Где иде новац заплењен на царини: Од почетка године одузето 3,5 милиона евра

0
плате

Shutterstcok

Од почетка године до краја новембра на границама Србије цариници су открили и запленили 3,5 милиона евра у кешу. У намери да прокријумчаре непријављене девизе, путници се, како за портал Н1 наводе у Управи царина, довијају на све могуће начине, па понекад бирају крајње необична места за скривање. Тако су цариници сакривени новац проналазили у доњем вешу, око струка путника, у јастуцима, чарапама, векнама хлеба, кесицама чипса и чаја, паковањима влажних марамица, хигијенских уложака, термосима са кафом, пепељарама аутомобила, мотору, филтеру климе. Привремено одузет новац царина је, како истичу у Народној банци Србије, дужна да депонује на рачун НБС у року од два радна дана од дана њиховог одузимања.

Грађани могу из Србије да изнесу било који страни новац чија вредност не прелази 10.000 евра. Ако истовремено износе и динаре, страни новац и чекове, укупан износ такође не сме да пређе 10.000 евра. Прописима је предвиђено да и домаћи и страни држављани на граници пријаве сваки цент преко овог износа и приликом изласка и приликом уласка у земљу. Уколико то не учине, износ новца преко 10.000 евра им се привремено одузима, покреће се прекршајни поступак, након кога се новац или враћа, или уплаћује у буџет Србије.

Према подацима које је НБС доставила порталу Н1, у периоду од 1. јануара до 30. новембра 2021. године, Управа царина је депоновала код Народне банке Србије привремено одузета средства у укупном износу од 3.577.349 евра (прерачунато по курсу на дан 1. децембар 2021. године).



„У овом периоду, на основу правноснажних и извршних одлука суда извршен је повраћај средстава у укупном износу од 141.427 евра – прерачунато по курсу на дан 1. децембар 2021. године“, наводи НБС.

Најчешће се кријумчари евро
Када је реч о структури заплењеног новца, према подацима којима располаже Управа царина – предњаче еври са око 3,4 милиона, док је осталих валута као што су швајцарски франци, британске фунте, амерички долари и шведске круне задржано знатно мање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„У кризним временима, људи настоје да прокријумчаре оно што им улива сигурност, а то су најчешће новац и злато. Тако је током 2021. године, до 1. децембра, осујећено 168 путника у намери да веће своте готовине без пријављивања пренесу преко границе. Већином је реч о страним држављанима“, кажу у Управи царина.

Прочитајте још:  У случају кршења мера изолације казна до три године затвора!

Како истичу, тумачење тог феномена могуће је тражити и у чињеници да у ковид и пост-ковид периоду, путници који иду ка својим матичним земљама, настоје да са собом понесу драгоцености због ситуације која је неизвесна на глобалном нивоу.

„То, међутим, не може бити изговор за кршење прописа који јасно указују на то да сваки износ од 10.000 евра и више мора бити пријављен како на улазу, тако и на излазу из земље. Ограничење од 10.000 евра утврђено је законом Републике Србије, али исто такво ограничење је и европски стандард који је утврђен и законима свих чланица Европске уније и земаља које су на путу придружења ЕУ. Управо је због тога тешко прихватљив чест изговор путника да нису знали да новац треба да пријаве“, указује Управа царина.

Како истичу, сви који путују обавештења која указују на овај пропис могу да виде на сваком граничном прелазу, па и на европским, али и на нашим аеродромима.

„Чак је контрола протока новца и других средстава плаћања на територији ЕУ у јуну 2021. године пооштрена, када су ступили на снагу нови прописи. Строжа правила су у Европи уведена са циљем ефикасније борбе против прања новца и финансирања илегалних активности. То подразумева да су сви који са собом носе 10.000 евра и више, у тој и другим валутама, обавезни да попуне готовинску декларацију, а дефиниција готовине је проширена на чекове, менице, као и златнике и предмете од злата“, истичу у Управи царина.

Попуњавање обрасца

У Управи царина објашњавају да је кључно да путници пријаве новац који носе тако што попуне образац пријаве новца на улазу у земљу, како би потом на основу издате потврде да су новац пријавили, могли несметано да изађу из ње, без бојазни да су прекршили прописе.

„Нажалост, много путника не пријави новац и не попуни образац, чиме се излажу ризику да им новац буде привремено или трајно одузет. Често нас питају шта се даље дешава са задржаним новцем, а одговор је да је наша законска обавеза да тај новац у року од два дана уплатимо на рачун НБС, дакле он не остаје код нас. Потом, имамо обавезу да у року од три дана о догађају обавестимо Управу за спречавање прања новца, води се поступак и оно што грађани треба да знају је да новац који правоснажном пресудом буде трајно одузет – постаје приход буџета Републике Србије“, истичу у Царини.

Прочитајте још:  Србија и Српска граде хидроцентралу „Бук бијела” на Дрини

Прекршај или кривично дело?
Када цариници открију непријављене девизе у износу од 10.000 евра и више, покреће се прекршајни поступак јер је реч о девизном прекршају, мада, како указују у Управи царина, све зависи од природе случаја и специфичних околности, у зависности од којих дело може бити окарактерисано и као кривично.

„О судбини новца одузетог због непријаве одлучује прекршајни или кривични суд, па царинска служба не располаже евиденцијом о томе да ли је и у колико случајева новац враћен особама против којих је поступак покренут“, наводе у Управи.

Крије се на познатим местима
Путници, према наводима цариника, бирају необична места за скривање непријављених девиза.

„Оно што се понекад губи из вида је да све оно што путницима падне на памет, цариници већ знају. Наиме, путник границу прелази једанпут, а цариник је увек на граничном прелазу, искуства се преносе међу колегама, а користе се и савремени уређаји који олакшавају и убрзавају контролу, попут мобилних скенера, фибер оптике, бустера, па и посебно обучених царинских паса“, наводе у Управи царина.

Кад се новац враћа
Могућност физичког изношења ефективног страног новца у иностранство ближе је уређена Одлуком о условима за личне и физичке преносе средстава плаћања у иностранство и из иностранства, коју је Народна банка Србије донела на основу Закона о девизном пословању.

„Уколико грађани износе у иностранство ефективни страни новац изнад износа који је прописан Одлуком, средства изнад 10.000 евра царински орган привремено одузима од тих лица уз издавање потврде. Привремено одузета средства царински орган је дужан да, сагласно Закону о девизном пословању, депонује на рачун Народне банке Србије или у оставу код Народне банке Србије у року од два радна дана од дана њиховог одузимања“, истиче НБС.

Након одузимања ефективног страног новца од грађана, Управа царина покреће поступак пред надлежним судом који по спровођењу поступка доноси одлуку о поступању са привремено одузетим новцем.

„Народна банка Србије на основу правноснажне и извршне одлуке суда у којој је одлучено о привремено одузетим средствима, врши повраћај привремено одузетог новца физичким лицима односно извршава заштитну меру одузимања предмета прекршаја и динарска противвредност овако одузетих средстава се уплаћује се у буџет Републике Србије“, објашњавају у НБС.

Прочитајте још:  Вучићу, да ли су снајпери Беливукове групе коришћени у атентату на Даку Давидовића у Београду?

Шта се све пленило
Још се памти заплена више од три милиона евра коју су цариници пре више од деценије одузели на прелазу Градина, када су бугарски држављани цео аутомобил „тапацирали“ еврима.

У овој години је један од занимљивијих случајева била заплена непријављених девиза од кинеског држављанина који је покушао да их прокријумчари – у боксерицама, на којима је направио посебне џепове. Реч је о укупно 40.000 евра од којих је 36.000 евра сакрио у специјано нашивеним џеповима на задњем делу боксерица, док је остатак носио у торбици.

Овај путник, који је допутовао у септембру у Србију, тада је пријавио изгубљен пртљаг на аеродрому, за који је касније, по проналаску, установљено да садржи – 950 томпуса, процењене вредности око 13.000 евра. Путник се средином октобра из Београда запутио на Кубу, када је откривен и покушај преноса непријављеног страног новца.

Крајем новембра на прелазу Хоргош, у једној контроли заплењено је око 25.000 евра.

„Њих су заборавили да пријаве двојица путника приликом улазне контроле. Реч је о држављанину Израела (56) који је као сувозач путовао аутомобилом БМЊ молдавске регистрације којим је управљао држављанин Бугарске (53), на путу из Мађарске ка Бугарској“, навела је Управа царине.

Истог дана, на контролном пункту Мердаре задржано је нешто више од 10.000 британских фунти.

„Код албанског држављанина који је аутомобилом ауди британских регистарских ознака путовао из Енглеске ка својој земљи, у торбици коју је носио око струка, пронађено готово 19.000 непријављених фунти“, наводе у Управи.

Цариници су крајем новембра на прелазу Батровци, аеродрому Никола Тесла и на прелазу Градина, у сарадњи са полицијом, спречили неколико покушаја илегалног преноса новца преко границе и запленили близу 100.000 непријављених евра.

Средином октобра је, на прелазу Хоргош, откривено и 160.000 непријављених евра у личној торбици и несесеру једног путника.

„Унос новца у Србију слободан, али се готовина у износу од 10.000 евра (или некој другој валути) и више, обавезно мора пријавити. Када се новац пријави на улазу у земљу, добија се потврда са којом без икаквих проблема може да се изађе из земље“, указују у Управи царина.

[table id=1 /]



Даниела Илић Красић/Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *