СРБИ ПОСТАЛИ МАКЕДОНЦИ ПО РЕЦЕПТУ КОМИНТЕРНЕ: Историчар Борисав Челиковић истраживао „Операцију“ расрбљавања после Другог светског рата

2

(фото:Борба за истину)

НАЈТЕМЕЉНИЈА операција расрбљавања Срба после Другог светског рата изведена је на територији бивше југословенске републике Македоније, открио је историчар Борисав Челиковић истражујући смишљено „изгубљене“ етнолошке радове из ове области.

Упознавање са њима не може да исправи грешке из прошлости, али је упозорење да се исте грешке не понове.

– Ишчитавањем најстаријих списа о насељима и пореклу становништва српског народа, насталих у другој половини 19. и првој половини 20. века и поређењем са оним написаним после Другог светског рата, можемо сазнати на који начин је обављано расрбљавање српског народа и стварање нових националних ентитета на простору Балкана – каже Челиковић, уредник етнографске едиције „Корени“ у „Службеном гласнику“, која је до сада публиковала око 40.000 страна непознате грађе о Србима. – Један од коминтерновских задатака који је после Другог светског рата преузела комунистичка власт у Југославији било је стварање македонског ентитета.



Открића цензурисаних етнолошких радова о Србима у Македонији и научних манипулација којима се креирало јавно мњење у СФРЈ, као и цензорских метода и мотива српских интелектуалаца да саучествују у расрбљавању била су повод да будућа 49. књига едиције „Корени“ под именом „Подримље“, на 1.000 страна, буде посвећена несталим Србима овога краја.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Још је руски конзул Иван Степанович Јастребов око 1875. године утврдио да на том простору живе Срби, муслимани и хришћани, „који другог језика осим српског не знају“, што нам указује да је исламско становништво у релативно блиском времену примило ову веру – наводи Челиковић.

– Само тридесетак година касније Јован Цвијић уочава да је код овог исламског становништва у току процес арнаућења. Одмах након Првог светског рата исти простор је антропогеографски истражио учени Тома Смиљанић Брадина и у потпуности потврдио закључке претходника у делу „Мијаци, Горна Река и Мавровско поље“. У студији „Арнаути наше крви – Арнауташи“, објављеној 1939. Јован Хаџи-Васиљевић наводи многе пример арнаућења. Након Другог светског рата уследио је нови процес расрбљавања под окриљем Брозове власти.

Прочитајте још:  Ескобарова читуља за француско-немачки план за "Косово"

Да би се испунио захтев Коминтерне за стварање нове нације, било је неопходно створити њену прошлост „македонизацијом“ српске баштине, од средњовековних цркава до народних песама.

– Стварање нове нације је било тешко јер није имала историјско утемељење, па се на томе радило интензивно у следећих двадесет година, свим средствима, од промене презимена, до присвајања историјских личности. Процес је окончан стварањем нове цркве која је присвојила српску духовну баштину – каже Челиковић. – Од шездесетих престају сва етнолошка истраживања у СР Македонији, јер би она неминовно открила расрбљавање. У тај процес био је укључен део српских интелектуалаца, а они који на то нису пристали били су проскрибовани.

Као типичну жртву коминтерновске политике историчар наводи Тому Смиљанића Брадину, ученог Србина родом из Тресонче у дебарском крају, етнографа, филолога, писца, борца балканских ратова, Великог и Априлског рата. Он је 1930. у Француској одбранио докторску дисертацију: „Наша стара племена Мијаци и Брсјаци у Јужној Србији“. Његова истраживања српске баштине југословенски комунисти су покушали да „македонизују“ о чему су оставили бизарна сведочанства.

“Приликом објављивања рада Томе Смиљанића Брадине, „Старе народне мијачке песме“, у часопису „Гласник Етнографског института САНУ“ (књ. IХ-Х, САНУ, Београд, 1961), у примедби на рад је забележено: „Приликом прегледа овога рада, референт је писцу ставио примедбу да песме напише на новом македонском језику“ – наводи Челиковић. – Брадина је наравно то одбио, па се у примедби уз рад уредник извињавао да „писац није могао усвојити овај предлог, пошто је материјал прикупљао на терену пре рата, па није у могућности да текст прилагоди новом македонском језику“. Ту редакцију је спровео академик Душан Недељковић, који је негативним рецензијама, између осталог, онемогућио и да САНУ објави рад Цвијићевог саговорника Радослава Љ. Павловића, а једна од примедаба била је „да је аутор у раду користио црквене матичне књиге“, да би реферат на крају закључивао са „Смрт фашизму – слобода народу“.

Прочитајте још:  БОГ У ХРВАТА, ПАКАО У СРБА

У расрбљавању Вардарске Македоније био је веома ангажован и познати географ и антропогеограф Јован Трифуноски.

“Он је рођен као Србин у Пологу и до 1944. године у радовима се потписивао као Трифуновић, а онда је променио презиме – открива Челиковић. – Био је изузетно вредан, један од последњих следбеника Цвијићеве антропогеографске школе, који је истражио просторе који захватају пределе сливова Јужне Мораве, Вардара и Црног Дрима. У студији о Скопској Црној гори, где је становништво истрајавало на српском пореклу и обележјима, он ниједном не каже да су они Срби, већ их назива православним становништвом, док локалне Арнауте представља као нацију, без религијског обележја. У истраживањима Дебра и околине, он за хришћане каже да су Македонци, иако су сви ранији истраживачи показали да су то Срби и описали њихов језик и обичаје.

НАУЧНИК И РАТНИК

ЕТНОГРАФ Тома Смиљанић Брадина рођен је 1888. у Тресончу у дебарском крају, где је 1906. до 1911. радио као учитељ и сакупљао етнографску грађу. Када је уписао Филозофски факултет у Београду избио је Први балкански рат и он је ратовао као добровољац у одреду војводе Вука, од Куманова до Елбасана. У Велики рату је поново узео оружје у руке, преживео је албанску голготу и са Крфа је упућен у Француску где је завршио студије историје и географије. Учествовао је и у Априлском рату, а затим се повукао у Србију и радио као учитељ у Алексинцу до 1946. када се пензионисао.

ПОКАЈНИК

ЈОВАН Трифуноски, рођен као Трифуновић, био је најзначајнији географ у југословенској републици Македонији, професор факултета у Скопљу.

Прочитајте још:  Сећање на жртве НАТО бомбардовања Српске

“Ипак, због српског порекла он није изабран у Македонску академију наука, иако се трудио свим силама да афирмише македонску нацију – каже Борисав Челиковић.

“Након одласка у пензију преселио се у Београд и написао и 1995. објавио књигу „Македонизирање Јужне Србије“, вероватно са циљем да „спаси душу“. У књизи није описао своју велику улогу у том процесу, али она је забележена у његовим радовима.

[table id=1 /]



Борис Субашић/Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “СРБИ ПОСТАЛИ МАКЕДОНЦИ ПО РЕЦЕПТУ КОМИНТЕРНЕ: Историчар Борисав Челиковић истраживао „Операцију“ расрбљавања после Другог светског рата

  1. Да другови, само која Коминтерна?

    Из лондона, тј енглеска масонерија.
    Те коминтерне (беше 3. или 4.) је и данас члан
    СПС од куферине , а пре ње ђикијев ДС.

    Највећи пројекат расрбљавања Срба, спроводила
    је енглеска. Прво држањем турске, да је Руси не
    униште и изађу на Медитеран. Затим, прављењем
    измишљотине зване румунија контра Русима (и нама),
    па уз помоћ АУ, окренули су нас против Русије и
    тако приморали Русију да оформи бугарску (од
    Срба наравно), па да је чак ми и нападнемо 1882…
    Даље су измислили крвате, па штедећи потурице
    оформили балије. АУ је урадила највећи део посла
    око стварања шиптара, а енглеска око стварања
    грчке (наравно од Срба и на Српској земљи)…
    После долазе македоњци и монтенегрини, а у
    најави су и власи и војвоџани. Заборавих и маџарска
    50% од Срба и 50% од Словака, …

    Што се тиче македонаца, прве интернационале
    су држали енглези и ту унели своје циљеве
    (анти Руско Српске…), па онда Стаљин то разбија
    (ценио и вратио углед Русима у Русији и волео
    Србе – необорива чињеница). Ипак енглези …
    оформљују данашњу интернационалу још пре
    2.свр и тамо настављају по старом до ДАНАС.
    Друг тито је наравно био зна се уз кога…
    (рибникари масончине и велебит енглески
    пуковник и цела та екипа: кардељи, бакарићи,
    пијаде, …, … три сата, … све го масон, “витез”
    и циониста).

    Овде се злоупотребљава та двојност
    интернационала, да се са енглеза спере крв
    Српскога Народа и баци на “комунисте” у преводу
    Русе и Русију ЈЕДИНУ СРПСКУ ЗАШТИТУ!!!

    Иначе, југославија је била савршено средство
    да разбије Србе у комаде, а то је идеја масона
    (тј.енглеских ухода), коју су они овде остварили
    уз помоћ карађорђевића малтешких “витезова”,
    које још увек неки поштују…

    КАД НАС ПОСВАЂАЈУ СА БОГОМ И/ИЛИ РУСИМА,
    МИ СМО СВОЈУ ПРИЧУ ЗАВРШИЛИ ЗАУВЕК.

    Најкраће могуће.

  2. Autor je pokušao sve lepo da istraži i da dokaže ono što je u suštini istina, a ponaša se kao sud u Hagu, za sve su krivi Srbija i Srbi. Neodgovorno je da proziva Kominternu a da ne navodi dokumente u kojima je naređen, kako on kaže, tako nešto na planu rasrbljavanja Srbije, čime abolira prave krivce, one koji nam u poslednjih bar 150g podmeću klipove i noge, Britance koji ne mogu da svare da im nismo bili kolonija, koji i Đokovića napadaju podmuklo jer nije prihvatio da igra sa njihovim pasošem za njihovu “imperiju”. Autor ne pokušava da objasni svoje pranje najvećih kolonizatora sveta činjenicom da je Kominterna uništena i da joj je upravo Broz 1948.g rekao NE, najjačoj osobi tada, Staljinu, čak po cenu novog rata? Dakle, autor je praktično protraćio jako puno vremena da bi se stavio na stranu onih koji su svoja nacifašistička delovanja nastavili prema ovim prostorima i Srbiji i Srbima 1991 i euforično 1999.g, čime zamagljuje i da sada svi rade po planu Nemačke od pre 50g u kome se postavljaju dugoročni ciljevi osvete nad svima koji su im bili na putu u oba svetska rata i ponizili ih sprečavanjem da nacifašizam divlja, poput nekada Britanije koja je širom sveta u svojim kolonijama ubila preko 300 miliona ljudi. Kakve veze ima Kominterna sa današnjim rasrbljavanjem Srbije, komadanjem iste i planiranjem naseljavanja na stotine hiljada, sutra miliona migranata? Zbog čega je autor svoje dragoceno vreme toliko posvetio širenju neistine i aboliranju pravih krivaca?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *