског факултета нема подршку, град се бацио на друге факултете.

Н1: Је л’ учествује Саобраћајни факултет?

„Учествују сви факултети, учествују чак и професори Грађевинског факултета, приватно су ангажовани као стручњаци“, каже Весић.

Није познато колико професори Грађевинског факултета могу имати другачије мишљење приватно, али још један од проблема је само место где ће се копати метро, београдско водоизвориште.



„Не треба се играти са подземним водама поготово тамо где постоје рени бунари и фабрике за производњу воде. Београд је један од ретких престоница Европе где пијете воду са чесме и сад ви то доводите у ризик да бисте тамо саградили нешто, па и метро, то је потпуно сулудо“, рекао је у децембру прошле године архитекта Драгољуб Бакић.

Иначе Град Београд није надлежан за објекте попут метроа. Члан 133. Закона о планирању и изградњи, прецизира да посао мора да води Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *