Израелска студија: Без обзира на године, опада имунитет од Фајзерове вакцине против ковида

0

An Israeli health worker prepares a dose of the Pfizer-BioNtech COVID-19 vaccine on August 13, 2021, at the Maccabi Health Service in the Israeli town of Rishon Lezion, as Israel launches its campaign to give booster shots to people aged over 50, in a bid to stem spiking infections driven by the Delta variant. - Israelis rushed to sign up for the booster shots, with the nation's largest health provider, Clalit Health Services, reporting this morning it gave 5,000 shots to people between ages 50-59. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP) (Photo by AHMAD GHARABLI/AFP via Getty Images)

Након што је студија у Великој Британији открила да је Делта варијанта и даље веома преносива међу потпуно вакцинисаним члановима домаћинства, израелски истраживачи су открили да је заштита коју пружа Фајзерова вакцина против ЦОВИД-19 ослабила након неколико месеци у свим старосним групама против Делта варијанте.

У студији објављеној у часопису New England Journal of Medicine, Јаир Голдберг, са Технион-Израелског института за технологију у Хаифи, открио је да су стопе заразе у јулу биле веће међу одраслим особама од 60 и више година које су примиле вакцину у јануару, у поређењу са онима који су вакцину добили у марту.

Међу одраслим особама старости од 40 до 59 година пријављене су сличне стопе инфекције, рекли су истраживачи. Они који су примили вакцину у фебруару у односу на оне који су је добили у априлу имали су већу стопу инфекције, а људи старости од 16 до 39 година који су вакцинисани у марту у односу на оне који су вакцинисани у мају имали су сличан тренд, написали су аутори.





ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Закључили су да је заштита против Делта варијанте ЦОВИД-19 „спала у свим старосним групама“ само неколико месеци након добијања друге дозе.

За старосну групу одраслих било је 0,34 тешких случајева ЦОВИД-19 на 1.000 за оне од 60 и више година који су вакцинисани у јануару, а 0,12 случајева тешке инфекције на 1.000 вакцинисаних у априлу и мају, према ауторима студија.

Израелски тим је упозорио на могућност постојања услова који се не могу узети у обзир у њиховој студији.

Прочитајте још:  Подсетник Израелу: Америка није добила велики рат 80 година





Након ових налаза, истраживачи су тада тврдили да је због тога што ефикасност Фајзер вакцине опада након неколико месеци, потребно промовисање бустер ињекција.

„Резултати који су овде представљени пружили су епидемиолошку основу за одлуку израелског Министарства здравља 30. јула 2021. да одобри давање допунске (треће дозе) вакцине против ЦОВИД-19 особама које су вакцинисане најмање 5 месеци раније“, закључио је тим. „Налази такође указују на потребу да се пажљиво прате ефекти слабљења имунитета и да се информишу креатори политике широм света који се суочавају са одлукама у вези са применом додатних вакцинација“.

Извор: Ипох Тајмс

[table id=1 /]

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *