Кина позвала на хитан разговор амбасадора Јапана и упутила протестну ноту

0

Кина (Фото: Pixabay)

Кинеско министарство спољних послова позвало је данас на хитан разговор јапанског амбасадора у Пекингу, након што је бивши јапански премијер Шинзо Абе изјавио да његова земља, а ни САД, не би могле да се уздрже уколико би Кина напала Тајван. Кина је због тога упутила и протестну ноту Јапану.

Помоћник кинеског министра спољних послова Хуа Чунјинг назвао је Абеове речи погрешним, уједно и кршењем основних норми у односима између Кине и Јапана, током састанка са јапанским амбасадором Хидеом Тарумијем, наводи се у саопштењу кинеског министарства спољних послова, пренео је Ројтерс.

Абеови коментари су “отворено довели у питање кинески суверенитет и дали подршку независним снагама на Тајвану”, додао је Хуа.



“Кина се одлучно противи овоме”, наводи министарство и додаје да је Хуа упутио протестну ноту Јапану.
Шинзо Абе је у среду, говорећи на виртуелном форуму који је организовао Тајван, рекао да би оружана инвазија на то острво представљала велику опасност за Јапан.

Абе, који је напустио премијерску позицију прошле године, лидер је највеће фракције владајуће Либерално демократске партије и има јак утицај унутар странке, пренео је Танјуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *