Лукашенко: Белорусија неће остати по страни у случају рата Украјине и Русије

0

Лукашенко (Фото: РИА)

Западне државе су изнеле тезу да Русија има план да нападне Украјину, саопштио је председник Белорусије Александар Лукашенко и позвао их да то и докажу.

“Још једном наши “партнери”, као их називају у Русији, наши ривали, непријатељи покушавају да подигну Русију. Зато су и смислили тезу да Русија намерава да нападне Украјину. Ако намерава – ставите чињенице на сто и потврдите ову тезу”, рекао је Лукашенко на седници за питања која се тичу безбедности.

Он је додао да Запад користи мигранте за обуздавање белоруске војске у случају конфликта са Русијом. Он је упозорио да, ако дође до сукоба на руско-украјинској граници или у Донбасу белоруска војска неће остати по страни.



“Они се, вероватно, брину, што је код нас смањен доток миграната, јер су користили те људе да реше своје унутрашње проблеме и држе нас у неизвесности. Они одлично знају: ако Украјина само покуша да изазове рат са Русијом, Белорусија неће остати по страни, зато белоруску војску треба обуздавати, држати на западној граници”, рекао је белоруски председник.

Подсетимо, неколико хиљада миграната последњих недеља се окупило на граници Белорусије и Пољске у нади да ће стићи до земаља Европске уније. Пољске власти појачале су граничну безбедност, кон центрисале војску и осујетиле покушаје илегалних имиграната да уђу у земљу, окривљујући Минск за мигрантску кризу. Све ове оптужбе Белорусија демантује, тврдећи да Пољска насилно протерује мигранте на територију белорусије и вештачки заоштрава ситуацију са избеглицама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *