Ковид лабораторије у Нишу престају да раде због несташице материјала, узалуд молбе Ани Брнабић и Златибору Лончару

1

У Дому здравља у Нишу – највећој установи примарне здравствене заштите у Србији, која је убедљиво била најуспешнија и најефикаснија у збрињавању оболелих од короне од почетка епидемије у нашој земљи и установа са одличним резултатима акција вакцинације грађана, за шта је добила сва признања српског државног врха – од петка по подне, у правом смислу речи, влада алармантно стање. Најкраће речено, нема више реагенаса и санитетског материјала за рад лабораторија у ковид амбулантама.

Како је за „Политику“ потврдио директор ове установе проф. др Милорад Јеркан, у лабораторијама су рађене анализе само за најхитније, најтеже и најкритичније пацијенте, и то коришћењем последњих резерви јер нових испорука нема већ месецима. Од понедељка, 6. децембра, све ковид лабораторије ће престати да раде, истакао је први човек нишког Дома здравља.

“Да је могуће да се овако нешто догоди и да се нађемо у безизлазној ситуацији, уочили смо још средином септембра, када је букнуо последњи талас короне. Зато смо најпре 28. септембра упутили званичан захтев за обезбеђивање реагенаса и санитетског материјала. Пошто у међувремену од Републичког фонда здравственог осигурања (РФЗО) нисмо добили никакав одговор, а у последњем таласу имали смо у ковид амбулантама просечно чак између 2.300 и 2.750 пацијената дневно, захтев смо званичним путем поновили 16. новембра. Како се из РФЗО-а и даље нико није оглашавао, 26. новембра је због тешке ситуације одржана хитна, ванредна седница Управног одбора Дома здравља, на којој је закључено да се наша установа налази пред колапсом и одлучено је да се без одлагања упути још један допис Фонду здравства. Од филијале РФЗО-а у Нишу добили смо 2. децембра одговор у којем се наводи „да нашој установи неће бити уплаћена додатна средства за набавку санитетског материјала јер су сва предвиђена средства за ове намене за 2021. годину утрошена”. У допису РФЗО-а реагенси нису ни поменути иако се зна да без њих лабораторије не могу да раде, то јест нису могуће анализе, брза дијагностика и утврђивање неопходне терапије код оболелих од короне” – рекао нам је проф. др Милорад Јеркан.

Прочитајте још:  Грађани Бора се гуше, концентрација штетних супстанци стотинама пута већа од дозвољене



После одговора РФЗО-а органи управљања нишког Дома здравља упутили су 3. децембра допис премијерки Србије Ани Брнабић и министру здравља др Златибору Лончару молбу и захтев да интервенишу и помогну, како не би дошло до катастрофалних последица. У међувремену, лабораторије су на минимуму рада и пред затварањем, каже др Јеркан.

“Ми уопште не знамо који су разлози оваквог несхватљивог односа према нашој установи, да ли је у питању погрешно планирање средстава за здравство у овој години или је реч о лошој процени ситуације задужених у фонду за финансирање рада установа примарног здравства. Истичем да је наш Дом здравља од средине марта прошле године и избијања епидемије до последњег дана 2020. године обавио 157.373 лабораторијска прегледа и пружио 1,74 милиона лабораторијских услуга. А од првих дана ове године до 31. октобра обављено је 237.428 лабораторијских прегледа и пружено је око два милиона лабораторијских услуга. То је у односу на претходну годину 225.000 више услуга у нашим ковид лабораторијама јер је било чак 80.055 прегледаних пацијената више. То је превише за град Ниш са око 300.000 грађана јер су овако велики бројеви у истом периоду били и у Београду иако у главном граду живи шест пута више становника. Питамо се да ли је неко слеп када су ови подаци у питању, да ли је могуће да нико не реагује на алармантно стање у Дому здравља у Нишу, које се веома брзо може претворити у праву катастрофу. Због оваквог односа угрожава се здравље грађана и целе нације” – каже проф. Јеркан.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како смо званично сазнали у РФЗО-у ове године су за нишки Дом здравља опредељена 67,2 милиона динара за лабораторијске и санитарне услуге, а неопходно је у овом тренутку још 18,6 милиона за реагенсе и санитетски материјал, то јест за нормалан рад у збрињавању оболелих.

Прочитајте још:  Прозападна опозиција најавила нови протест

[table id=1 /]



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ковид лабораторије у Нишу престају да раде због несташице материјала, узалуд молбе Ани Брнабић и Златибору Лончару

  1. … То намерно раде да што више људи умре!!! Клинички центар у Нишу “нови” нема катетере пацијенти умиру од излива жучи и натечености од воде … Удаљите ту г. АБ и г. Л. народ је свестан да се шаље намерно у смрт!!! Али кога је брига спроводе план ЕУ да народ умире у мукама … Фашизам! АВ ако не предузме хитно нешто по том питању значи да је сучесник у смањењу лекова …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *