„Постљуди“ против зомбија: Цукербергов Метаверзум осуђује Земљане на касте и тоталну контролу

0

(фото:Борба за веру)

Цукербергов Метаверзум води до поделе човечанства на привилеговане „господаре“ и бескорисне „слуге“

Одмах по представљању Метаверзума, 28. октобра, које је извео оснивач Фејсбука Марк Цукерберг, Институт РУССТРАТ је дао кратку оцену ове социо-психолошке реалности будућности, на коју ће, ако се тако настави, човечанство ускоро почети да троши све своје време.

Истакнуто је да ће „миграцију” људи у алтернативну стварност – са илузијом личног присуства, стварањем алтер ега у виду аватара и обиљем могућности за комуникацију – бити топло подржано од уморног човечанства, пре свега због КОВИДА-19. У суштини то ће значити прелазак на неограничену контролу над људским мислима, осећањима и емоцијама.



Људи пресељени у Матрикс неће ни приметити да су у стварности њихова тела смештена у кавезе, носе одећу за једнократну употребу и једу синтетичку храну под будним оком „Великог брата“.

Сада је време да о „Метаверзуму” причамо детаљније, јер ће у стварности све бити још горе. Хајде да схватимо шта будућност доноси човечанству под појмом из фантастичног романа Нила Стивенсона и које замке није могла да сакрије чак ни Цукербергова холивудско-оптимистична презентација.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дивни нови свет

Замислимо, дакле, уопштено како ће „Метаверзум“ бити устројен према Цукербергу.

Цео свет око нас ће се претворити у помешану стварност. Она ће „неприметно“, у реалном времену, преплитати физичке објекте и појаве са ентитетима из виртуелног света.

С једне стране, то ће бити проширена стварност (augmented reality – AR) – то јест, наш садашњи свет, али потпуно дигитализован и испуњен холографским симулацијама. С друге стране, то ће бити проширена виртуелност, у којој стварна особа може да живи међу потпуно дигиталним структурама. Обе стварности ће се прелити једна у другу и биће неразлучиве за чула и људску свест.

Основна поента: „Метаверзума“ није бекство у свет илузија. Ово ће бити нови облик интеракције са локалним светом – живети прави живот у „напреднијем“ телу, такорећи, са додатним чулима. Када се, на пример, човек може моментално појавити било где на планети (а у будућности – у видљивом Универзуму) у облику фотореалистичке копије самог себе , при том, да активно делује тамо кроз њу, а не само да надгледа лепоту.

Цукерберг је на самом почетку излагања ухватио публику на ову удицу, рекавши кључне речи: „Не ради се о томе да се више времена проводи на екранима. Ради се о томе да време које већ проводимо учинимо бољим.” И појачао је ефекат са неколико елоквентних визуализација, од којих су две од посебног интереса.

Прочитајте још:  ПЕНТАГОН ПОРУЧУЈЕ: Нуклеарне ракете размештамо због Русије

У првом, две екипе стварних људи играју кошарку, свака на свом терену, представљају једни друге као холограме. У другом примеру, тренер у АР-наочарима креће се по стварном стану и види његову најтачнију виртуелну копију са информацијама о сваком објекту около, укључујући и иза зидова. У ствари, ради се о прототиповима будућих борбених система.

За човека овај свет обећава много примамљивих ствари. Пре свега, заиста, ово је потпуни осећај присуства – захваљујући већ измишљеном, али још не имплементираном комплету алата: сензори, мерачи, сервери, мреже велике брзине итд.

Људи ће престати да проводе живот за рачунаром – почеће да се крећу (у оквиру индивидуалног „симулатора“), да комуницирају са објектима, гестикулирају, разговарају и физички комуницирају у мешовитом тродимензионалном свету. И то ће за људску природу бити још природније од куцања по тастатури или померања миша.

Важно је да се за ово користе не само тривијалне АР наочаре или сензорске рукавице, већ и „неурални интерфејси” који користе „неискоришћене неуромоторне путеве” у људском телу. Као што је Цукерберг рекао, „Можете послати текстуалну поруку само размишљајући о томе да померате прсте“. Ако погледате, говоримо о фузији људског мозга и компјутера, што отвара пут ка стварању андроида на бази живих људи.

Таква пуна укљученост обећава огромне могућности за комуникацију, укључујући интимну, али и за посао, учење, игре, обуку и хобије, укључујући путовања „од Древног Рима до планете Сатурн“. Али да би све ово било потпуно другачије од „сиве рутине“, особа у Метаверзуму ће добити шансу да „стекне ново ја“.

Добиће фотореалистичан аватар са створеним говором тела и пуним ефектом присуства, који ће бити слободно променљив. Поред тога и читав сет имитације додатака: од личне куће (вила у близини језера на позадини снежних планина, наравно) до личне гардеробе са одећом. Осим тога, биће могуће пренети своје ствари из физичког света у виртуелност (путем дигитализације). И – емоције, емоције, емоције су свуда…

Ту нестају „медењаци“, а почиње друга реалност.

„Платићете за ово“

Прва обесхрабрујућа чињеница је да је Метаверзум осуђен да репродукује модерну глобалистичку економију и њене робно-новчане односе са свим њиховим недостацима, укључујући и све већи јаз између сиромашних и богатих.

Наравно, ово је представљено под слоганом „најшире могућности за успешне ствараоце”: од програмера нових светова до поп звезда које прикупљају милионе на виртуелним концертима. Већ сада је јасно да ће сви морати да плате за све. Штавише, судећи по Цукерберговим наговештајима о „ниским ценама“ и широкој бази купаца, сви ће плаћати. Плус свеприсутно рекламирање, о чему је говорио много искреније.

Прочитајте још:  Кадиров: На путу за Украјину око 1.000 добровољаца

Лако је претпоставити да ће HD верзија вашег аватара, пристојна одећа, нормална кошаркашка лопта, а још више удобна кућа коштати озбиљан новац у Метаверсуму. И додатно наравно,, за много новца – поглед са њега на планинско језеро. То јест, статусна потрошња неће нестати, а биће доступна врло малом броју.

Да бисте откључали нове нивое „стварности“ или преузели ажурирање старих, такође ћете морати да се платите. Продужење лета до оног облака тамо, нова лекција са оним инструктором тамо, бонус одлазак у бар тамо са оном девојком – све ће бити могуће, али ако се плати. Немате пара – седите на „ниже световима“ и гледајте како живот пролази.

Једном речју, све је као данас – осим што ћете морати да зарађујете на истом месту, у Метаверзуму. Ово се може сматрати свршеном чињеницом, јер побројане од Цукерберга „плусеви“ рада у виртуелној стварности и доноси „позив“. Рецимо, такав рад ће вам омогућити да створите идеално окружење код куће, нећете зависити од места становања, људи ће бити поштеђени саобраћајних гужви и мање ће штетити животној средини, и тако даље, бла бла бла … Генерално, живела вечна изолација, да нестаће туризам и нафтна економија!

Истовремено, оснивач Фејсбука признаје да ће нова реалност захтевати потпуно другачији приступ питањима власништва и права. Ако називемо ствари правим именом, милијарде људи у Метаверзуму неће поседовати ништа. Њихове праве ствари ће бити обезвређене као лишене смисла и сјаја. Последњи новчић зарађен правом крвљу и знојем, они ће потрошити на тиме добију вечну „забрану”.

Ово ће подићи контролу над друштвом до невиђених висина. Не ради се само о неким „новим облицима управљања“, већ и о „поверљивости и безбедности“. Иза ових еуфемизама крије се доживотна везаност особе за потврђени налог и сталну проверу идентитета.

Све ово није наша машта, већ изреке учесника презентације одрђане 28. октобра 2021. године. Истовремено, нема потребе да се претпоставља да ће Метаверзум бити „на правилној страни барикада“ само зато што Цукерберга напада лист „Time“, не значи ништа – само погледајте састав тренутног Независног надзорног савета Фејсбука: ово су, заправо, људи који промовишу све ово.

Прочитајте још:  Амерички професор: Отказивање свих руских ствари је „знак упозорења“

Иначе, на сајту споменутог током презентације, Facebook Reality Labs, можете пронаћи интересантан чланак „Проблеми против дилема: сложени компромиси, генерисани су друштвеним условима“. Ауторка чланка, Маргарет Стјуарт, користећи специфичне формулације као што су „тешке одлуке“ и „оптимизација“, говори о „борби против непоузданих информација о КОВИДУ-19“, а такође и о бројању потенцијалних самоубица и оних који имају проблема са „менталним здрављем“, наравно уз коришћење вештачке интелигенције Фејсбука.

Застрашујуће је замислити са коликом ће ефикасношћу Метаверзум почети да препознаје „непоуздане особе“ ако су повезани са њим не преко тренутних претраживача, већ на нивоу неуронског интерфејса…

Мртваци који ходају

Генерално, Цукербергов Метаверзум није само потпуна контрола, већ и изузетно оштра подела човечанства на касте привилегованих „креатора” и непотребних „губитника”. Први ће поседовати реално богатство новог света – не, не праве физичке ствари, већ могућност да углачају свој сјај скупим холограмима и виде њихову структуру кроз наочаре најновије марке. „Губитници“ ће за њих постати храна.

Мозак обојици ће, међутим, прочистити псеудофилозофска глупост разних гуруа, који већ продају своје бајке на платформи Oculus: на пример, „ваше право ја живи овде без туге, без ишчекивања, без супротстављања“ итд. Тако да брисање стварне личности иде као подмазано.

Међутим, оно што је најгоре, милијарде људи ће чезнути да уђу у ову светлуцаву Матрицу. Прво, зато што ће им „голи” физички свет, без АР-а и холограма, изгледати као сива заостала дивљина – у њему неће бити посла, забаве, кретања и животне перспективе. И друго могуће је да ће постати смртоносна.

Мало је вероватно да је Цукерберг сасвим случајно поменуо једног од својих омиљених „карантинских“ игара шутер Arizona Sunshine, која се одвија (као и неколико других игара на Oculus-у) одвија у условима зомби апокалипсе. Неће ли бити да „губитници“ без новца за аватара буду исти они зомбији које ће холограми „креатора“ и других „дискурсмонгеров“ почети да стрељају директно на улицама градова?

Међутим, чак и „постљуди“ или „метантропи“ из књиге еугенике из 1928. године, који презиру садашњи интернет, друштвене мреже и мобилне телефоне, осуђени су да се заглаве у Метаверзуму. Заиста, без ње ће им се њихова права осећања чинити недовољна, као слепом богаљу. Њихов физички новац неће бити у оптицају. А њихова палата на језеру Комо претвориће се у „само локацију“ коју може поштено да заради сваки срећник који је убио неколико мртваца који ходају.

[table id=1 /]



Борба за веру/РУССТРАТ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *