Убићу ако ми неко отме земљу: Бранимир се супротставио Вучићу око Рио Тинта

0

Foto: Printscreen/TvPink

“Ово је моја дедовина, радио сам, остарио сам и сад то треба да ми отме неки Рио Тинто. Они праве притисак, а то је све наша Влада дозволила. Држава им је дозволила да народ уцењују и да се они газде. Ја сам њима рекао: у моју њиву не може ући нико без договора, а ко покуша на силу да уђе – ја ћу да убијем”, одзвањају речи Бранимира Кокановића (74) мештанина Горњих Недељица, који се није либио ни да се супротстави председнику Србије Александру Вучићу.

Сате је председник јуче провео у разговору с мештанима Горњих Недељица, а налетео је на тврд орах – деку Бранимира.



„Нама рудник овде не треба, ми имамо плодну земљу и живимо од свог рада“, истакао рекао је Бранимир Вучићу у лице.

Навео је и да се три пута обраћао председнику, али да није добио одговор.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У свом маниру, Вучић је покушао да изокрене читаву причу.

„Писала је одговор Сузана Пауновић, само вам је рекла шта су чије надлежности. Потписала вам је овде. Нисте задовољни одговором, добро“, рекао је Вучић, на шта му је старији господин још једном поручио да ништа није добио.

Дан након председникове посете, за Нова.рс, Бранимир сведочи о малтретирању које доживљава због тога што не жели да своју њиву да Рио Тинту.

Кад им је рекао да је спреман и да убије, ако покушају да му на силу отму њиву, стигла му је полиција на врата. Редовни су и позиви и узнемиравање телефоном, тврди наш саговорник.

Прочитајте још:  За 20 степени мање: Почетком наредне недеље снег у свим крајевима Србије



„Они мене пријаве полицији, полиција ми је долазила да види да ли имам наоружање. Имам мотку, секиру, вилие, с тим радим. Водили су ме у станицу полиције у Лозници, да дам изјаву „, сведочи Бранимир.

Описује нам овај домачин и скромне услове у којима живи. Упркос свему, не да своја три хектара.

„Ја сам у пензији, син ми ради за плату од 30.000, снаја има 30.000 плату. Морамо да радимо додатни посао. Купили смо механизацију да сејемо кукуруз и пшеницу, соју, гајимо стоку – свиње, говеда. Они то сада хоће да нам отму. Ја их лепо питам – је л’ треба вама ова земља? Кажу – треба. Купите ми онда око Београда, Златибора, неких три хектара земље и ето. Они кажу, па није твоја земља у Београду. Па није ни руда у Београду. Нуде за 160 евра по ару, а где ја то да купим, где? Њива ми је на 15 минута од куће, има и асфалт и струју и изворску воду, где ја то могу да нађем?“, не одступа Бранимир.

За Рио Тинто имао је бројна питања, али нема одговора.



„Хоћу ли ја живети боље или горе? Ко ће мени школовати унуке? Једна студира медицину, друга завршава гимназију, трећа иде у основну“, постављао је Бранимир силна питања у испоставама Рио Тинта, ишао је и у Лозницу.

„Не иде ни пут ни пруга преко моје њиве, зашто вама треба моја земља? Кажу – тако смо зацртали. Како сте зацртали, а мене нико ништа није питао“, не да се Бранимир.

Обраћао се и председнику државе, три пута, већ шест месеци трају преписке, али узалуд.

Прочитајте још:  Вучић најавио да ће пред изборе опет да „дели“ паре народу из буџета

„Написао сам му да сам угрожен, потцењен и уцењен“, каже Бранимир, а једино што је заузврат добио је да његов проблем није надлежност председника, већ Министарства рударства и енергетике – ни од њих није стигла ни реч.



Описује нам и све покушаје застрашивања и уцењивања.

„Дођу па ми кажу – боље да даш нама земљу за 160 евра, него да ти Вучић узме ескпропријацијом за 50 евра“, претили су нашем саговорнику том страшном речју и законом око којег се сада ломе копља и због којег се блокирају путеви у Србији.

„Ја не дам, убићу ко дође да ми отме. Не треба ми жута банка од Рио Тинта. Ако се отвори тај рудник, то ће бити отров. Хоће и да направе депонију у пољу које је плодно – има пшеница, има соја има кукуруз има луцерка. Затроваће све, овде неће бити живота, неће нико остати, нити се оженити нити удати, све ће остати пусто“, свестан је наш саговорник шта доноси Рио Тинто.

Подржава и блокаде путева и протесте, али напомиње – само ако су против Рио Тинта.



„Ако је ради Ђиласа и Вучића, то ме не интересује“, јасан је наш саговорник.

Каже и да су његове комшије истог мишљења као и он.

„Продали су углавном они који су имали викендице, а од домаћина није нико за рудник, сви су против. Ништа нећемо добити, само ће нас потровато. Србија ће да нестане, а и иначе је мала“, закључује наш саговорник.

[table id=1 /]



Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *