Кад Вучић рачуна плате, од 2014. „ренесанса“ – реалност, ипак, каже нешто друго

0

(Фото: Depositphotos, librakv)

Колика је плата у Србији била пре седам година, а колика је данас – питање је којим се све чешће јавно бави председник Србије Александар Вучић. Иако неретко тврди да су се тектонске промене догодиле од када је на власт дошла Српска напредна странка и да су зараде сада знатно веће у односу на 2014. они који прате та кретања поручују да се председник служи калкулацијама зарад заваравања грађана. Кажу и да шеф државе износи различите цифре, када пореди плате у односу на раније године.

Златно доба и економски тигар – тако председник Александар Вучић говори о Србији кад прави поређење са земљама у региону. А како би грађанима дочарао да су плате за последњих седам година скочиле, на телевизијама са националном фреквенцијом, често у улози министра финансија, износи рачуницу.



„Ја ћу да вам покажем да упоредим плате – 2014. после наших мера фискалне консолидације и 2021. Србија – просечна плата 330 евра, Србија данас – 556 евра, овде је било – минус 165 евра, ми смо дошли на плус 41, за само седам година – тектонске промене“, рекао је Вучић 16. октобра.

„То све ништа није тачно – просечна месечна зарада на нивоу републике за 2014. је износила 379 евра, а у тренутку када је Српска напредна странка преузела власт је износила 379 односно 380 евра“, објашњава Милена Поповић из Истиномера.

„С тим у вези, треба, рецимо подсетити, да су плате од 2001. до 2008. порасле готово четири пута – са 100 евра отприлике на 370, а ми сад нисмо достигли ни половину тог неког повећања“, рекао је економски новинар Мијат Лакићевић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Култ Пупинов уместо Брозовог (4)



Лакићевић додаје и да је председник Алекандар Вучић више пута показао да најаве о повећању плата остају само на речима.

„Он је још 2016. у јануару обећао за 2017. плату од 500 евра, то се није десило, него се десило тек прошле године, са закашњењем од три године, али све време су они то понављали, тако да су стекли утисак да живе много боље него што заиста живе“, каже Лакићевић.

А још бољи живот председник најављује већ за крај године – када ће просечне плата достићи 610 евра.



„Све ове изјаве председника државе о просечној заради заправо служе томе да нас увере да сада живимо у неком економском и привредном благостању и да скрену пажњу често са критика које се односе на рачун владавине права, на корупционашке афере и све друге ствари које не функционишу у држави“, сматра Милена Поповић.

Поједини економски стручњаци упозоравају и да је Србија од доласка Српске напредне странке на власт дуплирала спољни дуг, са 15 на 30 милијарди евра и да су плате делимично мењане захваљујући задуживању.

Раздуживање – како кажу – на наплату тек долази.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *