Годфри одушевљен: Вучић уложио 55 МИЛИОНА ЕВРА народних пара у – нешто

1

Амбасадор Ентони Годфри / Фото МСП

У Државном дата центру у Крагујевцу данас је пуштена у рад прва Национална платформа за вештачку интелигенцију у Србији, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Национална платформа за вештачку интелигенцију представља суперкомпјутер последње генерације, високих перформанси, спреман да обради огромну количину информација у кратком временском периоду.

Споразуме о коришћењу прве Националне платформе са представницима техничких факултета, свих научно-технолошких паркова и три института потписао је директор владине Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић, у присуству председника, премијерке Ане Брнабић и амбасадора САД у Србији Ентони Годфрија.



Претходно су Вучић, Брнабић и Годфри, као и Михаило Јовановић обишли Дата центар, а „добродошлицу“ им је пожелела „Даца“ – Дата центар андроид, њихов виртуелни домаћин.

Посао центра је, каже, да споји два света, реални и виртуелни, да безбедно чува знање и податке из реалног света, грађана, привреде, државе, локалних самоуправа и комерцијалних корисника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Додала је да је Дата центар у Крагујевцу пет пута већи од београдског и испуњава највише стандарде за овакав тип објекта, јединствен у региону по капацитетима и перформансама.

Вучић је на то прокоментарисао да „то изгледа као други свет“.

Председник је затим са домаћинима обишао просторију у којој борави део запослених, ИТ стручњаци, међу којима и „младе снаге“, Исидора и Лука, двоје студената, које по завршетку факултета чека посао у Дата Центру.

Исидора је студент четврте године Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, док је Лука друга година Информационо-комуникационит технологија у Београду, а сагласни су да су презадовољни условима у Центру.

Председник их је упитао шта још држава може да уради и колика су и каква улагања потребна у вештачку интелигенцију, роботику, софтверску индустрију, имајући у виду да не можемо да пратимо велике земље, САД, Немачку, Кину.

Прочитајте још:  У СНС – мук: Вучић ће одложити референдум под изговором таласа корона вируса?

„У добром правцу ово иде, све расте“, констатовао је Лука, а Вучић се надовезао да је важно да тај раст буде експоненцијални, да бројке иду геометријском, а не аритметичком прогресијом.

Они су му, као мали знак пажње, поклонили дукс са логом Дата центра. Затим му је директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић показао да запослени имају и услова за одмор у Центру.

Пуштен је и кратак „филм“ где је приказано како је Дата центар изграђен – за само годину и пет месеци.

„Да будем сасвим отворен, данас сам тек делимично, и то слушајући човека из NVIDIA-е, разумео чему све ово служи. Колико год да сам био упознат са свим, припадам старијој генерацији. Ипак, оно што је за људе важно, да не мисле да је ово играчка, покушаћу да ‘преведем’. Ми смо платили укупно 55 милиона евра за изградњу дата центра, који је пет пута већи него у Београду“, рекао је Вучић.

Истакао је да је ово важно и зато што ће млади људи добити прилику да остану у Крагујевцу и добро зарађују.

„Једна смо од ретких земаља која је основала Институт за вештачку интелигенцију. Ово отвара неслућене могућности. Људи се сада враћају у нашу земљу, чак и они који су радили у компанији NVIDIA“, додао је.

Вучић је рекао да ће људима који се баве вештачком интелигенцијом плате бити скоро дупло веће. Он је затим објаснио како ће суперкомпјутер унапредити многе ствари, а нарочито здравство.

„Ово ће много утицати на нашу научну заједницу, за наше универзитете и научно-технолошке паркове“, истакао је председник додавши да је много захвалан компанији NVIDIA, као и америчком амбасадору.

Прочитајте још:  ОДЛОЖЕНО ПЛАЋАЊЕ РАЧУНА ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

Вучић је рекао да ће се овде градити и посебан објекат који ће бити база за апсолутно све податке МУП-а и БИА-е, одакле ће се најбоље и најтачније вадити подаци за сваку ситуацију која се појави.

Такође се захвалио и свим људима у Крагујевцу који су радили на овом пројекту, као и председници Владе Ани Брнабић и директору владине Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаилу Јовановићу.

Председник је поменуо и друге важне пројекте које чекају Крагујевац попут Обилазнице око Крагујевца, постројења за пречишћавање отпадних вода, канализације…

„Ускоро крећемо и са физичком изградњом како обилазнице, тако и пречишћавача за отпадне воде“, додао је.

Најавио је и да ће ускоро поново доћи у Крагујевац, како би предочио целокупни план за развој овог града и Шумадије.

„Мислим да ће људи бити веома задовољни“, рекао је он истакавши да ће само обилазница кошати минимум 155 милиона евра, а вероватно и више, због раста цена грађевинског материјала.

„За канализацију иде 308 милиона евра. То је екологија, све оно што нисмо радили 70 година“, истакао је Вучић.

Иначе, Национална платформа ће бити на располагању држави, локалној самоуправи, али и универзитетима, научно-технолошким парковима и стартап компанијама.

Захваљујући тој платформи Србија је спремна да направи нови искорак у процесу дигитализације нашег друштва и обезбеди алат за још бржи и снажнији развој наше истраживачке и иновативне заједнице.

Влада Србије је изградњу Државног дата центра у Крагујевцу утврдила као пројекат од значаја за Србију, будући да је рец о једној од капиталних инвестиција у том граду, вредна 30 милиона евра.

Прочитајте још:  СРПСKА ДОKТОРKА ШОKИРАЛА НАЦИЈУ: Ево који човек треба да падне да би пао Вучић

Тај пројекат допринеће унапређењу рада јавне управе, што убрзава процедуре и поједностављује свакодневни живот грађана и пословање привреде.

Дата центар се простире на 14.000 квадратних метара.

[table id=1 /]



Танјуг/б 92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Годфри одушевљен: Вучић уложио 55 МИЛИОНА ЕВРА народних пара у – нешто

  1. Нишки клинички центар и нови и стари нема обичан катетер, смањују лекове нема витамина у апотекама и сл. Народ више није на првом месту!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *