САД први пут на листи „демократија у назадовању“

0
EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Сједињене Државе су први пут на годишњој листи „демократија у назадовању“, саопштио је Међународни институт за демократију и изборну помоћ (ИДЕА), указујући да је „очигледно погоршање“ почело 2019.

Организација са седиштем у Стокхолму врши процену на годишњем нивоу, користећи 50 година старе индикаторе демократије. Она је око 160 земаља поделила у три групе – демократије, укључујући оне „у назадовању“, „хибридне“ владе и ауторитарне режиме.

Извештај међувладине организације је заснован на анализама за 2020. и 2021. и на основу испитивања демократских трендова од 2015, указује политицо.еу.У извештају организације се наводи да на глобалном нивоу више од једног од четворо људи живи у демократији „у назадовању“ док две трећине људи света живе или у демократијама „у назадовању“, или у ауторитарним режимима.

„Ове године смо САД први пут означили као назадне, али наши подаци указују да је епизода са назадовањем почела најкасније 2019. године“, наводи се у извештају с насловом Глобално стање демократије 2021. „До историјске прекретнице је дошло 2020-2021. када је бивши председник Доналд Трамп оспоравао легитимитет изборних резултата у САД 2020. године“, додаје се у извештају, што се односи на кампању бившег председника и његових савезника да преиначе резултат избора у САД 2020, што је кулминирало упадом његових присталица на Капитол хил 6. јануара.

У извештају се такође наводи да САД бележе све већу поларизацију, као и да закони о гласању „диспропорционално утичу на мањине на негативан начин“.Генерални секретар ИДЕА Кевин Казаз-Замора је „очигледно погоршање стања демократије“ у САД оценио као „један од највише забрињавајућих развоја ситуација“ у узвештају за 2021, известио је АФП, пренела је Ал Џазира.

Он је упозорио на „домино-ефекат“. „Насилно оспоравање избора 2020. без доказа о превари је поновљено на различите начине на потпуно различитим местима као што је Мјанмар, Перу и Израел“, указао је Казаз-Замора.

У извештају се наводи да је број „демократија у назадовању“ у свету удвостручен у последњих десет година.

Поред „утврђених демократија“ као што су САД, листа укључује земље чланице Европске уније Мађарску, Пољску и Словенију.Према провизорној оцени организације, у 2021. у свету има 98 демократија, што је најмањи број у дугом низу година, 20 „хибридних“ влада, укључујући Русију, Мароко и Турску, и 47 ауторитарних режима, који укључују Кину, Саудијску Арабију, Етиопију и Иран, пише Гардијан.

Ако додамо демократије „у назадовању“ „хибридним“ и ауторитарним режимима, „говоримо о 70 одсто светске популације“, рекао је Казаз-Замора. „То вам говори да се нешто суштински озбиљно дешава с квалитетом демократије.“

Тренд ка погоршању стања демократије „постао је акутнији и више забрињавајући“ од почетка пандемије ковида 19, додаје се у извештају.

„Поједине земље, укључујући Мађарску, Индију, Филипине и САД, наметнуле су мере које су еквивалент кршењу демократије, а то су мере које су непропрционалне, нелегалне, недовољно одређене и неповезане с природом ванредног стања.“Како се наводи, пандемија ковида 19 је у Европи погоршала трендове од пре пандемије, те је пружила нове начине да владе додатно слабе демократију, упозорава се у извештају ИДЕА, пренео је политицо.еу.

„Извесни број земаља користи пандемију, а нарочито претњу дезинформацијама повезаним с пандемијом, да гуше слободу говора и учине је преступом за које се додељује затворска казна“, рекао је Казаз-Замора. „Можда најважнији појединачни аспект демократије на који је негативно утицала пандемија у Европи јесте слобода изражавања и медијски интегритет. Ово је изгубљена деценија када је реч о демократском развоју у Источној Европи и на Западном Балкану“, рекао је Казаз-Замора за ПОЛИТИЦО.

Генерални секретар ИДЕА је нагласио да „ако постоји једна кључна порука у овом извештају, онда је то да је време да демократије буду смеле, да уводе новине и обнављају се“.Раније ове године и у годишњем извештају генералног секретара Савета Европе се наводи да је „јасан и забрињавајући степен назадовања демократије“ погоршала пандемија.

Извештај ИДЕА је објављен уочи Самита за демократију који организује амерички председник Џозеф Бајден 9-10. децембра, на којем ће светски лидери разговарати о изазовима с којима се демократија суочава.У светлу негативних аспеката које су разоткривене пандемијом, рекао је Казаз-Замора, самит у децембру представља прилику да земље буду смеле и да промене вековима старе демократске институције. „Надам се да ће послужити као катализатор за колективне мултилатералне напоре за одбрану и унапређење демократије јер је то оно што нам је потребно. Потребно нам је колективно деловање да бисмо заштитили демократију, а не само међу владама. Морају да буду укључени грађанско друштво, медији и академска заједница“, додао је.

Србија међу земљама с највећим падом демократије

Две земље које су прошле године биле на листи – Украјина и Северна Македонија – ове године су уклоњене, пошто се тамошња ситуација поправила. С друге стране, Србија, Турска, Никарагва, Пољска и Бразил су рангиране као земље у којима је у последњих десет година забележен највећи пад демократије.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Данас

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.