Петина Чеха потпуно одбија вакцинацију против ковида-19

0

Izvor: MICHAL CIZEK / AFP

У Чешкој, у којој у последње две недеље падају укупни бројеви дневних прираштаја новозораражених коронавирусом, 19 одсто грађана не жели да се вакцинише, шест одсто оклева док је 14 одсто међу антивакцинашима чак одлучно да не допусти да их вакцинишу ни по коју цену, показала је редовна новембарска анкета агенције СТЕМ.

Три четвртине Чеха примили су макар прву дозу неке од четири вакцине одобрене у Европској унији или рачунају да ће се вакцинисати и до сада је у Чешкој од 10,7 милиона становника дато 13,69 милиона доза док комплетну вакцинацију има 6,39 милион, а трећу дозу добио је преко милион Чеха.

Влада у оставци премијера Андреја Бабиша планира да уведе од краја фебруара обавезну вакцинацију за старије од 60 година јер су, како је оценио премијер, исцрпљене могућности кампање и наговарања Чеха да се вакцинишу, а обавезна би била и за неке професије, пре свега у државној управи, војнике, полицајце, ватрогасце, спасиоце, лекаре и медицинско особље.



Увођење обавезне вакцинације одбија према новембарској анкети СТЕМ 43 одсто Чеха, док исто толико сматра да је обавезна вакцинација решење у ситуацији када је медју ризичном групом старијих још преко 360.000 невакцинисаних.

Чешко вакцинолошко друштво саопштило је данас да се не слаже са уводјењем обавезе вакцинације за старије од 60 година, али да подржава вакцинацију одредјених група запослених као једну од најзначајнијих превентивних мера у време пандемије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Не могу да замислим да неко казни старог човека са 400 евра само зато што се није вакцинисао. У потпуности подржавамо вакцинацију старијих, то је за нас најризичнија група али не као обавезу“, казао је дневнику Млада фронта Днес председник Чешког вакцинолошког друштва Роман Хлибек.

Прочитајте још:  Катастрофа у САД: 51,7 милиона родитеља изгубило приходе током епидемије



Будућа влада новоименованог премијера Петра Фијале, која је иначе за сада подржала санитарне мере које уводи влада у оставци, такодје не жели да се у земљи уведе обавезна вакцинација.

У Чешкој је порастао интерес за вакцинацију отако је влада у оставци од 22. новембра укинула ПЦР тестове као ковид-19 пропусницу за угоститељске објекте, културне и спортске манифестације и коришћење неких услога, као што су козметичари или фризери и ковид пропусницу имају само вакцинисани и они који су прележали ковид-19.



Док је током лета и почетком јесени број датих доза вакцина спао на 10.000 до 15.000 дневно, у четвртак је дато 88.607 доза.

Ове недеље дневни прираштаји новозражених осцилирају, у четвртак су откривена 18.582 новозаражена што је за преко 9.300 мање него пре недељу дана, репродукциони број креће се сада око један и стручњаци опрезно процењују да замах овог таласа можда полако али ипак посустаје.

У болницама су тренутно 6.683 ковид-19 пацијента, што је за 112 мање него претходног дана, од њих су на интензивној нези и респираторима 934 пацијента, 50 људи је преминуло за један дан а од почетка пандемије 33.450.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *