Договарају ли Абазовић и Ђукановић тајно нову владу

1

Дритан Абазовић и Мило Ђукановић (Јутјуб/принтскрин)

Политичка криза у Црној Гори из трена у трен добија нове и неочекиване обрте. Најновија вест да изасланици председника Демократске партије социјалиста (ДПС) и Грађанског покрета УРА, Мила Ђукановића и Дритана Абазовића, припремају терен за коначан договор око формирања нове владе, како многи сматрају, јесте покушај изопштавања најјачег политичког савеза Демократског фронта из институција. Најпре из владе, а самим тим и из Скупштине Црне Горе. Уколико дође до договора Ђукановића и Абазовића, садашња влада на челу с премијером Здравком Кривокапићем одлази у политичку прошлост.

Да се Кривокапић неће лако предати, говори и чињеница да с тројицом својих министара, Милојком Спајићем, Јаковом Милатовићем и Тамаром Срзентић, увелико обилази светске метрополе и тражи подршку, а уједно припрема и терен за формирање нове Демохришћанске партије.

„Мило Ђукановић је обелоданио о оно што су многи сумњали у Црној Гори – да одређени кругови блиски УРА или функционери те партије преговарају с њим о конкретној сарадњи. А о тим условима за сарадњу, према његовим речима, „треба да знају они који треба да знају”. Међутим, такве чињенице не би требало да буду сакривене од јавности, а посебно то морају да знају припадници и гласачи парламентарне већине”, поручено је из Демократског фронта.



У овом савезу верују да је тајни договор лидера УРА и ДПС-а главни разлог због којег „није било договора у вези с реконструкцијом неспособне владе Здравка Кривокапића, коју је подржало 38 посланика, али су три посланика УРА то блокирали”.

„Просуто је много лажи, злоупотребљен је однос Црне Горе с великим државама западне цивилизације тако што су измишљане и подметане политичке поруке о њиховом директном мешању у унутрашње ствари Црне Горе. Сада, у времену поравнавања међусобних рачуна, све испливава на површину”, каже за „Политику” Небојша Медојевић, један од лидера ДФ-а.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  „Дритан је Чечен и то најгоре врсте – Светосавац“: Љубо и другари „оплакују“ отказивање концерта укро-белоруског Томпсона!

Према његовим речима, по повратку Дритана Абазовића и Милојка Спајића из САД њима блиски кругови најавили су долазак високих функционера САД и ЕУ „који ће некима из парламентарне већине, а првенствено нама из ДФ-а, припретити санкцијама”.



Такође, како објашњава, било је речено да ће ти функционери наводно наредити Милу Ђукановићу да се повуче с партијске и политичке сцене. Убрзо се, каже Медојевић, показало да су то биле најобичније измишљотине уз помоћ којих је неко желео да извуче политичку и материјалну корист.

„После тврдоглавог и уцењивачког односа коалиције ’Црно на бело’ према преосталим двема победничким коалицијама, недавно смо слушали јавну демонстрацију силе Мила Ђукановића, који се славодобитно хвалио да је он, захваљујући Здравку и Дритану, опет важан фактор на политичкој сцени Црне Горе. Посебно је нагласио да му садашња неспособна власт није нашла ни доказала ниједну коруптивну и криминалну радњу и да, сад када их је на тај начин власт законски проверила и легализовала, он и његови најближи сарадници траже да се њихова снага преточи у конкретно учешће у влади”, каже Медојевић.



Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић за „Политику” подсећа да „избегавање сценарија повратка у мрачну прошлост и поновну владавину Мила Ђукановића не зависи само од 38 посланика”. Истиче да ће њихов предлог за формирање нове владе састављене од постојеће парламентарне већине ојачане учешћем аутентичних представника мањинских народа бити тема о којој ће се сви изјаснити до 10. децембра.

„Последња је шанса да три победничке коалиције, без међусобних уцењивања, формирају нову јаку проевропску владу. То можемо урадити ако се сви ослободимо штетних утицаја параполитичких структура и узмемо у обзир интересе грађана Црне Горе, а на прво место ставимо захтеве свих оних људи који су за нас гласали на прошлим изборима. Све остало води Црну Гору у потпуну политичку и институционалну кризу, а у таквом амбијенту се најбоље сналазе они који су опустошили и опљачкали Црну Гору у протеклих тридесет година”, сматра Андрија Мандић.

Прочитајте још:  Кремљ: Путин и Ердоган поручили да се хитно размотри могућност успостављања гасног хаба у Турској

[table id=1 /]



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Договарају ли Абазовић и Ђукановић тајно нову владу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *