СВЕТСКО ТРЖИШТЕ НАФТЕ СЕ СМИРУЈЕ! Промена цена очекује се ускоро и у Србији

0
нафта, нафте

нафта(Фото: © AP Photo / Hussein Malla)

Председник САД Џо Бајден каже да мања понуда значи више цене нафте на глобалном нивоу.

Сирова нафта појефтинила је на светским берзама више од 10 одсто – цена барела је на двомесечном минимуму.

На то је утицало затварање неких земаља због новог соја ковида 19 и овонедељно пласирање америчких стратешких резерви, ради ублажавања тражње црног злата. Анализе указују на смиривање нафтног тржишта, што би почетком Нове године покренуло и појефтињење деривата на пумпама у Србији.



Прошлог месеца барел сирове нафте приближавао се цени од 90 долара. Међутим, већ пету недељу цена је у паду, а крајем седмице склизнула је на 68 долара. Снижење су покренуле Сједињене Америчке Државе избацивањем на тржиште до сада највеће количине нафте из својих стратешких резерви – 50 милиона барела

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник САД Џо Бајден каже да мања понуда значи више цене нафте на глобалном нивоу.

“Да бих решио ове проблеме, разговарао сам са лидерима из других земаља који се боре са овим изазовом. Уложићемо велики напор да смањимо цену нафте, напор који ће се проширити широм света и на крају стићи и до ваше бензинске пумпе, ако Бог да”, поручује Бајден.

Америчку иницијативу одмах су подржали велики потрошачи: Индија, Јапан, Јужна Кореја, Велика Британија, Кина – својим залихама покриће мањак нафте на тржишту.

Фумио Кишида, јапански премијер каже да је влада одлучила да прода неке од државних резерви нафте. “Стабилизација цене сирове нафте је веома важан задатак за економски опоравак од пандемије”, додаје Кишида.

Џао Лиђен, портпарол министра иностраних послова Кине поручује да су вољни да сарађују. “Кина ће ослободити сирову нафту из државних резерви, а спремна је да предузме и друге мере за одржавање стабилности тржишта”, истиче Лиђен.

Прочитајте још:  Држава позива на штедњу струје, а троши два милиона евра у вилама и објектима

Ако земље извознице нафте чланице – ОПЕК-а и Русија 2. децембра потврде ранији договор да ће од јанура повећати производњу за 400 хиљада барела дневно, то би додатно смањило потражњу црног злата и оборило цене.

Стручњаци очекују промене цена и у Србији

Смиривање светског тржишта је важно, јер и Србија зависи од увоза нафте.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије објашњава да се промене на глобалном тржишту увек одложено манифестују на цене горива у Србији, као и у свим земљама региона и Европе.

“Тако да са неким одложеним ефектом, од неких месец дана, можемо очекивати да ће се промене десити и у Србији”, сматра Мићовић.

Очекује се да ће стабилизација тржишта црног злата бар мало ублажити и рекордан раст цене природног гаса.

[table id=1 /]



Еспресо.рс/РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *