Синовац Адема Јашарија из тефтера западних служби

0

(Фото Косово онлајн)

Прижељкивање референдума о уједињењу Косова и Метохије с Албанијом, дипломатска изолација, затварање одређених токова новца из ЕУ, уз осетан пад рејтинга Самоопредељења – довели су до тога да Албин Курти повуче још један екстремни потез, тражећи додатни начин за провоцирање Срба.

Свега неколико дана после Куртијеве изјаве да су тзв. Косовске безбедносне снаге (КБС) наставак такозване Ослободилачке војске Косова, он је отишао корак даље и именовао је синовца осведоченог терористе и оснивача ОВК Адема Јашарија – Башкима Јашарија – за команданта КБС-а. На тај начин опет је јасно ставио до знања да му није стало до дијалога с Београдом и да све што чини јесте у намери да изазове додатну нестабилност у овом делу Србије.

Башким Јашари на месту челника КБС-а наследиће Рахмана Раму, који је поднео оставку. Медији су недавно пренели да је процедура за Рамину смену покренута пре два месеца, након сукоба с такозваним министром одбране Армендом Мехајем, за кога се иначе верује да је близак норвешким обавештајним службама.



До несугласица је, према тим наводима, дошло 18. септембра, две ноћи пре акције косовске полиције на северу Косова, када је Мехај наредио команди КБС-а да офарба четири америчка војна оклопна возила М117АСВ у плаво, с образложењем да ће бити коришћена као подршка полицијској акцији на северу Косова, али је Рама то одбио. Да је Рама имао озбиљне разлоге за такву одлуку, сведочи и то што су га подржали из САД јер је за пренамену возила која су донирали била неопходна њихова сагласност, а они је нису дали.

Прочитајте још:  НАТО албанским сепаратистима дао ветар у леђа!

Башким Јашари одавно се налази у тефтеру западних обавештајних служби, где се сматра опасном особом која је тесно повезана с организованим криминалом на Косову. За њега се, према изворима, везују многе истраге које се односе на шверц дроге и оружја, али и организовану проституцију и бело робље, што је све записано у „Белој књизи” организованог криминала, коју је Кфор пре неколико година објавио за своје потребе. О постојању могућности да су САД ипак дале сагласност за именовање Јашарија, сведочи и то што је неколико сати после именовања он два сата разговарао с амерички официром на КиМ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сарадница Института за међународну и националну безбедност Гордана Мишев подсећа да су, у супротности с Резолуцијом 1244 СБ УН, према којој не постоји могућност формирања било какве косовске војске, демилитаризацијом и гашењем ОВК формиране такозване Косовске безбедносне снаге. За „Политику” каже да је једини циљ ове службе организовање једностраних насилних акција на северу Косова и Метохије и дестабилизација читавог региона.



„Како досадашње провокације организовањем упада и вршењем безбедносних претњи на северу КиМ нису успеле да ескалирају већим сукобима, што је био и циљ приштинских власти, одлучили су се за корак даље. Постављањем Башкима Јашарија, који је близак рођак оснивача ОВК Адема Јашарија, подигла се значајно велика медијска пажња због негативне конотације фамилије Јашари међу грађанима Србије. Забрињавајуће је и то што постоје индиције да је ова породица умешана у трговину дрогом и оружјем, што је с безбедносног аспекта претња за читав Балкан”, каже Мишевљева.

Додаје да је сада јасно да су планови привремених институција да се у наредном периоду интензивирају провокације и у већој мери употреби опрема, наоружање и људство из КБС-а за неке нове акције на северу Косова, због чега се Јашари нашао као неко много погоднији од претходног команданта, који је према писању медија одбијао да спроводи одређене незаконите мере и акције на северу КиМ.

Прочитајте још:  Колико се Шиптари плаше Косовског завета и Видовдана: Багерима опколили Газиместан и забетонирали место Косовског боја

„С безбедносног аспекта забрињава то да је КБС напустио велики број Срба, док су нове безбедносне провокације и демонстрација силе које спроводи Приштина све учесталије. Нагласила бих ћутање међународне заједнице које не само да не води смиривању тензија већ допушта да једностране одлуке приштинских власти добијају све екстремнији облик, а да српски грађани на Косову и Метохији остају без заштите”, каже Гордана Мишев.



А Демо Бериша, председник Матице Албанаца Србије, каже да се, без обзира на прошлост у ОВК, од Јашарија може очекивати професионални приступ. За „Политику” истиче да је нови командант КБС-а на то место могао да дође само уз сагласност Америке и додаје да је сигуран да неће направити ниједан потез без сагласности оних који су га на то место поставили.

„Реч је о школованом официру и не очекујем од њега да превазиђе надлежност. Сигуран сам да ни он неће прихватити ниједан захтев косовског министра одбране уколико опет буде тражио нешто што је у супротности с интересима Америке. Не верујем да ће он да прави инциденте. Његова је прошлост у ОВК, али је наставио школовање на војној академији у Албанији, дакле реч је о професионалном кадру, који није изашао из рата. Није самозвани генерал, већ школован официр који неће правити глупости”, каже Демо Бериша.

[table id=1 /]



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *