Које је највакцинисаније место на свету?

0

(Фото ЕПА/ ARSHAD ARBAB)

Територија-полигон

Највакцинисане земље (подаци од 22. новембра) се сматрају (у загради – удео потпуно вакцинисаних у укупном становништву,%): Португал (87,89); УАЕ (87,83); Чиле (82,41); Шпанија (80,26).

Међутим, то су велике земље. А постоје и мале јурисдикције у којима је популација хиљадама, а не милионима. Међу њима, Гибралтар је британска прекоморска територија у Пиринејима која се граничи са Шпанијом. Површина ове територије је 6,8 квадратних километара, становништво је 33,7 хиљада људи (2020).



Гибралтар је познат по вековима историје, али данас је познат и по томе што је највакцинисанија територија на планети. У марту 2021. године у Гибралтару је у потпуности завршен процес вакцинације против КОВИД-19. Свих 100 процената становништва примило је две дозе Фајзер / БиоНТек. Од 22. новембра, становници јурисдикције примили су укупно 96 хиљада доза вакцине (скоро три дозе по особи). Гибралтар је такође територија статистичког парадокса: број потпуно вакцинисаних овде је 118,23%; не узимају се у обзир само становници Гибралтара, већ и Шпанци, који свакодневно долазе овде да раде из суседне државе.

Светска здравствена организација (СЗО) објавила је у пролеће да би Гибралтар могао постати прва територија на Земљи која је потпуно слободна од КОВИД-19. Неко је у шали назвао Гибралтар првим „вирусним офшором” на нашој планети. Сада је већ девети месец откако је Гибралтар достигао стопу вакцинације од 100%.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Шта видимо данас? Од почетка “пандемије” до средине новембра, у Гибралтару је пријављено укупно 6.509 случајева коронавируса и 98 смртних случајева. У апсолутном смислу, они су скромни показатељи, али у релативном смислу су веома уочљиви. На 100.000 становника, стопа смртности у Гибралтару је око 300. А у Сједињеним Државама – око 240 (док се верује да САД имају једну од највиших стопа релативне смртности у свету).

Прочитајте још:  КОВИД ФАШИЗАМ Канада: Невакцинисани не могу ни храну да купе!?




За недељу од 16. до 23. новембра, број случајева Ковида у Гибралтару износио је 384 особе. Недељу дана раније ова цифра је била 396. Ако користимо општеприхваћени релативни показатељ броја случајева на 1 милион становника, добијамо за Гибралтар вредност недељно једнаку 11.402 људи. Ово је највећа вредност у Европи. За поређење, даћу вредности релативног нивоа броја случајева на милион становника за неке друге европске земље:

Аустрија – 10.892

Словенија – 10.634

Чешка – 9.986

Словачка – 9.379

Белгија – 9.089
Односно, Гибралтар је испред свих. Током протекла два месеца, било је недеља у којима је Гибралтар имао стопу случајева која се приближавала 14.000. Поређења ради: у Италији је вредност индикатора за исту недељу била 1,106; у Белорусији – 1.339; у Шпанији – 846; у Шведској – 734. Иначе, у Шведској је број потпуно вакцинисаних 68,64% (прилично просек за Европу). А у Белорусији – само 25,68% (један од најнижих).

Ове бројке несвесно наводе на закључак да ниво вакцинације становништва у земљи није фактор који доприноси смањењу инциденције коронавируса. Могуће је чак изнети верзију о обрнутој вези између нивоа вакцинације и стопе инциденције. Барем бројке за Гибралтар указују на такву верзију.

Гибралтар има своју министарку здравља Саманту Сакраменто. Недавно је изјавила: „Драматичан пораст броја људи који су позитивни на КОВИД-19 последњих дана је оштар подсетник да је вирус још увек распрострањен у нашој заједници и да сви имамо одговорност да предузмемо све разумне мере предострожности како бисмо се заштитили и наши најмилији.” Да још једном приметимо: упркос комплетној вакцинацији становништва која је завршена пре 8 месеци, вирус никуда није отишао и потребно је предузети „разумне мере предострожности“. Испада да се „стара нормалност“ не може вратити. Морате да се навикнете на „нову нормалност“: носите маске, држите дистанцу, редовно се проверавајте ПЦР тестовима итд.

Прочитајте још:  Бил Гејтс скептичан према изјавама неких западних земаља да ће зауставити куповину руске енергије: Да, за 10 година




Ако говоримо о преласку на „нову нормалност” Гибралтара, то је, на пример, враћање у новембру обавезе ношења маски у затвореном простору и у јавном превозу. Влада Гибралтара је такође препоручила грађанима да напусте своје уобичајене планове везане за божићне празнике. У званичном саопштењу се каже: „Снажно обесхрабрујемо било какве веће неформалне друштвене догађаје, забаве или пријеме најмање наредне четири недеље“.

Једина ствар која Гибралтару можда неће требати је увођење Кју-Ер кодова. Заиста, у другим земљама и јурисдикцијама, ови Кју-Ер кодови су нека врста алата за поделу друштва на два дела: вакцинисано и невакцинисано. На Гибралтару таква подела не може бити, тамо су сви вакцинисани.

Веома непријатна за становнике Гибралтара била је изјава компаније Фајзер (чији је лек коришћен за инокулацију људи) да ефекат вакцинације траје око пет месеци. За огромну већину становника, период након друге инекције је већ премашио шест месеци. И чини се да становници Гибралтара почињу да схватају да ће морати да пређу на редовну акупунктуру. Многи су се већ убризгали по трећи пут (крајем новембра више од трећине укућана), а ни четврта инекција није далеко. Госпођа Сакраменто је отворено рекла да влада има довољно доза да би дала трећу инекцију свим грађанима старијим од 40 година и особама са ослабљеним имунитетом.

Испоставља се да је Гибралтар још демонстративнији полигон у борби против „пандемије” од Израела. То, као што знате, такође није спасило људе од инфекције. У Израелу је скоро половина становништва (укупан број 9,2 милиона) примила трећу дозу вакцине (све истог лека Фајзер/БиоНТех). Очекује се да ће израелске власти ускоро објавити “прикладност” (или “неопходност”) четврте дозе, али би Гибралтар могао да претекне Израел са четвртом дозом у трци вакцинације.

Прочитајте још:  Зашто политичари прећуткују Светску климатску декларацију 2022?

Очигледно, искуство Гибралтара (као и Израела) постало је основа за следеће признање шефа СЗО Тедроса Адханома Гебрејезуса, које је изрекао 12. новембра: „Вакцине не замењују потребу за другим мерама предострожности. Вакцине смањују ризик од хоспитализације, озбиљне болести и смрти. Али они не спречавају у потпуности преношење болести… Ниједна земља не може да изађе из пандемије само вакцинацијом.”

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Превод: Васељенска ТВ


[table id=1 /]


ПРАТИТЕ НАС НА МРЕЖАМА

ТЕЛЕГРАМ       ТВИТЕР         ФЕЈСБУК


 



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *