Напето у Аустрији: Протести у Бечу, полиција процењује да је било 40.000 људи, забележени инциденти

0

AP Photo / Florian Schroetter

У центру Беча одржани су бројни протести противника корона мера и обавезне вакцинације, због којих су затворене за саобраћај многе улице.

Према проценама полиције, у демонстрацијама је учествовало више од 40.000 демонстраната.



Главни протест одржан је на тргу Хелденплац, док је организована и шетња једном од главних улица, Рингом, преносе аустријски медији.

Полиција је саопштила како је било више привођења због пружања отпора према извршним органима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Атмосфера на протестима била је напета и било је чарки са полицијом.

Протестно после подне почело је скупом левичара који су демонстрирали против пружања могућности неонацистима да учешћем у антикорона протестима релавитизују холокауст и шире своје идеје.



И на том скупу дошло је до гурања са полицијом и бацања предмета на чуваре реда, који су покушавали да учеснике преусмеравају како не би дошли у контакт са другим поворкама.

Полиција је била присиљена да користи бибер спреј.



Такође и део учесника демонстрација против корона мера бацао је разне предмете на полицију, која је успоставила контролу над ситуацијом употребом полицијских паса и кордонима.

Иначе, на улицама Беча налазило се, према Министарству унутрашњих послова, 1.200 полицајаца из разних делова Аустрије.

https://twitter.com/Kukicat7/status/1467131084152397831?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1467131084152397831%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Frs.sputniknews.com%2F20211204%2Fnapeto-u-austriji-vise-incidenata-na-protestima-u-becu-video-1132185745.html

И новинари су били мета демонстраната, јер их учесници протеста вређали, називали лажовима, и често и нападали, преноси Танјуг.

Више екипа аустријских телевизијских станица због тога, поред камермана, тонца и новинара, на улице је послало и обезбеђење, које брине о тиму током извештавања.

Прочитајте још:  Аустрија: Себастијан Курц се повлачи из политике?



Према саопштењу полиције за данас је било најављено укупно 27 протеста, који су блокирали у потпуности саобраћај у граду.

На највећи протест позвала је, као и пре две недеље, Слободарска партија Аустрије (ФПО), трећа политичка снага у земљи, која већ дуго води политику против епидемиолошких мера и вакцинације.

[table id=1 /]



Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *