“Омикрон не изазива тежи облик болести”, “Симптоми необични али благи”

0

Foto: Profimedia/Pavlo Gonchar / SOPA

Особе у Јужној Африци које су се заразиле сојем коронавируса названим омикрон нису се озбиљно разболеле, кажу из лекарског удружења те земље (САМА).

До сада откривени случајеви у Јужној Африци нису озбиљни, рекла је за ББЦ Анђелик Кутси, која председава Јужноафричким лекарским удружењем.

Међутим, истраживање овог соја још је у раној фази, рекла је, додајући да је у земљи само 24 одсто људи потпуно вакцинисано.



“Пацијенти се углавном жале на болове у телу и умор, екстремни умор и то видимо код млађе генерације, а не код старијих особа”, рекла је.

То нису били пацијенти који су примљени директно у болницу, рекла је Кутси.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Међутим, у коментарима за друге медије, она је изразила забринутост због утицаја који би сој могао да имати на старије особе с основним болестима као што су срчане болести или дијабетес.



Симптоми новог соја су необични, али благи, рекла је, додајући да је први пут упозорена на могућност новог соја када су пацијенти с необичним симптомима за ковид 19 почетком новембра дошли у њену ординацију у Преторији жалећи се на јак умор.

Кутси је наводно била прва јужноафричка докторка која је 18. новембра упозорила власти на пацијенте с новим сојем.

Омикрон је Светска здравствена организација (СЗО) класификовала као “забрињавајући сој”.



Европски центар за контролу болести изразио је озбиљну забринутост да би нови сој могао значајно да смањити ефикасност доступних вакцина и повећа ризик од поновне инфекције.

Као одговор на ту вест, многе владе широм света обуставиле су путничке летове из неких јужноафричких земаља, укључујући Боцвану, Лесото, Мозамбик, Намибију, Зимбабве, Јужну Африку и Свази.

Прочитајте још:  САД желе да уведу санкције Ирану због „војне помоћи“ Русији

[table id=1 /]



Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *