Професор са Оксфорда: Званични подаци показују да маске „не праве битну разлику“ у односу на стопу инфекције

0

Victoria Jones - PA Images via Getty Images

Професор Универзитета у Оксфорду Џим Нејсмит тврди да упркос томе што је Енглеска одустала од свог мандата за ношење маски у јулу и Шкотска је задржала своја правила на снази, званични подаци показују да ово „није направило значајну разлику“ у стопи инфекције, извештава Самит Њуз.

Нејсмит даље тврди да нови мандати за маске који су наметнути у Енглеској „мало је вероватно да ће имати велики утицај“ у борби против ширења варијанте Омикрон.

Упркос смањеном броју случајева и смањењу смртних случајева, делимично постигнутом зато што је Енглеска одлучила да укине ограничења карантина током лета, за разлику од многих европских земаља, мандати за ношење маски поново су поново на снази.



Прекривање лица је обавезно у продавницама, у јавном превозу и бројним другим местима које произвољно одабере влада.

Истичући апсурдност правила, маске су обавезне у објектима за понети, али не и у ресторанима, што значи да морате да је носите ако узимате храну за понети, али не и ако останете у ресторану да седнете.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према Нејсмиту, директору Института Росалинд Франклин и професору структуралне биологије на Универзитету у Оксфорду, маске су углавном бесмислене.



„Резултати анкете ОНС-а о распрострањености показују да шкотски и енглески приступ маскама, иако се формално разликују од јула, није направио никакву значајну разлику у односу на Делту“, пише Нејсмит.

„У обе земље месецима се наставља веома висок ниво преваленције. Стога је мало вероватно да ће најављене нове промене имати велики утицај ако се Омикрон заиста брзо шири“, додао је он.

null

Као што горњи графикон илуструје, упркос томе што је Енглеска укинула мандате за маске и Шкотска их је задржала након јула, стопе инфекције су биле сличне или заиста веће у Шкотској.

Прочитајте још:  СОЛОМОНСКО РЕШЕЊЕ ВРХОВНОГ СУДА САД: Клинике могу да туже Тексас, али забрана абортуса остаје на снази

ОНС графикони такође потврђују такве тврдње.

null

„Можете сами да видите ОНС графиконе испод и он је у праву“, примећује Вил Џонс. „Ипак, Влада је поново наметнула маске у школама, продавницама и јавном превозу, упркос томе што нема доказа да оне значајно утичу на ширење болести“.

Поређење између стопа оболелих у Шведској (која никада није законски наметнула маске) и остатку Европе такође веома расветљава многе ствари.

Нејсмитову оцену о маскама подржава саветник британске владе САГЕ др Колин Аксон, који је одбацио маске као „ћебад за удобност“ која практично ништа не раде, напомињући да је честица вируса КОВИД-19 до 5.000 пута мања од рупица на маски.

„Мале величине нису лако разумљиве, али несавршена аналогија би била замислити кликере испаљене на грађевинске скеле, неки би могли да ударе у стуб и одбију се, али ће очигледно већина пролетети“, рекао је Аксон.



Службеници јавног здравља попут др Хилари Џонс (па чак и сам др Фаучи) су првобитно били у праву када су рекли да су маске бесмислене.

Међутим, чим су „добили допис“ да су маске средство за контролу становништва како би се људи уплашили и покорили, њихова реторика о маскама се окренула за 180 степени.

Васељенска

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *