Столтенберг: Русија нема право на своју зону утицаја

0
Столтенберг

Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ)

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг саопштио је да Русија нема право на сопствену сферу утицаја, пише “Телеграф”.

Како је навео Столтенберг, Москва не може да спречи чланство Украјине у НАТО, пошто о томе треба да одлучи Кијев и државе-чланице Алијансе.

“Русија нема право вета нити право гласа по овом питању. Она нема право на успостављање сфере утицаја, покушавајући да контролише своје суседе. Сама идеја да је подршка НАТО-а сувереним државама провокација је погрешна”, изјавио је генерални секретар.



Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине. Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага НАТО-а у Европи. Кремљ је истицао да Русија ни за кога не представља претњу, али да неће занемаривати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе.

[table id=1 /]

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *