САД шаљу Кијеву војне саветнике и наоружање

0

(Фото: Depositphotos/ PromesaStudio)

Сједињене Америчке Државе разматрају могућност слања војних саветника и различитог наоружања Украјини, укључујући преносиве противваздушне ракетне системе „Стингер“, преноси телевизија „Си-Ен-Ен“ позивајући се на своје изворе.

„Бајденова администрација процењује могућност слања војних саветника и нове опреме у Украјину, укључујући оружје“, наводи канал.

Како се наводи, ови кораци биће одговор на наводно повећавање војних снага Русије на граници са Украјином.



Према подацима обавештених извора телевизије, разматрање помоћи Украјини одвија се у светлу страховања Кијева од наводне инвазије Русије, што је Москва негирала.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Према речима извора, пакет помоћи може укључивати противтенковске ракете ‘Џавелин’, као и минобацаче. Разматрају се и системи за противваздушну одбрану, као што су ракете ‘Стингер’“, прецизира телевизија.

Истовремено, у Белој кући постоји још један став према којем слање таквог наоружања Русија може сматрати ескалацијом. При томе, у регион могу бити послати војни саветници, али није „јасно да ли ће они доћи у Украјину”.

Портпаролка Беле куће Џен Псаки одбила је да коментарише ове информације.
Раније је агенција Блумберг, позивајући се на више извора, јавила да су представници администрације америчког председника Џозефа Бајдена одржали брифинг за своје европске колеге, на којем су изразили забринутост због могуће припреме Русије за инвазију на Украјину.

Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Москва са своје стране наводи да Русија премешта трупе унутар своје територије и по свом нахођењу и да никоме не прети.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је приметио да су изјаве Лондона и Вашингтона о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне. Он је такође нагласио да кијевски режим покушава да се представи као жртва руске агресије, док истовремено украјинском председнику Владимиру Зеленском не смета да користи провокације.

Прочитајте још:  Амерички експерт: Омладина у САД деградирала до нивоа идиотлука

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *