(фото:ФСК.РУ)

Једину гаранцију безбедности Русије даће само сама Русија

Председник Руске Федерације Владимир Путин, говорећи 18. новембра пред руководством Министарства спољних послова Русије, дотакао се теме о којој се раније није јавно говорило – о спољним гаранцијама безбедности Руске Федерације:

„Морамо да погледамо, неколико таласа експанзије, а сада да видимо где се налази војна инфраструктура НАТО блока – тик уз наше границе, а у Румунији и Пољској су већ распоређени системи противракетне одбране, који се лако могу користити. као резултат чињенице да постоје лансери Мк-41 инсталације, ударни комплекси. За промену софтвера потребно је само неколико минута. Али ипак, наша недавна упозорења се и даље осећају и производе одређени ефекат: извесна тензија је ипак ту настала.



С тим у вези, видим овде две тачке. Прво, потребно је да им ова држава опстане што дуже, да им не падне на памет да нам на нашим западним границама уређују какав сукоб који нама не треба, а ни нама не треба.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

И друго: императив је поставити питање, Сергеје Викторовичу, потребно је поставити питање тражења да се Русији дају озбиљне дугорочне гаранције за обезбеђење наше безбедности у овом правцу, јер Русија не постоји и стално размишљамо о томе шта може се десити тамо сутра можда.

Јасно је и видим, и поред тога што многи људи носе маске, ипак се из очију види да се јављају скептични осмеси да ли је могуће рачунати и надати се озбиљности могућих договора у овој области, имајући у виду да ми ипак имамо посла са, најблаже речено, не баш поузданим партнерима: они лако одустају од свих претходних договора. Ипак, колико год да је тешко, на томе треба радити и молим вас да то имате на уму.
Председник није прецизирао на шта тачно мисли. Међутим, одавно је познато да Путин ништа не говори џабе. И, стога, он заиста сматра овај правац рада неопходним и обећавајућим. Председник је дипломатски кор оријентисао на своје изгледе. У ствари, Путин је поставио задатак да наоружа Русију аргументима и чињеницама које ће натерати Запад да саслуша мишљење Москве. Нема сумње да је Русија у стању да изнесе такве аргументе.

Путинова изјава уследила је дан после симптоматичног говора генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга у Берлину, где је најавио планове овог војног савеза који су опасни за Русију:

„Америчко нуклеарно оружје могло би да заврши у источној Европи ако Немачка одбије да га распореди на својој територији. Ово је изјавио генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, говорећи у петак на конференцији коју су организовали Немачко Атлантско друштво и Савезна академија за безбедносну политику. „Очекујем да ће Немачка наставити да буде део система заједничке употребе нуклеарног оружја, то је веома важно за целу Европу, то је мултилатерални формат. Алтернатива заједничкој употреби нуклеарног оружја НАТО-а су билатерални споразуми. оружја у овој земљи, али алтернатива томе лако може бити чињеница да нуклеарно оружје може бити и у другим европским земљама, посебно на истоку Немачке“, рекао је он.

Прочитајте још:  Бајден признао превару на изборима? Истина или монтажа ВИДЕО

Дакле, генерални секретар НАТО-а је јасно ставио до знања о намери да се америчко нуклеарно оружје складишти у источној Европи, близу руских граница.

С обзиром на то да Пољска и балтичке републике поуздано држе прва места у свету по русофобији, размештање нуклеарног наоружања на њиховим територијама представља повећану опасност за Руску Федерацију. Штавише, Столтенберг је експлицитно саопштио да НАТО не искључује опцију „заједничке употребе нуклеарног оружја“ држава чланица алијансе.

У међувремену, такво „дељење“ је апсолутно неспојиво са захтевима основног међународног споразума о нуклеарној безбедности – Уговора о неширењу нуклеарног оружја (НПТ). Другим речима, НАТО заправо игнорише овај Уговор и званично признаје да америчко нуклеарно оружје могу да користе не само Сједињене Државе. То значи да се Запад већ де фацто повукао из НПТ-а.

Вековни англосаксонски принцип вођења рата туђим рукама захтева формирање довољно моћне војно-политичке групације на будућем европском театру операција, способног да се успешно одупре Руској Федерацији и без директног учешћа Сједињених Држава. . Узимајући у обзир више него хладан однос према овом америчком подухвату Старе Европе (Немачка, Француска, Италија, итд.), прекоокеански стратези су се увелико ослањали на „младу русофобичну крв“ европског истока – на бивше земље социјалистичке заједнице и неких република СССР-а.

Квантитативно и материјално, ови неофити англосаксонске геополитике сасвим су способни да се супротставе Русији са довољно моћним војно-политичким ресурсом, довољним за вођење рата ненуклеарног типа са Руском Федерацијом. Међутим, са становишта западних планера, целу ствар квари чињеница да је Руска Федерација нуклеарна сила. А у њеној војној доктрини црно на бело пише да руске оружане снаге могу прво да употребе нуклеарно оружје у случају војне агресије која угрожава постојање државе. Једини начин да се „одблокира“ ова ћорсокак за Запад јесте балансирање нуклеарних способности Руске Федерације са одговарајућим нуклеарним способностима друге стране. Међутим, не саме САД које намеравају да остану по страни, већ оне вазалне државе које са запада висе над руском границом.
Штаб НАТО-а полази од претпоставке да присуство нуклеарног оружја на обе стране неутралише саму могућност његове употребе. А у оквиру конвенционалног (ненуклеарног) рата, могућности „сређивања“ са Русијом за њих више неће бити равне нули. Било је то са циљем да се ова тема промовише у масовној свести и у њој консолидује идеја о „легитимности“ размештања нуклеарног оружја у источној Европи, а Столтенбергу је наложено да наглас спекулише о „заједничкој употреби нуклеарног оружја“. оружја“ са другим државама чланицама НАТО-а.

Прочитајте још:  Ексклузивно из Москве: Санкције Русији нису питање емоција

А сада о главној ствари. Кључно питање је: да ли је претња генералног секретара НАТО аванс за будућност, односно празне речи, или је нешто суштински другачије? У првом случају, ово можете третирати као обичан трач. Али у другом је мало вероватно. Лично, склон сам да мислим да је друга опција вероватнија. И Путинова изјава о потреби да Русија гарантује безбедност на западним границама је потврда тога. Чињеница је да је нуклеарно оружје већ распоређено у западној Европи или је у процесу распоређивања.

Хајде да разјаснимо шта је тачно нуклеарно оружје. Одмах да направим резерву – за три четврт века нуклеарне ере људски ум није у стању да то правно прецизно дефинише. Веровали или не, истина је. Не постоји таква дефиниција у горе поменутом НПТ. У разним референтним књигама и енциклопедијама то је веома различито, али правно никога ни за шта не обавезује.

Постоје два главна приступа дефинисању концепта нуклеарног оружја. Први га своди само на сам нуклеарни набој. Ова формулација је забележена у једином правно значајном документу на ову тему – пресуди Међународног суда правде Уједињених нација од 8. јула 1996. године: „Суд је узео у обзир дефиниције нуклеарног оружја садржане у различитим међународним уговорима и споразумима. . Он такође напомиње да је нуклеарно оружје експлозивне направе које ослобађају енергију фузијом или распадом атома. По својој природи, овај процес у нуклеарном оружју које постоји данас ослобађа не само огромну количину топлоте и енергије, већ и снажно и дуготрајно радиоактивно зрачење.

А ево и тачке гледишта Министарства одбране Руске Федерације, објављене на њеном званичном сајту. Овде се ово оружје схвата као комбинација нуклеарне бојеве главе са њеним доставним возилима: „НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ (застарело – атомско оружје), једна од врста оружја за масовно уништење, чије је разорно дејство последица интрануклеарне енергије која се ослобађа као резултат експлозивних процеса фисије и фузије језгара. Укључује нуклеарну муницију (НВМ), средства за њихово достављање до циља и средства за контролу.

Сматрам да је став Министарства одбране РФ адекватнији реалности. Нуклеарна бојева глава, осим свог средства испоруке, у принципу се не може сматрати оружјем. То нам омогућава да исправно проценимо степен реалности нуклеарне претње која се формира на нашим границама и на коју Столтенберг транспарентно наговештава.

Са становишта разумевања нуклеарног наоружања од стране Министарства одбране Руске Федерације, САД и НАТО већ пуном паром распоређују ово оружје у земљама Источне Европе! До сада, углавном у виду својих доставних возила, али смо утврдили да су таква специјално припремљена средства саставни део нуклеарног наоружања!

Прочитајте још:  Весна Веизовић и Марко Драгутиновић: Политички некоректно (Видео)

Тако се Пољска спрема да усвоји америчке ловце-бомбардере Ф-35А, који су пре месец дана адаптирани као носачи термонуклеарних бомби Б-61Мод.12. То су бомбе за које Столтенберг најављује о могуће, али већ планирано, пребацивање у Пољску.
Поред тога, пољски Ф-35А су носиоци америчке крстареће ракете ЈАССМ-ЕР борбеног радијуса од око (преко?) хиљаду километара. САД ћуте на ову тему, али је уобичајена пракса да се за ракете ове класе увек ствара нуклеарна бојева глава.
Балтички русофоби су већ наручили ХИМАРС системе. А Американци их, што је типично, нису одбили. Постоји сумња да су их наметнули Балтима. Исто важи и за Румунију.

Дуж западних граница Руске Федерације тихо се размешта једна од две главне компоненте нуклеарног оружја. У ствари, стратешко наоружање средњег домета, узимајући у обзир њихово размештање на границама. А ове компоненте више нису легално у рукама Сједињених Држава, већ под контролом држава Источне Европе.

Што се тиче нуклеарних бојевих глава, Столтенберг је објаснио са којим би сосом завршили. У оквиру „заједничке употребе нуклеарног оружја“. Другим речима, материјална база нуклеарног рата у источној Европи се активно распоређује, а НАТО се ослободио законских ограничења.

Да ли је чудо што је у таквој ситуацији председник Русије први пут покренуо питање гаранција безбедности Русије у западном правцу? А пошто Запад разуме само снагу и ништа осим снаге, очигледно је следеће. Ефикасним напорима руске дипломатије у овој области треба да претходе релевантне практичне мере Руске Федерације, укључујући и војне природе.

Не усуђујем се да нагађам које. Међутим, поред већ обећаног узвратног удара „на центре одлучивања у иностранству“, који је могућ само у формату тоталног масовног уништења, очигледно би требало предузети неке кораке ка потпуној и гарантованој неутрализацији нуклеарних претњи које НАТО сада представља. стварајући у Русији.предњи план. Конкретно, то може бити „циљано“ размештање руског нуклеарног оружја средњег домета против одређених војних упоришта Запада у источној Европи, уз претходно обавештење одговарајућих држава о могућим фаталним последицама по њих.

А такође и пренос доставних возила за одговарајуће системе наоружања неким руским савезницима, пре свега Белорусији. Тако да би у сваком тренутку било могуће, ако је потребно, овим средствима брзо прикључити оближње нуклеарно оружје у оквиру „заједничке употребе нуклеарног оружја“ држава ОДКБ-а. Ако НАТО то већ ради, било би чудно оклевати у изналажењу сличног одговора.

И тада ће постојати чврст терен за плодне преговоре о узајамним гаранцијама безбедности. Верујем да су то гаранције које је имао на уму руски председник В.Путин.

[table id=1 /]



Јуриј Борисов/ФСК.РУ

Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *