УДАР НА ХРИШЋАНСТВО Европска комисија забрањује Божић?

УДАР НА ХРИШЋАНСТВО Европска комисија забрањује Божић?

Европска унија ((Фото Пиксабеј)

Руши се хришћански идентитет Европе, намера је да се пониште њени хришћански корени како Европа не би била оно што јесте више од хиљаду година – хришћанска.

Намеће се глобализам као главна идеологија новог светског поретка, на томе се ради све агресивније и све интензивније. Србија ће, ако жели да уђе у Европску унију, све то морати да прати и прихвати.

Овако социолози и верски великодостојници тумаче документ Европске уније у коме се званичницима ЕУ препоручује да не користе реч Божић или ознаке типа „у време Божића“, али ни израз крсно име, него неутрално – прво име.„Не слави свако хришћанске празнике… Такве реченице могу бити стресне, зато треба говорити „празнично време“ – препоручују се у документу који је саставила европска комесарка за равноправност и једнаке могућности Хелена Дали. Материјал има 30 страница и носи назив „Упутства за инклузивну комуникацију“.

У њему је, такође, наведено да треба избегавати ословљавање са „даме и господо“, и обраћати се са – „драге колеге“. Не треба користити ни госпођа или госпођица, због родне коректности…

Као образложење наведено је да би ова упутства требало да послуже „да се од ЕУ створи унија једнакости“, али и да се створи полно, верски и расно неутрални језик.

Документ је, након што је у изводима објављен у италијанском листу „Ђорнале“, изазвао лавину негативних реакција, па је повучен „на дораду“. Оштро га је критиковао и Ватикан, оцењујући га за покушај да се пониште хришћански корени Европе, а у неким британским медијима појавили су се наслови како ЕУ „забрањује Божић и име Марија“.

„Ради се на дехристијанизацији Европе, европски идентитет треба да буде нешто друго“ – каже, за „Новости“, социолог др Љубиша Деспотовић, и подсећа да је у Уговору из Мастрихта, сачињеном пре 30 година, избачен хришћански идентитет Европе.

Деспотовић сматра да се одавно, а у последње време све агресивније, намеће глобализам као главна идеологија новог светског поретка, а као проблем наводи што је отпор људи према оваквим иницијативама слаб, јер су грађани Европе или атеисти или антитеисти.

Да оваква иницијатива Европске комисије никога не треба да чуди сматра Миша Ђурковић, из Института за европске студије.

„У Америци су већ дуго у културном рату веома актуелни спорови око Божића, који полазе од идеје да овај хришћански празник треба заменити „универзалним“ празником, будући да прослава Божића наводно вређа атеисте, припаднике „филозофских покрета“ и других конфесија. Сада је то коначно стигло у Европу“ – наглашава Ђурковић за „Новости“. – У Европи је већ десетак година, такође, тренд да се хришћанско наслеђе протерује из јавног простора, школа и свега онога што је дефинисало традиционалну хришћанску Европу.

Ђурковић подсећа да се пре десетак година водио велики спор око одлуке Европског суда за људска права да нареди Италији да избаци распећа из школа.

„Онда је држава поднела приговор иза кога је стало чак двадесет других држава, па је суд морао да устукне и да на апелацији промени одлуку“ – наводи наш саговорник. – Ово се сада јавља јер су радикални левичари, дубоко антихришћански усмерени, који воде данашњу ЕУ, врло охрабрени новом владом у Немачкој и још јачим скретањем западне Европе улево. Но, отуд се источна Европа осећа све заробљеније у таквој унији, јер је види као облик неокомунистичког атеистичког система.

Ни за протођакона из Епархије шабачке Љубомира Ранковића документ Европске комисије којим се „протерује“ Божић није никакво изненађење, јер је Европа, како каже, одавно показала да је нехришћанска.

Саговорник цитира Достојевског који је писао „када идем у Европу као да идем на гробље“, и наводи да се Европска унија у свом уставу одрекла хришћанских симбола и термина, те да је одавно окренула леђа хришћанству.

Протођакон Ранковић наводи примере из скандинавских земаља у којима се цркве из 14. и 15. века продају као простор за клубове и коцкарнице.

„Све велико и вредно што Европа има плод је хришћанске цивилизације и изграђено је на хришћанским темељима, а данас се томе окрећу леђа“ – не крије огорченост наш саговорник.

КРИТИКА ДАЛА РЕЗУЛТАТ

Европска комесарка за једнакост Хелена Дали, која је саставила „Упутства за инклузивну комуникацију“, рекла је како је намера била да се покаже инклузивна природа Европске комисије, али и признала да документ није успео да постигне оно што је била намера, па ће се још радити на њему. Иначе, Хелена Дали је са Малте, где католичка вера има значајну улогу, па је ова комесарка доживела критике и у родној земљи.

[table id=1 /]Ало/Новости

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

1 утисак на “УДАР НА ХРИШЋАНСТВО Европска комисија забрањује Божић?

 1. Коме није могло да буде јасно, шта је
  запад (демократија, капитализам) 80-тих,
  или 90-тих, или после 2000. или данас,
  тешко да ће то икада да схвати.

  Западно лудило је демонског-антихрист
  порекла и НЕМА КРАЈА! Тек ће сви да се
  нагледамо ужаса одатле.

  Нпр. тзв. „комунизам“ (иако је тим термином
  обухваћено бар 5. дијаметрално супротних
  појмова, од којих је главни западног
  порекла, …) је лудило, али углавном од
  људске глупости и самим тим много лакши
  облик. Говорим ово, јер Сорошевци се
  убијају да нам објасне, како је данас 30
  година од нестанка тзв. „комунизма“ исти
  крив за баш све! И још мисле да су овде
  људи ко у америци – дунст ћорави
  кретени. Мада, има и тога, …

  Наравно, суштина је БАШ у капитализму,
  јер то је идеја где је БОГ ПАРА!
  Није капитализам лична својина, јер то
  би онда био и робовласништво и
  Царско уређење, чак и комунизам, НЕ!
  Већ држава где онај/они ко/ји има/ју
  највише пара влада/ју.

  Зато је то антихристов поредак.
  Највећа глупост је прича да нема боље
  од демократије. БУКВАЛНО СВЕ ЈЕ
  БОЉЕ ОД ДЕМОКРАТИЈЕ – СВЕ!
  Ко неверује, видеће…

  Демократија је наравно и тзв.
  парламентарни монархизам, док то
  није апсолутизам са Сабором…
  У првом случају то је демократија
  са кловном-гов*ном, док је то у
  другом изабрани Цар са подршком
  и контролом, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више са интернета