Израел опет активира контроверзни програм; прате мобилне телефоне заражених

0

EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Програм за праћење мобилних телефона у Израелу биће активиран само за оне заражене омикрон сојем коронавируса, а све би требало да буде спремно до четвртка.

Израелска влада поново је одобрила употребу контроверзног софтвера за праћење мобилних телефона за праћење заражених омикрон сојем коронавируса.



Из кабинета премијера кажу да надзором неће бити обухваћени носиоци других сојева, као ни контакти заражени омикроном. “Ово није широка, општа употреба за све потврђене превознике као у прошлим таласима пандемије”, наводи се у саопштењу.


Прочитај још: 


Иако је планирано да надгледање траје до четвртка у поноћ, та одлука би могла да се преиспитује свакодневно. Наиме, уколико дође до масовног продора вируса, програм ће бити прекинут, саопштено је, али без објашњења шта то значи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



И раније “шпијунирали” заражене

“Тајмс оф Израел” подсећа да је тамошњи парламент, Кнесет, прошле године усвојио закон којим се овлашћује безбедносна служба Шин Бет да користи податке прикупљене са мобилних телефона, али и друге личне податке за прац́ење Израелаца заражених коронавирусом и њихових контаката.

Овај потез су критиковале групе за људска права и приватност, али га је влада оправдала давањем могуц́ности јавности да обавести да је била у контакту са зараженом особом.

Прочитајте још:  Зашто су САД увеле санкције грађанима Грузије



У марту је Израелски Високи суд пресудио да се програм може користити само за људе који не поштују епидемиолошке мере, али као “комплементарно средство”, што значи да би требало да се користи за прац́ење појединачних случајева по потреби.

Због тога су организације за људска права најавиле нове протесте.


[table id=1 /]


ПРАТИТЕ НАС НА МРЕЖАМА

ТЕЛЕГРАМ       ТВИТЕР         ФЕЈСБУК




Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *