Не дајте да вас завара што британски изасланик за Балкан изгледа као поштар пред пензијом

0

(фото:Балканска геополитика)

СЕР СТЈУАРТ ПИЧ ЈЕ МАРШАЛ И ВИТЕЗ, АЛИ ЋЕ ПРЉАВО РАДИТИ СВЕ ПРЉАВЕ ПОСЛОВЕ ПРОТИВ СРБА

* Пич је од 2018-те председавао Војним комитетом НАТО, а амбасада Велике Британије у БиХ је саопштила да ће радити на промовисању јаких демократских институција и отворених друштава, помагању у суочавању са озбиљним и организованим криминалом и другим заједничким безбедносним изазовима

* Посебно је указала да ће активности Пича у БиХ подржати рад Кристијана Шмита, који, како је наведено, и даље има пуну подршку Велике Британије. Навела је и да ће Пич са британским партнерима радити на подршци дијалогу Србије и Косова, уз посредништво ЕУ



* Био је, поред осталог, генерални директор за прикупљање обавештајних података у Министарству одбране 2003-2006 и шеф обавештајних служби Одбране, као и заменик председника Заједничког обавештајног комитета Уједињеног Краљевства 2006-2009, гдје је био британски члан у Обавештајном одбору НАТО-а

* Командовао је свим елементима снага Уједињеног Краљевства у подршци операцијама НАТО-а у Авганистану, Ираку и Либији. Потом је био први командант Команде здружених снага Уједињеног Краљевства

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

* ФАКТИ: Британија шаље свог врхунског војног обавештајца да изиграва специјалног изасланика за Балкан. Нема сумње, са задатком да и код нас промовише „јаке демократске институције“ и „отворена друштва“ као што их је промовисао у Авганистану, Ираку и Либији! Тешко је проценити да ли ће – заједно са Американцима – више радити на сузбијању утицаја Немачке или „малигног“ утицаја Србије и Русије. Није он тек тако био и заповедник ваздухопловних снага у штабу КФОР-а (НАТО) на Косову. Једно је сигурно: Лондону сада одговара да и у субверзивном и шпијунском рату против Срба без пуцања ради за Глобалну Британију… Пич ће руководити већ испланираном ОПЕРАЦИЈОМ

Прочитајте још:  „Војни Шенген“на Балкану?

БРИТАНСКИ премијер Борис Џонсон именовао је Стјуарта Пича за специјалног изасланика за Балкан.

Лукаво наводећи да је то „у оквиру сталне британске посвећености стабилности и просперитету у региону“.

У саопштењу Амбасаде Велике Британије у БиХ се прецизира да ће Пич преузети ту улогу након што се раније ове године повукао са места председавајућег Војног комитета НАТО, функције коју је обављао од 2018. године.

Као специјални изасланик премијера, Пич ће сарађивати са лидерима Балкана и другима широм региона, као и са британским савезницима у САД и Европи на подршци и јачању регионалне стабилности, наводи се у саопштењу.

– Рад специјалног изасланика ће укључивати и промовисање јаких демократских институција и отворених друштава, помагање у суочавању са озбиљним и организованим криминалом и другим заједничким безбедносним изазовима, и подстицање решавања наслеђених питања попут ратних злочина и несталих лица – истакла је британска Амбасада у БиХ.

Посебно је указала да ће активности Пича у БиХ подржати рад Кристијана Шмита, који, како је наведено, и даље има пуну подршку Велике Британије.

Пич ће са британским партнерима радити и на подршци дијалогу Србије и Косова, уз посредништво ЕУ.

Заједно са међународним партнерима, Велика Британија ради на решавању свих претњи стабилности у складу са Дејтонским мировним споразумом који је подстакао тешко стечени напредак у БиХ током последњих 26 година – наведено је у саопштењу.

Сер Стјуарт Пич је главни маршал ваздухопловства и уопште неће бити британска праћка за гађање врабаца по Сарајеву, Бањалуци и Београду.

Био је 32. председник Војног комитета НАТО, као највише и најдуготрајније војне структуре у Алијанси.

Прочитајте још:  Лидер босанских Срба одговорио на Бајденове речи о руском заузимању Балкана после победе у Украјини

Пич је био највиши војни официр НАТО-а и војни саветник Генералног секретара НАТО и био је највиши службеник Уједињеног Краљевства у Алијанси.

Радећи за Краљевско ваздухопловство од1974. године, Пич се квалификовао као инструктор нуклеарног наоружања и електронског ратовања.

Оперативно је службовао у Белизеу, Хонгонгу и Немачкој 1980-их година. Био је и заповедник ваздухопловних снага у штабу КФОР-а (НАТО) на Косову и био је заменик вишег британског војног саветника у Централној команди америчког штаба 2001-2002.

Био је генерални директор за прикупљање обавештајних података у Министарству одбране 2003-2006 и шеф обавештајних служби Одбране, као и заменик председника Заједничког обавештајног комитета Уједињеног Краљевства 2006-2009, где је био британски члан у Обавештајном одбору НАТО-а.

Био је шеф заједничких операција у Сталном заједничком штабу. То је штаб са три службе одакле се планирају и контролишу све прекоморске војне операције, са седиштем у Лондону.

На тој позицији је био од марта 2009. до децембра 2011. године, када је командовао свим елементима снага Уједињеног Краљевства у подршком операцијама НАТО-а у Авганистану, Ираку и Либији.

Потом је био први командант Команде здружених снага Уједињеног Краљевства, од децембра 2011. до априла 2013.

Био је заменик начелника Штаба одбране од маја 2013. до маја 2016. и био је одговоран за сво војно особље Уједињеног Краљевства у НАТО-у.

Био је начелник Штаба одбране од јула 2016. до јуна 2018. и преузео је улогу председника Војног комитета НАТО-а у јуну 2018, што је његово четврто именовање са четири звездице.

Он је члан Краљевског колеџа за одбрамбене студије, почасни члан Даунинг колеџа у Кембриџу и Краљевског института за навигацију.

Прочитајте још:  Снег поново изазвао колапс на путевима широм Србије. Деоница ауто-пута од Смедерева ка Крагујевцу потпуно неочишћена, београдски део ауто-пута у колапсу

Краљица га је прогласила витезом 2009. године, а постао је витез Великог крста Британске империје 2016. године.

Пич је ожењен и има двоје деце.

[table id=1 /]



Балканска геополитика/Факти.орг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *