Кинески експеримент стварања новог човека

0

(фото:Алтернатио.орг)

Колосални успеси Кине у економском развоју задивљују многе, посебно њен искорак последњих година и практично достизање првог места у свету у развоју своје привреде и увођењу дигитализације у све сфере друштва. При томе, не треба заборавити да је преласком под руководством Комунистичке партије на тржишне шине главни циљ Кине да изгради „социјализам са кинеским карактеристикама“, који покрива и економску и социјалну сферу развоја друштва.

Кинеско руководство се у свом деловању придржава систематског приступа и руководи се учењем марксизма, према којем изградња новог друштва захтева радикалну трансформацију саме људске природе, а економски успех је само предуслов за решавање главног задатка формирања нова личност. Односно, поред економских реформи, Кина развија програм људске трансформације.

У савременој стратегији кинеског руководства, упркос успешном увођењу тржишних односа, јасно је видљиво свеобухватно и темељно проучавање совјетског искуства, које је доказало да постизањем свакодневног комфора човек коренито мења своје друштвене потребе, тежи ка неограничену потрошњу и претвара се у разарача друштва социјалне правде, постајући извор нестабилности. Самоуништење Совјетског Савеза је јасан пример за то. Сада морамо да проучавамо искуство Кине у стварању механизама за формирање друштва које ми нисмо изградили.



Да би се неутралисала цивилизацијска претња и обуздале либералне тежње чланова друштва, било је неопходно појачати контролу над њиховом свешћу. Кина, за разлику од Запада, који је одавно имплементирао свеобухватан систем индиректне контроле јавне свести, није имала такав систем, па је, као унутрашње оруђе за заустављање могућих жаришта незадовољства, развијен програм трансформације личности кроз директну контролу његове „свакодневне пристојности“ названог „системом друштвених кредита“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Брзи развој дигиталних и информационих технологија, видео надзора и система за препознавање лица стварају практичне могућности за успешну реализацију оваквог пројекта. Након доласка Си Ђинпинга на власт, Државни савет Народне Републике Кине усвојио је Програм социјалног кредитног система 2014. године.

Основни задатак система је био стварање атмосфере универзалног поверења у друштву, како би „они који су оправдали поверење уживали све бенефиције, а они који су изгубили били ограничени у својим могућностима“. Си Ђинпинг је 2017. године на 19. Конгресу КПК поставио задатак да Кину претвори у научну и технолошку суперсилу и обезбеди рад система социјалних кредита трансформацијом Кине, најкасније 2025. године, у прву државу на свету. свеобухватно управљана на основу БИГ ДАТА технологија.

Систем треба да процени активности свих грађана у државним органима, локалним властима, привредним организацијама, у породици, у свакодневном животу, на улици и у транспорту. Систем обезбеђује аутоматску и свеобухватну процену понашања личности у реалном времену засновану на свеобухватном и континуираном праћењу огромних низова директних и индиректних знакова прикупљених и сумираних у оквиру БИГ ДАТА технологија, које омогућавају обраду велике количине структурираних и неструктурираних низова података коришћењем посебне алгоритме и коришћење за анализу, предвиђање и доношење одлука.

Прочитајте још:  Како напредовати уз повлачење – стратегија за победу

Програм који се реализује представљаће холистички екосистем дигиталних база података, у којем се чувају информације о понашању свих грађана и раду приватних компанија и државних агенција, како би се процениле њихове активности према различитим параметрима. Главни нагласак у систему биће усмерен на јачање „угледа и интегритета у владиним, комерцијалним и јавним активностима и поверења у правни систем“. Систем ће циљати на корупцију, службене злоупотребе, непоштен пословни рад, као и неетичко понашање грађана, функционера, адвоката, судија, лекара и наставника. Овај програм има за циљ развој традиционалног кинеског друштвеног система, у којем се друштво регулише под контролом државе.

Оцена поверења појединаца биће везана за интерни пасош и појединачни КР код, правна лица и владине службе ће такође имати појединачне КР кодове. У зависности од тога како ће понашање одговарати стандардима прихваћеним у друштву, појединачне оцене ће се мењати – у “плус” или “минус”, што ће, заузврат, отворити или ограничити приступ одређеним погодностима и погодностима.

Подаци о рејтингу треба да се слободно објављују у централизованој бази података на Интернету. У оквиру система, савесно и солидарно понашање ће бити ефективно подстакнуто бројним материјалним и друштвеним бенефицијама, а кршење прихваћених норми, па чак и просто узнемиравање других претвориће се у веома значајан пораз социјалних права. Информације о упорним прекршиоцима биће приказане на информационим екранима у местима пребивалишта физичких лица и локацији правних лица.

Можете изгубити бодове, на пример, ако не подржавате старије рођаке или често правите бучне забаве. Поене можете пропустити и за недолично понашање на јавном месту, кашњене кредите, нелегалну уличну трговину, злостављање рођака, домаћи безобразлук, обмањујуће оглашавање, кршење саобраћајних правила, чак и за варање на друштвеним мрежама. Можете повећати свој рејтинг не само кроз коректно и поштовано понашање у јавном простору, већ и, на пример, за учешће у волонтерским организацијама, за давање крви, организовање јавних догађаја за чишћење територије, заштиту животиња и помоћ инвалидима.

За грађане са ниским друштвеним рејтингом биће примењене одговарајуће санкције. Влада је 2016. објавила списак таквих санкција које укључују забрану рада у државним институцијама и заузимање руководећих позиција у прехрамбеној и фармацеутској индустрији, ускраћивање социјалног осигурања, авио карата, везова у ноћним возовима, места у луксузним хотелима. и ресторани посебно детаљан преглед на царини.и забрана школовања деце у скупим приватним школама.

Од 2019. године, у регионима у којима се овај систем тестира, грађанима са ниским социјалним кредитом забрањено је да преносе новац са паметних телефона, купују полисе осигурања за готовину, ограничавају им могућности да граде новоградњу и скупе реновације домова. Крупни планови њихових лица се редовно приказују на екранима за уличне рекламе, у биоскопима, метроу и другим јавним местима, како би други могли да виде ову особу, да је се чувају или да изразе своје огорчење због његовог непоштења.

Прочитајте још:  Ваздушно-космичке снаге Русије и кинеско ратно ваздухопловство извеле су заједничке патроле у ​​азијско-пацифичком региону

За грађане са високим друштвеним рејтингом, погодности као што су лак приступ кредитима, разне пореске олакшице, болничко лечење по приоритету, повлашћени приступ државним уговорима, попусти на путовање у превозу, могућност школовања деце у престижним школама и институтима су отварање.

Према кинеској традицији, систем се не примењује одмах у целој Кини, још увек се енергично тестира у различитим регионима и од 2017. године ради у пилот режиму у више од 30 градова у Кини, постепено се шири широм земље. Истовремено се процењује његова ефикасност, идентификују грешке и противречности које доводе до изобличења информација и развијају се компромисне опције за двосмислене методе и механизме за процену понашања.

Какви су резултати добијени током пилот тестирања система у појединим регионима?

Од маја до децембра 2018. године, у регионима где се систем тестира, евидентирано је 14 милиона прекршаја и изречене санкције физичким лицима и ограничења за правна лица ниског друштвеног рејтинга. Као резултат тога, скоро 4 милиона предузећа је лишено права да учествује у државним куповинама, аукцијама земљишта, да ради на берзи и да се бави спољном трговином. Уведене санкције нису дозволиле 17,5 милиона људи да купе авионске карте, 5,5 милиона – карте за брзе возове, 2 милиона – да шаљу децу у престижне школе, 0,8 милиона – да уђу на универзитете. Треба напоменути да је друштво са разумевањем реаговало на систем социјалних кредита, око 80 одсто подржава његово увођење, док више од половине – у потпуности и у потпуности.

Наравно, увођење социјалног кредитног система може се сматрати „дигиталним концентрационим логором“ и тоталитарном контролом власти над друштвом, али хајде да размислимо на шта је то усмерено. Шта је лоше у покушају да се ограниче основни инстинкти појединца, што доводи до ограничавања развоја и појединца и друштва?

Несумњиво је да је тотална употреба изузетно делотворних механизама „шаргарепе и штапа“ способна да озбиљно трансформише национални карактер унутар једне генерације, утолико више предиспониране на такву трансформацију, и подстакне друштво да формира угледног грађанина. Међутим, овај систем има и позитивне и негативне аспекте због специфичности кинеске културе, а последице овог експеримента кинеско руководство тек треба да процени и схвати.

Не треба заборавити да систем неминовно потискује изворе продорне креативности, која по својој природи представља кршење постојећих норми и правила, односно непоштено понашање које подрива општу атмосферу поверења у друштву. Такође треба имати на уму да Кина по својој природи не гледа споља, већ у себе, а њена колективистичка култура по својој природи одбацује ствараоце, а подстиче софистицирано копирање и усавршавање онога што је неко већ постигао.

Прочитајте још:  ОБАМИНИ ЉУДИ РУКОВОДЕ ФЕЈСБУКОМ – ЦЕНЗУРА ЈОШ ВЕЋА

Дакле, систем друштвеног кредита, заснивајући и развијајући традиционални кинески колективизам, сукобљава се са жељом руководства да кинеском друштву усађује способност да производи суштински нове ствари и спутава слободу стваралаштва у оквиру културно детерминисаног колективизма.

Кинеско руководство, које је поставило јединствену способност нације да копира и унапреди све позајмљено, улаже колосалне напоре да ослободи креативни потенцијал потиснут историјски суровим кинеским колективизмом. У том циљу, носиоци стваралаштва са Запада су се активно укључили у проучавање западног искуства и подучавање деце и кинеске омладине, а под слоганом „Одгајање генерације генијалаца” спроведени су вишесмерни експерименти са програмима предшколског, школског и универзитетског образовања. Још нисмо постигли много успеха, али се улажу озбиљни напори у том правцу. Могућа опција би могла бити издвајање посебних области експерименталног развоја, у којима ће се подстицати креативност и неће радити контрола над „свакодневним интегритетом“.

Ту је и проблем утврђивања степена поштења грађанина, а повезан је са моралним и психолошким аспектима, у том погледу се не жури да систем имплементирају у пуном обиму. Постављају се природна питања на која још нема одговора. Како је могуће поправити одступање или усклађеност са нормама прихваћеним у друштву само на основу екстерних показатеља? По којим објективним основама је могуће извршити такву процену, не узимајући у обзир читав низ психолошких мотива који су довели до конкретних поступака појединца? Колико људи могу бити објективни пружање информација о кршењу интегритета од стране конкретног појединца и како искључити намерно давање нетачних података и „свођење рачуна“? Сва ова питања ће се морати разрадити у процесу имплементације пилот пројеката система и узети у обзир у процесу његове имплементације на националном нивоу. Упркос свим проблемима са имплементацијом система социјалних кредита, кинеско руководство тражи начине да формира нову личност у новом друштву које гради.

Кинеско и руско друштво, за разлику од западних друштава са својим индивидуализмом, веома су блиске по свом нивоу колективизма и вреди пажљивије погледати кинеско искуство формирања „доброг грађанина“ са свим његовим предностима и недостацима и не журити са одбацити ограничење слободе појединца које промовише Запад. Неопходно је објективно проценити шта нам је важније – слобода било каквог деловања, где је свако спреман да поједе комшију зарад профита, или да изградимо друштво са угледним грађанима који се међусобно поштују.

[table id=1 /]



Јуриј Апухтин/alternatio.org

Превод: Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *