Борис Џонсон „планира реформе које ће омогућити министрима да поништавају пресуде

0

Борис Џонсон (Фото: АП Пхото/Алберто Пеззали)

Борис Џонсон жели да ослаби моћ судова да поништавају одлуке министара кроз процес судске ревизије, наводи се у извештајима.

Тајмс је известио да премијер жели да дозволи министрима да ефикасно одбаце све правне одлуке са којима се не слажу.

До тога долази након бројних сукоба са судијама, као што је одлука да је одлука господина Џонсона из 2019. да одложи рад парламента на пет недеља била незаконита.



Према писању листа, секретар правосуђа Доминик Раб добио је задатак да пооштри планове за реформу овлашћења судија за одлучивање о законитости одлука министра. Наведени су извори из Вајтхола који кажу да ће тај потез ојачати суверенитет парламента над неизабраним правосуђем.

Опција коју су осмислили господин Раб и државни тужилац Суела Бравермен је да посланици усвоје годишњи „Предлог закона о тумачењу“ у којем ће министри брисати налазе из правосудних прегледа са којима се влада није сложила. План је наводно добио одобрење број 10.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Овај потез је наишао на реакцију правног естаблишмента, а цитира се да је један виши КЦ рекао да премијер тражи „правосуђе које је усклађеније“.

Посланица лабуриста Стела Кризи рекла је: „Једно правило за све остале, без правила за њих, мотив ове владе је нешто.

Господин Џонсон је наводно незадовољан предлогом закона о судској ревизији и судовима који тренутно пролази кроз парламент – који се фокусира на суптилне лекове као што су суспендоване пресуде како би министри дали времена да се позабаве проблемима – јер „не иде довољно далеко“, према изворима које цитира Времена.

Прочитајте још:  Доналд Трамп тужио Хилари Клинтон и неколико других демократа због "навода о његовој сарадњи са Русијом"

Ово је најновији напад владе на правни оквир.

Рааб је у недељу рекао да жели да “исправи” помак ка принципу слободе говора над којим заштитом приватности претеже.

Интервенција секретара правосуђа долази само неколико дана након што је Меган Маркл, војвоткиња од Сасекса, победила у апелационом суду у вези са објављивањем извода из писма њеном оцу Мејла у недељу.

Судије Апелационог суда су пресудиле да је војвоткиња имала “разумно очекивање приватности” у садржају писма који је “лични, приватан, а не ствар од легитимног јавног интереса”.

Говорећи за Тајмс радио у недељу, Рааб није директно поменуо војвоткињин случај, али је јасно рекао да верује да је равнотежа исувише клизила у корист способности богатих појединаца да заштите своје тајне.

Рекао је: „У политици ове земље, имали смо већи нагласак на слободи говора, транспарентности, одговорности за политичаре, за људе на утицајним позицијама. Немамо заштиту приватности у континенталном стилу.

„Ако смо хтели да идемо тим путем, о томе су требали да одлуче изабрани политичари.

Додао је: „Мислим да је скретање ка законима о приватности у континенталном стилу, које су иновирали у судници, а не изабрани посланици у Доњем дому, нешто што можемо и треба да исправимо.

Од вести до политике, путовања до спорта, културе до климе – Индепендент има мноштво бесплатних билтена који одговарају вашим интересовањима. Да бисте пронашли приче које желите да прочитате и још много тога у свом пријемном сандучету, кликните овде.

Извор: Васељенска ТВ

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *