Вучић у три дана мења став о Закону о експропријацији, попустио пред грађанима

6

Вучић (Фото: Јутјуб)

Мештани долине Јадра разговарали су са председником Србије Александром Вучићем. Брига због рудника литијума Рио Тинто после те посете требало би да буде мања. Председник је попустио пред грађанима, па Закон о експропријацији враћа на старо и каже да одлуке о руднику неће бити без народа. После целог дана проведеног у селима код Лознице, Вучић је ипак поручио да му не пада на памет да мења Закон о референдуму.

Слушао је председник мештане долине Јадра дуже од два сата, записивао њихова питања и проблеме, говорио како разуме њихове страхове. Људи су искористили прилику да добију који километар пута или терен за фудбал, али стално су се враћали на рудник литијума.



Ово су само нека од питања и ставова мештана предочених председнику:

„Хоћемо да знамо шта ће бити са рудником, хоћемо ли бити исељени одавде самовољно или на силу. Зато сте дошли, а не да решавамо путеве“.

„На који начин држава мисли да режи тај однос са Рио Тинтом’“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ако ти немаш воду да наводњаваш ову пољопривреду, немаш ти ништа друже“

„Питали смо за ту депонију, уништиће нам јадарску долину. Ми нећемо имати где ни посејати ни пожњати“.

„Значи шта ви мислите о томе да ли наши млади да остају на селу или да не остају?“.



Одговори председника свели су се на две ствари – држава ће дати новац за нови Зелени фонд, а о останку или одласку људи ће морати да одлуче сами.

„Ми нећемо доносити било коју одлуку што се тиче коначног постојања рудника или не. ту одлуку ћете морати да донесетие ви. Земљу сте продавали ви који сте хтели да продајете и неки који то нису хтели и продавали сте приватној компанији Рио Тинто. За то нити сам крив, нити сам дужан да пружам било каква обавештења или било шта друго“, каже.

Прочитајте још:  Власт спрема јавност за рударење литијума у Србији

Држава, скупштина, Влада или председник, како је објаснио Вучић, могу да учине нешто везано за закон о експропријацији. О том закону председник мења став у само три дана.

„Мени се чини да ћу да потпишем, али још нисам сигуран јер оно што сам прочитао јер нема ништа противуставно“, рекао је председник 30. новембра.



Већ 1. децембра следи другачија изјава:

Вучић: Ви мислите да сте ме уплашили нечим или да треба да се тресем од страха што имам свој став као председник па ћете каменицама, секирама или чекићем да ми промените мишљење.

Н1: Не знам о чему причате, да ли ћете потписати закон о експропријацији?

Вучић: Вероватно

А 3. децембра, Вучић је изјавио ово:

„Пошто закон није противуставан потписао бих га, али бих пре тога, крајњи рок за потпис је 10. у поноћ, да пре тога направимо нови закон о изменама и допунама закона да иде по хитној процедури у скупштину, да можемо да га усвојимо пре нове године, ако можемо да се договоримо са тим изменама и са људима одавде ако не онда да вратимо стари закон као да нема никаквих измена“.



Оно што је дефинитивно, како тврди председник Србије, јесте да неће бити измена Закона о референдуму јер је већ потписан и како каже, не пада му напамет да га мења.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

  1. Pazi licemera! Nije on kriv sto su neki prodali zemlju? Pa odakle RioTintu mogucnost da otkupljuje u Srbiji bilo sta bez vase dozvole? Ovaj covek je stvarno sve granice razuma pomerio.

  2. није попустио он него баштовани амбасада који га уцењују грешног, оних земаља које су Србе сатанизовали, санкционисали и бомбардовали, ништа се тај несретник не пита, него само извршава глупо, лажљиво и преварантски у складу са својом гордом ћуди

  3. Није попустио, тактизира. Само ако му се допусти да се извуче, превариће, обмануће, слагаће, подвалиће…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *