Синдикат возача ГСП: Мала плата, радимо шест дана недељно што је противзаконито

1
(Фото: Танјуг)

Свакодневно се врше притисци на раднике Градског саобраћајног предузећа Београд који су поднели тужбе против те фирме за незаконито смањење накнаде за топли оброк и због увођења шестог радног дана, каже председник синдиката „Евро возач“ Јован Маљевић.

Додаје да је ноторна лаж да су плате возача 65.000 динара, већ да основна зарада не прелази 39.000 динара.

Председник синдиката возача ГСП-а Небојша Митровић каже да се запослени који су подносили тужбе кажњавају премештањем у погоне који су најудаљенији од места њиховог становања, као и да се у претходне две недеље они воде на информативне разговоре.Разлог за протест возача су, како је наглашено на конференцији за новинаре, мала плата, пуно стреса и радно време шест дана недељно, што је противзаконито, преноси ФоНет.

Председник синдиката Евровозач Јован Маљевић најавио је да би 1. децембра требало да буде потписан Колективни уговор и позвао све запослене ГСП на миран протест испред дирекције на Дорћолу.

Морамо да се изборимо да менаџмент оде, рекао је Маљевић новинарима у Медија центру. Он је навео да је ГСП у дугу 4,8 милијарди динара и нагласио како је „ноторна лаж“ да је минимална плата возача 65.000 динара, истичући да је основна плата од 37.000 до 39.000 месечно, а све остало су додаци.Кад су колеге покренуле тужбе, за наплату разлике, почео је терор, ја и многи други су премештени смо у друге погоне, изјавио је Маљевић.

А кад стигне пресуда у корист запосленог за незаконито умањење зараде, пошто се победи јавно предузеће на три нивоа основном апелационом и касационом суду, деси се да менаџмент неће да поступи по налогу суда, навео је и поручио да неће одустати од борбе.

Али нам једино преостаје да очекујемо политичку одлуку и мораћемо да штрајкујемо, поручио је Маљевић.

Он је указао да се истовремено у ГСП повећава број запослених, али не и број возача.Пре годину дана смо имали 5.500 запослених и 2.800 возача, сад имамо 6.500 запослених и 2.500 возача, нагласио је Маљевић. Да би попунили ред вожње уводи се 6. радни дан, супротно колективном уговору који каже да је радно време возача 40 сати недељно, навео је Маљевић, истичући како се људи присиљавају да раде мимо закона, на своју штету и штету безбедности грађана које превозе.

Према његовим речима, ко одбије да ради 6. дан, добије казну – промена погона.

Он је подсетио да је 2018. године донет колективни уговор, према којем су радници поткрадани „кроз зараде и топли оброк“.Председник синдиката ГСП Небојша Митровић поручио је да морају да се боре до краја. Овог пута тужбама идемо на име, не на предузеће, тужимо генералног директиора и менаџмент, навео је Митровић.

Према његовим речима, протекла две недеље је руководство фирме поново почело да прави притисак на возаче, тако што их „позивају на информативни разговор“ и уцењују их и кажњавају.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Н1

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.