Сајбер војске у ратовима будућности

0
сајбер безбедност

LED lights and toy figures are seen in front of displayed binary code and words "Cyber attack" in this illustration taken, July 5, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration - RC2MEO982B7Z

О промени основа и задатака војних операција

У новембру је Министарство одбране Украјине у потпуности класифицирало информације о формирању својих сајбер трупа. Можда један од разлога за ову тајност лежи у чињеници да су, према онима који су укључени, „сајбер трупе понекад страшније од нуклеарног оружја, јер могу да користе ово нуклеарно оружје хаковањем информационих ресурса .

У многим земљама постоје посебне јединице за сајбер безбедност. Број хакера у државној служби убрзано расте. Према руској компанији ЗеКурион , првих пет држава са највећом потрошњом на ИТ трупе су Сједињене Државе, Кина, Уједињено Краљевство, Јужна Кореја и Русија . Међутим, не само ове земље стварају и развијају своје сајбер војске и борбене ИТ јединице. Ово је глобални тренд.



Почетком марта 2020. шест земаља Европске уније створило је сајбер трупе за деловање против Русије. Литванија, Естонија, Хрватска, Пољска, Холандија и Румунија потписале су меморандум о успостављању сајбер снага за брзо реаговање ЕУ . Према речима министра одбране Литваније Раимундас Кароблис, овај споразум осигурао трајни механизам за “присуство једне земље у сувереној циберспаце друге земље . ” Сајбер-овласти ЕУ могу да функционишу како у земљама ЕУ које су потписале споразум, тако иу земљама посматрачима – овај статус су добиле Француска, Белгија, Грчка, Шпанија, Италија, Словенија и Финска. Кључне силе НАТО-а у Старом свету – Немачка и Велика Британија – и даље покушавају да се притаје и истовремено активно унапређују своје националне сајбер трупе.

Немачка веома темељно приступа стварању сајбер армије. „Упоредо са ваздушним, поморским и копненим снагама, Бундесвер сада добија и четврту врсту трупа“ – то је била формулација дописника француског Ле Фигароа из Берлина, који је још 2017. забележио чињеницу званичног оснивања прве сајбер формација немачке војске. Језгро јединице чини 260 војних ИТ стручњака. „ Сајбер напади захтевају мало људских ресурса, али много компетенције “ , рекла је државни секретар у Министарству одбране Немачке Катрин Зудер. Представници немачке Савезне обавештајне службе (БНД) објаснили су немачком отвореношћу : „Русија је под сумњом“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Зеленски упозорава да Русија жели да изазове „експлозију“ на Балкану

Изласком из ЕУ, Велика Британија је направила пристрасност у војној сфери према ИТ компоненти. Према речима генерал-мајора Тонија Репера из Агенције за одбрамбене комуникационе услуге (ДЦСА) Министарства одбране Велике Британије, „оружане снаге са информационом технологијом представљају нову категорију трупа са посебном тактиком ратовања. акције, организациона и штабна структура, ниво обуке кадрова и наоружања који у потпуности испуњавају захтеве модерног ратовања . ”

Јапан је пре неколико година најавио намеру да у оквиру оружаних снага створи посебне „ снаге сајбер безбедности “ и значајно прошири обим услуга које штите рачунарске системе од хаковања. За спровођење ове одлуке одговоран је Савет за информациону безбедност. Повод за појаву најновије врсте трупа у земљи коју су Американци заправо окупирали после 1945. изабран је као чисто економски. Рецимо, Јапан и његове компаније су у више наврата постале жртве масовних напада непознатих компјутерских хакера. Чињеница да су хакери преузели контролу над, на пример, информационим мрежама Митсубисхи Хеави Индустриес тешке инжењерске корпорацијебавио ослобађањем војне и свемирске технологије, а да притом није посебно истурен.

Кина је градила своју сајбер војску деценију, када је Народноослободилачка армија НР Кине формирала групу од тридесетак специјалиста, под називом „Сајбер плави тим“, стационираних у војном региону Гуангдонг на југу земља. Кинески ИТ професионалци су у почетку фокусирани на „узимање не квантитетом, већ квалитетом“. Колико је ефикасан може се судити по извештају Научног савета Министарства одбране САД, према којем је до пролећа 2013. око 40 Пентагонових програма наоружања и око 30 других одбрамбених технологија било у рукама сајбер стручњака, неких од који су према западним медијима директно повезани са владом и војском.департманима НР Кине. САД су убеђене да је Кина најопаснији непријатељ, који планира да порази Америку.

Прочитајте још:  Румунија: Млади организовали протест под називом "Зауставите НАТО зауставите рат"

Сједињене Америчке Државе су , према подацима Министарства одбране НР Кине, већ потрошиле милијарде долара на стварање више од четрдесет „тимова виртуелних агената“, који су, под изговором борбе против хакера, активни широм света. Боре се и против слободе говора. Један од бројних примера је специјална јединица „за употребу силе за неутралисање страних медија ометањем рада њихове техничке инфраструктуре“, чије је стварање свету најавила америчка телевизијска компанија Ен-Би-Си. Вилијам М. Аркин, колумниста Вашингтон поста и аутор низа књига о војним темама, тврди да ова специјална јединица „има задатак да користи и омета комуникационе и компјутерске системе медија широм света.” . Он такође истиче да је главна структура Стратешке команде за неутрализацију страних масовних медија штаб подршке мрежним нападима (Нетворк Аттацк Суппорт Стафф) на бази „ Форт Мид “ , Мериленд, на истом месту где се налази и НСА. САД, одговорна за електронску шпијунажу и контролу виртуелног простора.

Иран је најавио стварање специјализованих сајбер трупа почетком 2012. године. У земљи је створен посебан штаб за сузбијање сајбер претњи. Задатак је спречити хаковање мрежа стратешких објеката и крађу осетљивих података. С времена на време у вестима светских агенција појављују се извештаји да Техеран користи подземни штаб снага безбедности Хезболаха у јужном Бејруту (Либан) као базу за своје војне сајбер центре. Према до стручњака из вашингтонског Института за блискоисточну политику , Иран је спреман да спроведе сајбер операције да блокира системе контроле на критичним војних објеката, инфраструктуре и логистике у Сједињеним Америчким Државама.

Израел такође активно развија и унапређује своје сајбер трупе. Страни медији не искључују да Израел, који је уз помоћ локалних хакера створио моћне антихакерске јединице, води не само одбрамбене већ и офанзивне ратове у виртуелном сајбер простору. Израелци су, посебно, осумњичени за креирање компјутерских вируса који су напали иранска нуклеарна постројења пре неколико година. Израелске обавештајне службе и Одељење за компјутерске системе и комуникације Генералштаба Оружаних снага Израела одговорне су за планирање и извођење сајбер операција које имају за циљ нарушавање компоненти информационе и телекомуникационе инфраструктуре у другим земљама .

Прочитајте још:  Деца Донбаског фронта прослављају осму ратну Нову годину

Турска и њени сајбер-специјалисти од почетка рата у Сирији заправо спроводе војне операције против Русије у виртуелном простору. Илустративан пример – хаковање почетком 2016. турских хакера Инстаграм шефа Министарства комуникација Руске Федерације Николаја Никифорова. Као резултат хаковања, биле су заставе Турске, фотографија Ататурка, као и фотографије падајућег руског бомбардера Су-24, који је оборило турско ратно ваздухопловство 24. новембра 2015. године на турско-сиријској граници. објављено на страници руског министра комуникација . Како преноси РБЦ , налог министра комуникација Руске Федерације хаковала је турска хакерска група Бортецине САЈбер Тим , која је готово истовремено хаковала сајт руске амбасаде у Израелу.

Индија је почела да гради своје сајбер снаге стварањем наменске јединице за интернет и прислушкивање након невиђеног терористичког напада на Мумбај у новембру 2008. у којем је погинуло 166 људи. Формирана је Национална истражна агенција да централизује борбу против тероризма широм земље. У четири највећа града Индије – Мумбају, Ченају, Калкути и Хајдерабаду – отворене су базе елитне јединице Националне безбедности, почело је стварање ИТ структура усмерених на конфронтацију у виртуелном простору.

У војним пословима дешавају се значајне промене. Водеће силе – од Немачке до Индије – самом чињеницом формирања сајбер армија проглашавају развој нових стратегија и промену метода ратовања. И не ради се само о компјутеризацији војне опреме и опремању војника, већ и о промени темеља и начелних задатака војних операција. Циљ рата више није толико коначни пораз непријатеља, заузимање његове територије и ресурса, већ контрола, слична кибернетичкој.

[table id=1 /]



Артјом Игњатиев/ФСК.РУ

Превод:Васељенска ТВ

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *