АЉБИН КУРТИ ЗАКУКАО ХРВАТИМА Србија улаже у војску више него цео Западни Балкан!

0

Аљбин Курти (Фото: AFP 2019 / ARMEND NIMANI)

Тзв. премијер окупационих институција Аљбин Курти закукао је у хрватским медијима због тога што је Србија постала војна сила у региону. Он је за загребачки „Вечерњи лист“ казао да је забринут због тога што Србија тренутно троши на војску више него све друге државе на Западном Балкану заједно.

“Србија тренутно троши више на војску него осталих пет држава Западног Балкана заједно. Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија, Косово и Северна Македонија заједно не троше толико колико то чини Србија. Она то не ради због Мађарске и Румуније и ова милитаризација Србије је за нас веома забрињавајућа – закукао је Курти, који је председника Србије Александра Вучића оптужио да наводно жели да од такозваног Косова направи „нефункционалну државу“.

Он је за „Вечерњи лист“ наставио са својим јадиковањем па је казао да је такозваном Косову највећи проблем Србија коју је упоредио са Немачком у периоду између два светска рата.



Курти је такође навео и да се Србија на Западном Балкану понаша као Руска Федерација, те да од Републике Српске у БиХ прави Белорусију, а од Црне Горе Украјину.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Он је додао да се Приштина залаже за обострано признање и да од тога никада неће одустати. На питање загребачког „Вечерњег листа“ да ли би пристао на размену територија, Курти је одговорио негативно и навео да грађани не желе такве потезе.

“Ми смо демократска република и таквих решења неће бити на столу. То је и разлог зашто сам победио на изборима, јер народ Косова не жели тако нешто. Мислим да ни Срби не желе тако нешто” – навео је он.

Прочитајте још:  Павлина на мети другосрбијанских новинара јер пева родољубиве песме

На питање како гледа на критике које је изнео представник ЕУ за спољну политику Ђузеп Борељ на акцију специјалне јединице косовске полиције на северу такозваног Косова, Курти је истакао да оне нису биле усмерене против било које националности или заједнице.

Загребачки „Вечерњи лист“ питао је Аљбина Куртија да ли је страховао од избијања рата између такозваног Косова и Србије након последње акције на северу, а он је рекао да се министар обране Србије Небојша Стефановић заједно с руским амбасадором у Београду Александром Боцан Харченком појавио на Јарињу, и да су обишли српске војне снаге.

“Ту је било и оклопних возила, а изнад њих су подигли војне авионе „миг 29“. Те авионе су узели од Руске Федерације. Тензије су сигурно јако порасле, али не због нас. Хтели су да нас застраше, запрете нам, али нисмо одустали и на крају је све завршило у Бриселу, и данас сам срећан што имамо меру реципроцитета на регистарским таблицама” – рекао је он.

Додао је да се противи стварању ЗСО у складу с потписаним Бриселским споразумом. Курти је опет упоредио ситуацију на такозваном Косову са оном у БиХ.

“Београд на сличан начин жели да на Косову има државу која се неће звати република, него асоцијација и да се унутар Косова зове република, али неће бити држава. Тако нешто нећу допустити ни из опозиције ни с позиције моћи” – рекао је он.

[table id=1 /]



Ало/Вечерњи.хр

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *