Лавров: НАТО гомила војну технику код руских граница

0
лавров

Сергеј Лавров (Фото. Sputnik / Алексей Дружинин)

НАТО гомила војну технику код руских граница, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„У близини наших граница распоређују се значајне јединице и борбена техника земаља НАТО-а, укључујући америчку и британску. У Украјини, на контакт линији у Донбасу, гомила се све више снага и средстава уз подршку све већег броја западних инструктора“, констатовао је Лавров након састанка са бразилским колегом.

Такође је истакао да Запад одавно провоцира Украјину на антируске акције.



„Могу потврдити оно што је прилично добро познато: Запад одавно подстиче Украјину – и не само Украјину, на антируске акције“, оценио је шеф руске дипломатије, истакавши да је увлачење земаља са постсовјетског простора у НАТО „најбољи пример за то“ пошто је Западу добро познат став Русије о томе.

Такође је додао да Запад подстиче актуелне власти Украјине на употребу силе у Донбасу. Према речима Лаврова, у зони сукоба на истоку Украјине Кијев користи наоружање забрањено Минским споразумима. Стога Русија не може искључити могућност да ће Кијев кренути у војне авантуре.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Једноставно немамо право да искључимо могућност да кијевски режим крене у војну авантуру. Све то ствара директну претњу за безбедност Русије. О томе је 18. новембра говорио председник Русије Владимир Путин који је истакао да нам сукоби не требају, али ако Запад не буде могао да заустави Украјину, него је, напротив, буде подстицао наравно да ћемо предузети све неопходне кораке за осигуравање наше поуздане безбедности“, поручио је шеф руске дипломатије.
Лавров је изразио наду да актуелни кијевски режим ипак неће кренути путем бившег председника Грузије Михаила Саакашвилија из августа 2008. године.

Прочитајте још:  Руске породице почеле су да усвајају сирочад из ДНР

Подсетимо, у ноћи 8. августа 2008. године Грузија је извела оружани напад на Јужну Осетију. Русија је стала у заштиту цивилног становништва и својих мировних снага које су боравиле у региону од 1992. године. У петодневном рату погинуло је преко хиљаду људи, од којих и 72 руска војника.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *