Привредници се жале да их ЕПС дискриминише различитим ценама струје

0

Nova ekonomija

Електропривреда Србије (ЕПС) дискриминише један део комерцијалних купаца који су пре октобра потписали нове уговоре о снабдевању струјом и који сада морају да плаћају вишу цену струје у односу на привредне субјекте којима су уговори истекли након тог периода, јавио се Новој економији власник једног београдског предузећа.

Наиме, сви комерцијални субјекти којима је истекао уговор о снабдевању измеђа маја до краја септембра, потписали су са ЕПС-ом нове уговоре у складу са драстичним поскупљењем струје на светском тржишту.

У складу са новим уговорима, од тад плаћају нову цену која је минимум 50 одсто виша у односу на претходну уговорену цену цену, са 50 на 85 евра/МWх по мегавату потрошене електричне енергије.



Међутим, у међувремену Влада Србије, забринута због поскупљења струје и притиска који ће то извршити на пословаје домаће привреде, налаже ЕПС-у да цену од 50 евра по мегавату продужи комерцијалним купцима којима је касније истицао уговор и такорећи части један део привреде са најмање још два месеца рачуна по старој цени.

Такође, ЕПС им је омогућио да користе институт резервног снабдевања по цени 66,72 евра/МWх, мимо закона, тврди наш саговорник.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тиме се, указује оштећени власник београдске компаније, крши и закон о енергетици и закон о заштити конкуренције јер су неки комерцијални клијенти ЕПС-а неколико месеци у повољнијем положају у односу на друге.



Како каже, по свој прилици ће се такво поступање ЈП ЕПС наставити и наредних [ест месеци, односно све док на регионалном тржишту струја буде имала високу цену.

Подсећамо, Влада Србије је 30. новембра донела Закључак о цени електричне енергије за резервно снабдевање електричном енергијом крајњих купаца који немају право на гарантовано снабдевање након 1. децембра 2021. године, позивајући се на драстично поскупљење струје.

Прочитајте још:  Митинг подршке Косову и Метохији у Београду

Влада наводи да се овим документом омугућава свим купцима, којима истиче уговор 30. новембра 2021. године, продужење важења тог уговора до 31. децембра 2021. године.



На овај начин они би задржали уговорне услове које су имали до сада, у првом реду цену електричне енергије, у периоду од додатних 30 дана, стоји у саопштенњу.

За групу купаца која је са “Електропривредом Србије“ закључила уговоре о снабдевању електричном енергијом који ступају на снагу 1. децембра 2021. године, одложеном применом омогућава се исти третман као и купцима који су обухваћени претходном одлуком, и уз њихову сагласност примена ће се одложити за 1. јануар 2022. године.

Према претходним најавама, струја за грађане неће још поскупети. Међутим, енергетска политика ЕУ са исклјучивањем нуклеарки и углја из производње енергије довела је до непосредне и тешко раскидиве везе цена гаса и струје.

[table id=1 /]



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *