Скупштина Србије усвојила Закон о експропријацији

1

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене и допуне Закона о експропријацији чије повлачење је претходних дана тражио део јавности, јер сматра да се њиме легализују присилно отимање имовине људи који су се нашли на путу државним пројектима.

За измене и допуне Закона о експропријацији гласало је 159 од 161 посланика који су присуствовали седници парламента, док се двоје није изјаснило.

Изменама Закона се утврђује да предмет експропријације могу да буду непокретности у свим облицима својине, као и да су сви поступци који се воде у складу са овим Законом хитни, имајући у виду да се покрећу и воде у јавном интересу, преноси Н1.



„Непокретности у приватној, задружној или јавној својини се могу експроприсати или се својина на њима може ограничити само у јавном интересу утврђеном на основу закона, уз накнаду која не може бити нижа од тржишне“, наводи се у Закону.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Законом су одређени краћи рокови за поступање органа управе у циљу бржег и ефикаснијег спровођења поступка експропријације.

Законом је утврђена обавеза корисника експропријације да, пре рушења зграде, обезбеди закупцу стана у друштвеној или државној својини, односно јавној својини на неодређено време, односно носиоцу станарског права у експроприсаној стамбеној згради или стану као посебном делу зграде, коришћење другог одговарајућег стана у јавној својини са правима закупца на неодређено време.



Подсетимо, противници усвајања измена тог закона сматрају да је недопустиво да Влада Србије добије дискреционо право да нетранспарентно, без унапред прописаних критеријума, проглашава пројекте од посебног значаја, и да то постаје основ за експропријацију по хитном поступку било чије имовине.

Прочитајте још:  Вучић навео девет земаља које су повукле признање самопроглашеног Косова (ВИДЕО)

У среду је у Београду одржан и масовни протест против измена закона о референдуму и експропријацији.



Организатори протеста су тада најавили и да ће, уколико Скупштина донесе измене тих закона, позвати грађане на блокаду упозорења – да на сат времена блокирају део ауто-пута.

Покрет Еколошки устанак данас је најавио блокаду путева у читавој Србији у суботу, 27. новембра у 14 часова.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Скупштина Србије усвојила Закон о експропријацији

  1. Као и увек понизно испунили жељу окупатору ( обавезни ваксови … ) и још допунили џепове екстра коруптивним профитом $$$$$. ( никада им доста ), отуђењем и продајом туђе дедовине.
    Ништа ново од 45 до данас, паразит остаје паразит само му ћуд варира кроз врме у таласима више и мање насилан али исто је глуп, кваран …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *