Војска Аустралије почиње да пребацује ковид-позитивне случајеве и контакте у карантинске кампове

0

(AAP: Glenn Campbell)

Аустралијска војска почела је насилно да премешта становнике северних територија у карантински камп Хауард Спрингс који се налази у Дарвину, након што је идентификовано девет нових случајева ковид-19 у заједници Бињари. Овај потез следи након што је у суботу увече уведено строго закључавање у заједницама Бињари и оближњег Рокхола.



„Становници Бињарија и Рокхола више немају пет разлога да напусте своје домове“, рекао је главни министар Северне територије Мајкл Ганер, позивајући се на пет дозвољених разлога у земљи да се избегне закључавање (куповина хране и залиха, вежбање до два сата, нега или пружање неге, рад или образовање ако се то не може обавити од куће, и да се вакцинише на најближој могућој локацији).

„Они могу да оду само на лечење, у хитним случајевима или како то налаже закон.“

„Веома је вероватно да ће данас више становника бити пребачено у Хауард Спрингс, било као позитивни случајеви или блиски контакти“, наставио је он, додајући „Већ смо идентификовали 38 блиских контаката из Бињарија, али ће тај број расти. Тих 38 се пребацује сада.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



„Синоћ сам контактирао премијера. Захвални смо на подршци око 20 припадника АДФ-а, као и војних камиона да помогну у преношењу позитивних случајева и блиских контаката – и да подржимо заједнице.

Данас радимо процену о томе која би нам додатна средства могла бити потребна од федералних јединица, а премијер је спреман да додатно помогне – захваљујем му се на томе.“

„Свесни смо чињенице да ово може да утиче на ментално здравље људи, као и на њихово опште благостање“, рекао је полицијски комесар Џејми Чалкнер за НТ Њуз.

Прочитајте још:  Вакцина против коронавируса угрозила политички имунитет Урсуле фон дер Лајен

Треба напоменути да су северне територије дом великог процента аутохтоних Аустралијанаца. Као што је Стив Милне из Ипох Тајмса приметио:

„Према Аустралијском институту за здравље и социјалну помоћ, у 2018-19, скоро сваки пети домородачки Аустралијанац живео је у пренасељеним пребивалиштима (18 процената), у поређењу са 5 процената неаутохтоних Аустралијанаца. Иако је овај проценат смањен са 27 процената у 2004. години, то је и даље значило да је око 145.340 староседелаца Аустралије живело у пренасељеним пребивалиштима у 2018-19.

Поред тога, што је неко подручје удаљеније, већи је удео староседелаца Аустралије који живе у пренасељеним пребивалиштима (26 процената у удаљеним областима и 51 проценат у „веома удаљеним“ областима), у поређењу са 8 и 22 процента у не-удаљеним областима.“



Пре пет дана, сенаторка Маларндири Мекарти рекла је за АБЦ да је прекомерна гужва у староседелачким заједницама „масовни проблем“, указујући на другу групу нових инфекција у региону – која је укључивала девет чланова Мекартијеве директне породице, укључујући њену сестру која је летела из Кетрин за Робинсон Ривер док је несвесно донела КОВИД-19 са собом, наводи се у извештају.

„Када бисмо сада могли да добијемо стамбени простор тамо, то бих одмах упутила савезној влади и влади Северне Територије да раде на томе, али очигледно су нам потребни ресурси за то“, рекла је она.



Од девет нових случајева у Бињарију, четири су жене и пет мушкараца, укључујући 78-годишњу жену која је превезена у болницу Дарвин.

У недељу није било пријављених нових случајева КОВИД-19, међутим министар Ганер је рекао да је забринут због „мешања између домаћинстава“ у Бињарију и Рокхолу, чија је популација око 220, односно 130.

Прочитајте још:  Безбедносна архитектура је немогућа са блоковима као што је НАТО

Ганер је у недељу рекао: „Да, ово су јаке мере, али опасност по животе је екстремна.“

Фини људи…

[table id=1 /]



Превод: Васељенска / Извор: Зиро Хеџ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *