ФТ: Кинеско хиперсонично оружје испалило пројектил током лета

0

Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Кинеско хиперсонично оружје, тестирано у јулу, испалило је пројектил док се приближавало мети брзином најмање пет пута већом од брзине звука, што је способност коју ниједна земља до сада није показала, пише лондонски Фајненшел тајмс.

Научници америчког Министарства одбране били су затечени технолошким напретком који је хиперсоничној свемирској летелици са капацитетом ношења нуклеарне бојеве главе омогућио да усред лета испали пројектил у атмосферу изнад Јужног кинеског мора, наводе упућени у обавештајне податке.

Стручњаци агенције Пентагона за напредна истраживања (Дарпа) и даље нису сигурни како је Кина успела да испали пројектил из летелице која се кретала хиперсоничним брзинама, рекли су упућени у детаље кинеских проба.



Амерички војни стручњаци анализирају податке у вези са летошњим кинеским пробама хиперсоничног оружја да би разумели како је Пекинг овладао технологијом. Они расправљају и о сврси пројектила који је хиперсонична летелица испалила, пошто очигледне мете нема.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Неки стручњаци Пентагона верују да је пројектил који је испаљен била ракета ваздух-ваздух. Други сматрају да је реч о такозваној „контрамери“ са циљем уништења ракетних одбрамбених система како они не би могли да оборе хиперсонично оружје током рата.

И Русија и САД годинама раде на развоју хиперсоничног оружја, али стручњаци кажу да су две летошње пробе најновији доказ да је Кина у тој области постигла знатно већи напредак од Кремља или Пентагона.



Фајненшел тајмс је прошлог месеца први известио о кинеској проби хиперсоничног оружја, изведеној 27. јула. Друга проба је била 13. августа.

Званичници Пентагона све чешће јавно изражавају забринутост због јулске пробе, када је кинеска војска лансирала хиперсоничну летелицу у свемир ракетом „система орбиталног бомбардовања“ која може да прелети Јужни пол.

Прочитајте још:  Сестра Ким Џонг Уна назвала јужнокорејске лидере "потпуним идиотима"

Хиперсонично оружје је услед тога било ван домашаја америчких ракетних одбрамбених система, фокусираних на претње од балистичких ракета које долазе из правца Северног пола, наводи ФТ.



Систем орбиталног бомбардовања пружа Кини више начина да погоди америчке циљеве. Москва је током Хладног рата развила такозвани „систем фракционог орбиталног бомбардовања“, али он није био напредан као кинески и није имао покретну хиперсоничну летелицу.

Амерички званичници су итекако свесни да је Кина испред Пентагона у развоју хиперсоничног оружја, али је проба изведена 27. јула показала да њена војска напредује брже него што су многи предвиђали.

Кина је извела хиперсоничне пробе у време када она убрзано проширује нуклеарне снаге, на начин који указује да напушта вишедеценијски принцип „минималног одвраћања“, додаје лондонски лист.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *