Жељка Цвијановић: Не умањујемо размере српских злочина у Сребреници!

0

(фото:БН ТВ)

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић, у интервјуу за израелски лист Харец, негирала је да влада РС покушава да умањи размере злочина у Сребреници, преноси Танјуг.

Нагласила је да се противи закону о негирању геноцида јер га је наметнуо међународни представник, уместо да су га увеле домаће институције.

Лист Харец тврди да је председница РС, која је интервју дала док је прошле недеље боравила у Израелу, снажно одбацила оптужбе за негирање геноцида и цитира Цвијановић да је рекла да “нема негирања геноцида и да није било негирања геноцида”.

Међутим, лист указује да је Цвијановић у више наврата одбила да одговори на питање да ли верује да је у Сребреници почињен геноцид.




Наводи и да је рекла да њено противљење закону о негирању геноцида потиче од чињенице да га је увео бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, а не домаће институције.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Наша реакција нема везе са садржајем закона. Чак и да је то закон о облацима или, не знам, о ветровима или нечем сличном, наша реакција би била иста”, навела је Цвијановић.

На питање да ли у начелу одобрава закон, Цвијановић је у више наврата рекла да се залаже за разговоре између различитих етничких група у БиХ о томе како се носити с тим питањем.

Међутим, како пише израелски лист, она је одбила да каже који би став заузела у оквиру таквог унутрашњег дијалога. Лист пише да је председница РС рекла да њена влада није учествовала у негирању геноцида, већ да је инсистирала на томе да се свака жртва сукоба једнако памти.

Прочитајте још:  Новац који је обезбедио председник Вучић мења на боље живот људи у Сребреници




“Никада не желимо да политизујемо ниједну смрт. Босна не може да напредује јер и данас само разговарамо о тим стварима уместо да разговарамо, на пример, о нашим капацитетима у енергетском сектору, кои је огроман у региону”, навела је Цвијановић.

Оценила је и да се сталним разговором о овој теми “не можемо да гледамо у будућност”.

Лист подсећа да је комисија којом председава израелски професор Гидеон Грајф пре неколико месеци објавила извештај у којем је оспорила тврдње да је у Сребреници почињен геноцид и наводи да је Цвијановић рекла да влада није организовала тај тим и да институције РС ”немају везе са извештајем”.

“Влада је желела тим стручњака да види шта се дешавало тамо, али то није било оруђе владе”, рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да је оријентисана ка будућности и поручила да је потребан дијалог “да бисмо имали будућност”.

“Да бисте имали дијалог, морате да имате партнере. Да бисте имали партнере, морате да седнете заједно и разговарате о свим тим стварима са њима: прошлости, садашњости, будућности”, поручила је Цвијановић.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *