Папа је веома отворен за све позиве

0

(Фото Танјуг)

Секретар Свете Столице за односе са државама надбискуп Пол Галагер данас је уочи званичне посете Србији рекао да је дошао на позив министра спољних послова Николе Селаковића, а да му је позив да посети Србију више пута упутио и бивши шеф дипломатије Ивица Дачић.

Галагер је у изјави за Танјуг најавио да ће се сутра састати са представницима власти, председником, премијерком, министром иностраних послова, а вечерас ће имати вечеру са патријархом Порфиријем.

На питање да ли ће папа Фрања доћи у посету Србији, он је рекао да то зависи од позива и да је свети отац веома отворен за разматрање свих позива. Галагер је напоменуо да папа не може да прихвати све позиве или не може да прихвати све позиве одмах.



„Папа увек жели да пружи позитиван допринос свакој земљи коју посети, због тога је потребно да постоји генерални консензус међу различитим елементима друштва да би посета била позитивна и пружила допринос”, објаснио је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Галагер је рекао да је његова посета Србији добра прилика да се узврати посета министру, као и да се успостави контакт са локалном црквом.

„Дошо сам и радујем се томе, ова прва два дана су била орјентисана ка цркви, прошле ноћи сам се састао са бискупима, данас заређење, вечерас имам вечеру са патријархом”, истакао је Галагер и додао да ће сутра и наредног дана пре него што се врати у Рим бити у контакту са властима.



Према његовим речима, ово је уобичајена посета, организована на основу позива Министарства иностраних послова.

Прочитајте још:  НОВЕ ЖРТВЕ СНС ПРЕВАРАНТА: Ево како је Мајдак варао грађане

„Претходни министар иностраних послова (Ивица) Дачић позвао ме је више пута да дођем у Србију, али то није било могуће, у међувремену смо имали проблем са ковидом. Сада ме је нови министар посетио пре неколико недеља и поновио је позив”, казао је Галагер и додао да је већ претходно разматрана могућност да дође на заређење бискупа.


Прочитај још: 


Секретар Свете Столице за односе са државама, Пол Галагер раније данас је у катедрали Светог Димитрија у Сремској Митровици на свечаној миси заредио монсињора Фабијана Свалину изабраног бискупа коађутора Сремске бискупије.



Посету монсињора Галагера најавио је и министар спољних послова Никола Селаковић који ће сутра састати са њим.

Шеф српске дипломатије боравио је у Ватикану крајем октобра, када је и била отворена изложба „Србија и Ватикан 1878-1914”, посвећена богатој стогодишњој историји дипломатских односа Србије и Свете столице.

Том приликом Селаковић, који је у Ватикану разговарао са Галагером, нагласио је да је ова посета веома значајна.

[table id=1 /]



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *