САД први пут на листи „демократија у назадовању“

0

EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Сједињене Државе су први пут на годишњој листи „демократија у назадовању“, саопштио је Међународни институт за демократију и изборну помоћ (ИДЕА), указујући да је „очигледно погоршање“ почело 2019.

Организација са седиштем у Стокхолму врши процену на годишњем нивоу, користећи 50 година старе индикаторе демократије. Она је око 160 земаља поделила у три групе – демократије, укључујући оне „у назадовању“, „хибридне“ владе и ауторитарне режиме.

Извештај међувладине организације је заснован на анализама за 2020. и 2021. и на основу испитивања демократских трендова од 2015, указује политицо.еу.



У извештају организације се наводи да на глобалном нивоу више од једног од четворо људи живи у демократији „у назадовању“ док две трећине људи света живе или у демократијама „у назадовању“, или у ауторитарним режимима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ове године смо САД први пут означили као назадне, али наши подаци указују да је епизода са назадовањем почела најкасније 2019. године“, наводи се у извештају с насловом Глобално стање демократије 2021. „До историјске прекретнице је дошло 2020-2021. када је бивши председник Доналд Трамп оспоравао легитимитет изборних резултата у САД 2020. године“, додаје се у извештају, што се односи на кампању бившег председника и његових савезника да преиначе резултат избора у САД 2020, што је кулминирало упадом његових присталица на Капитол хил 6. јануара.

У извештају се такође наводи да САД бележе све већу поларизацију, као и да закони о гласању „диспропорционално утичу на мањине на негативан начин“.



Генерални секретар ИДЕА Кевин Казаз-Замора је „очигледно погоршање стања демократије“ у САД оценио као „један од највише забрињавајућих развоја ситуација“ у узвештају за 2021, известио је АФП, пренела је Ал Џазира.

Прочитајте још:  Још један фалсификат – „Билд“ објавио цео „план“ инвазије Русије на Украјину

Он је упозорио на „домино-ефекат“. „Насилно оспоравање избора 2020. без доказа о превари је поновљено на различите начине на потпуно различитим местима као што је Мјанмар, Перу и Израел“, указао је Казаз-Замора.

У извештају се наводи да је број „демократија у назадовању“ у свету удвостручен у последњих десет година.

Поред „утврђених демократија“ као што су САД, листа укључује земље чланице Европске уније Мађарску, Пољску и Словенију.



Према провизорној оцени организације, у 2021. у свету има 98 демократија, што је најмањи број у дугом низу година, 20 „хибридних“ влада, укључујући Русију, Мароко и Турску, и 47 ауторитарних режима, који укључују Кину, Саудијску Арабију, Етиопију и Иран, пише Гардијан.

Ако додамо демократије „у назадовању“ „хибридним“ и ауторитарним режимима, „говоримо о 70 одсто светске популације“, рекао је Казаз-Замора. „То вам говори да се нешто суштински озбиљно дешава с квалитетом демократије.“

Тренд ка погоршању стања демократије „постао је акутнији и више забрињавајући“ од почетка пандемије ковида 19, додаје се у извештају.

„Поједине земље, укључујући Мађарску, Индију, Филипине и САД, наметнуле су мере које су еквивалент кршењу демократије, а то су мере које су непропрционалне, нелегалне, недовољно одређене и неповезане с природом ванредног стања.“



Како се наводи, пандемија ковида 19 је у Европи погоршала трендове од пре пандемије, те је пружила нове начине да владе додатно слабе демократију, упозорава се у извештају ИДЕА, пренео је политицо.еу.

„Извесни број земаља користи пандемију, а нарочито претњу дезинформацијама повезаним с пандемијом, да гуше слободу говора и учине је преступом за које се додељује затворска казна“, рекао је Казаз-Замора. „Можда најважнији појединачни аспект демократије на који је негативно утицала пандемија у Европи јесте слобода изражавања и медијски интегритет. Ово је изгубљена деценија када је реч о демократском развоју у Источној Европи и на Западном Балкану“, рекао је Казаз-Замора за ПОЛИТИЦО.

Прочитајте још:  Убудуће обавезна вакцинација против ковида за немачке војнике

Генерални секретар ИДЕА је нагласио да „ако постоји једна кључна порука у овом извештају, онда је то да је време да демократије буду смеле, да уводе новине и обнављају се“.



Раније ове године и у годишњем извештају генералног секретара Савета Европе се наводи да је „јасан и забрињавајући степен назадовања демократије“ погоршала пандемија.

Извештај ИДЕА је објављен уочи Самита за демократију који организује амерички председник Џозеф Бајден 9-10. децембра, на којем ће светски лидери разговарати о изазовима с којима се демократија суочава.



У светлу негативних аспеката које су разоткривене пандемијом, рекао је Казаз-Замора, самит у децембру представља прилику да земље буду смеле и да промене вековима старе демократске институције. „Надам се да ће послужити као катализатор за колективне мултилатералне напоре за одбрану и унапређење демократије јер је то оно што нам је потребно. Потребно нам је колективно деловање да бисмо заштитили демократију, а не само међу владама. Морају да буду укључени грађанско друштво, медији и академска заједница“, додао је.

Србија међу земљама с највећим падом демократије

Две земље које су прошле године биле на листи – Украјина и Северна Македонија – ове године су уклоњене, пошто се тамошња ситуација поправила. С друге стране, Србија, Турска, Никарагва, Пољска и Бразил су рангиране као земље у којима је у последњих десет година забележен највећи пад демократије.

[table id=1 /]



Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *