Шта споразум СЗО о пандемији обећава свету?

0
сзо

СЗО (Фото: EPA-EFE/ MARTIAL TREZZINI)

Да ли је баук светске владе спреман да се материјализује?

У Женеви је 1. децембра завршена друга хитна седница Светске здравствене организације (СЗО), на којој је одлучено да се почну преговори „о међународном уговору о превенцији и контроли пандемија”.

Будући документ се зове Уговор о пандемији . „Споразум о пандемији“ је заснован на „Водичу за пандемију“ од 22. септембра ове године и „Извештају о пандемији“ СЗО од 23. новембра. Ови документи претпостављају: право СЗО да најави почетак следеће „пандемије“; укидање владавине људских права током „пандемије“; радикална ограничења синдикалних права; оснаживање НВО да учествују на равноправној основи са државама у успостављању међународног права; дужност (!) земаља да затраже спољну помоћ ако не могу саме да се изборе са „пандемијом“. Према овим документима, СЗО намерава да добије право да проглашава „пандемијске режиме“ у земљама.



За припрему и усаглашавање нацрта „Споразума о пандемији“, СЗО планира да створи међувладино преговарачко тело (ИНГБ) и сазове свој први састанак најкасније до 1. марта 2022. године. Радни нацрт документа мора бити достављен другом састанку МППЕ најкасније до 1. августа 2022. године. Према Ројтерсу , Споразум о пандемији биће готов у мају 2024.

Другим речима, ако се „споразум о пандемији“ усвоји у форми коју предлаже СЗО, односно добије статус међународног уговора, онда ће и СЗО и велике фармацеутске корпорације које стоје иза њега имати право да прогласе глобални режим. без ичије сагласности.пандемија у којој се укидају сва људска права, а невладине структуре добијају једнака права са државним. У случају да национална влада није у могућности да се придржава упутстава СЗО, дужна је да тражи спољну помоћ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  У име и за рачун Дон Алека: Јавни извршитељи као утреривачи новца Вучићевом картелу

Дана 30. марта, 2021, британски лист Телеграф објавио писмо од лидера 25 држава, руководство Европске уније и СЗО, под називом “Ниједна влада не може да се носи са пандемија, тако да морамо ујединити . ” Аутори писма упоредили су заразу корона вирусом са највећим изазовом човечанству од Другог светског рата и запретили свету новим, још заразнијим вирусима.

Почетком новембра, генерални директор СЗО Тедрос Адан Гебрејесус, говорећи у Бакуу на Осмом глобалном форуму „Свет после ЦОВИД-19”, истакао је да свет треба да научи лекције из актуелне „пандемије” и почне да се припрема за следећу. „С тим у вези, уверени смо да је дошло време да се развије правно обавезујући споразум или међународни споразум који ће чинити основу за обезбеђивање глобалне здравствене безбедности “, рекао је шеф СЗО.

Системски корисници глобалне „пандемијске“ кампање су велике фармацеутске корпорације , које настоје да наметну своја правила игре националним државама, потпуно их подредивши својој корпоративној вољи. Ипак, постоји шанса да, уколико „споразум о пандемији” буде усвојен, он не буде обавезан, већ у форми препоруке. Закулисна борба за конкретизацију формулације је већ у току.

„Шарл Мишел [председник Савета Европе. – Ед. ] Пре годину дана предложен је споразум о пандемији – пише Политицо, – али су САД уложиле напоре да одложе дискусију о пандемијском споразуму . На другој ванредној седници СЗО, САД, Бразил, Индија и Монако “противио укључивање језика који ће учинити такав уговор правно обавезујући . ” Међутим, Европски савет, као и Немачка, Француска и Јужна Африка изразили су снажну подршку правно обавезујућем споразуму.

Иницијални предлог текста седнице резолуције, СЗО је изнео Шарл Мишел, „назубљен је са терминима као што су „правно обавезујући“ и „споразум“, али они су упадљиво одсутни у коначном тексту“ , пише часопис Натуре .

Прочитајте још:  Британски универзитети финансирали злочине у Израелу?

Отпор САД да “споразуму о пандемији” да статус уговора сугерише да Стејт департмент није задовољан амбициозним плановима Биг Пхарма, уз чију мелодију плешу СЗО и Европски савет.

Наметање „споразума о пандемији“ светској заједници уноси важне промене у скуп концепата који су створили савремени светски поредак: концепт националног суверенитета и немешања у унутрашње ствари држава (вестфалски систем), концепт равнотеже снага („европски концерт“), концепт раздвајања сфера утицаја (јалта-потсдамски систем). Ова три концепта су формирала „стару нормалност” у којој још увек живимо и коју „господари глобалног дискурса” желе да замене „новом нормалношћу”.

Претпоставља се да у оквиру „нове нормалности” државе пренесу своја овлашћења на глобалне структуре попут СЗО, које ће постати једини пуноправни субјекти међународних односа.

Коментаришући резултате заседања СЗО, Олга Четверикова, директорка Центра за геополитику Института за фундаментална и примењена истраживања Московског државног универзитета, скреће пажњу на чињеницу да у оквиру прокламованог „новог светског медицинског поретка“ формира се систем финансирања неконтролисан од стране држава, где су главни финансијски спонзори Светска банка (СБ), ММФ и ИДБ:„Свјетска банка је 2. априла 2020. представила „Програм стратешке спремности и одговора на ЦОВИД-19“, чији је очекивани датум затварања 31. март 2025. године. У њему су детаљно описане мјере за борбу против пандемије… и истиче се да ће „Банка и међународна заједница играти кључну улогу у одговору на ЦОВИД-19 пратећи техничке смернице СЗО“. До јуна 2023. Светска банка треба да издвоји 330 милијарди долара, а ММФ за посебна права вучења (СДР), према последњем извештају Рокфелер фондације, 44 милијарде долара за вакцине. Све је то у оквиру ЦОВАКС-а – Глобалне иницијативе за равноправан приступ вакцини . ”

Прочитајте још:  Сваки десети послодавац нема план примене мера заштите од короне

У току су и припреме за усвајање јединственог регулаторног оквира за сузбијање „пандемије“. У ту сврху, СЗО, УН и Правни институт Универзитета Џорџтаун креирали су Правну лабораторију ЦОВИД-19, која је прикупила базу података о свим прописима, правилима и мерама уведеним у борби против ЦОВИД-19 у више од 190 земаља. .. У случају да „споразум о пандемији“ добије статус уговора, свака држава ће бити у обавези да усклади законе који утичу на здравље и превазилазе здравствени сектор, не са националним интересима и вредностима, већ са међународним обавезама да одговори на постојеће и “настајуће претње” по здравље, наглашава Олга Четверикова.

Да би овај или онај документ СЗО постао обавезујући за све земље, потребно је да за њега гласа најмање две трећине од 194 државе чланице СЗО. Под текстом резолуције СЗО нема потписа Кине и Русије. Чини се да и САД беже од среће да постану вазали СЗО и Биг Пхарма.

Свет још увек има шансу да избегне глобалне „пандемијске“ канџе.

[table id=1 /]



Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *