Ковид лудило: Бескућник добио затворску казну јер није “остао код куће”

0

(фото: Нулта Тачка)

У „окрутном обрту ироније“, сингапурски суд је у четвртак осудио човека на седам недеља затвора због кршења наредбе Ковид-19 „остани код куће“ упркос томе што је бескућник.

Држављанин Сингапура Розман Абдул Рахман, 40, вратио се из Индонезије 20. марта 2020. Након што је службеник за имиграцију инсистирао да потпише обавештење о боравку код куће (СХН), навео је куц́у своје полусестре као место за карантин – али је био заправо бескућник.

У периоду када је требало да се самоизолује, живео је на улици, спавао на паркингу, а касније се преселио у прихватилиште за бескућнике. Такође је наставио да ради као обезбеђење у компанији за логистику прехрамбених производа. Његов менаџер је тврдио да није знао да је Рахман био на СХН-у.


Пошто нису могли да га лоцирају, полицајци су на крају пронашли Рахмана преко његовог послодавца и ухапсили га. Он је у четвртак осуђен на седам недеља затвора након што је раније ове године признао кривицу.

„Усред светске кризе, Розман је остао са својом личном кризом – бескућништвом. Није имао место становања. Био је препуштен улици“, рекао је његов адвокат Азри Имран Тан, додајуц́и да је његова казна „окрутан обрт ироније“.

Он је тврдио да „треба да постоји разлика између оних који неозбиљно излазе и крше СХН и оних који немају избора“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Док је његова одбрана тражила краћи притвор и новчану казну, тужиоци су оптужили Рахмана да је намерно изложио друге ризику од Ковид-19, нешто због чега би могао да буде у затвору до шест месеци.

Прочитајте још:  Драгољуб Петровић: Комунистичка памет сужавала је свест, ковидиотска ће проширивати гробља

Заменик јавног тужиоца Лај Јан назвао је 13-дневно кршење правила „скоро без преседана“. Очекује се да ће Рахман уложити жалбу на одлуку.

Сингапур је имао једну од најстрожих мера за Ковид-19 на свету са стотинама људи кажњених и затворених због кршења правила самоизолације.

[table id=1 /]



Нулта Тачка/РТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *