“Корона” ефекат: Рекордан број МИЛИЈАРДЕРА и нагли пораст СИРОМАШТВА

0

Foto: Pixabay

Удео богатства домаћинстава у власништву милијардера повећао се за рекордан износ током пандемије, док милионери из пандемије излазе са предношћу, показало је истраживање о неједнакостима у свету.

Извештај о неједнакостима у свету који је израдила мрежа истраживача из области друштвених наука процењује да милијардери ове године колективно поседују 3,5 одсто глобалног богатства домаћинстава, што је пораст у односу на нешто изнад два одсто са почетка пандемије.

“Криза ковида 19 је погоршала неједнакости између веома богатих и остатка становништва”, рекао је главни аутор Лукас Ченсел, додајући да су богате економије користиле огромну фискалну подршку да ублаже нагли пораст сиромаштва.



Извештај се ослања на различита специјалистичка истраживања и податке из јавних база, а предговор су написали амерички економисти Абхиџит Банерџи и Естер Дуфло, двоје из трија који су 2019. добили Нобелову награду за рад на сиромаштву, преноси Ројтерс.

“Пошто је богатство главни извор будућих економских предности, и све више моћи и утицаја, ово предсказује даље повећање неједнакости”, написали су о ономе што су назвали “екстремном концентрацијом економске моћи у рукама веома мале мањине супербогатих”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На Форбсовој светској листи ове године има рекордних 2.755 милијардера са укупном вредношћу од 13,1 трилион долара. Богатство милијардера на тој листи прошле године процењено је на осам трилиона.



Нови извештај је показао да је шира група од 520.000 који заједно чине првих 0,01 одсто најбогатијих има удео у глобалном богатству од 11 одсто ове године, што представља повећање од један одсто у односу на прошлу годину.

Аналитичари сматрају да су неки супербогати имали користи од окретања ка онлајну већег дела светске економије током карантина, док су други једноставно добили од раста цена имовине док су се финансијска тржишта кладила на брзину и облик глобалног опоравка.

Прочитајте још:  НЕ УБИЈА КОВИД — УБИЈАЈУ КОВИДЕНТИ



Студија је такође открила да, иако је сиромаштво нагло порасло у земљама са слабијом покривеношћу социјалном помоћи, огромна подршка владе у САД и Европи успела је да ублажи барем део тог утицаја на оне са нижим примањима.

“Ово показује важност социјалних држава у борби против сиромаштва”, рекао је Ченсел, који је поздравио овогодишњи договор о глобалној минималној стопи пореза на корпорације од 15 одсто.

[table id=1 /]



РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *