анархија

На Балкану се настављају процеси који се могу назвати геополитичким турбуленцијама, политичком трансформацијом и креативном деструкцијом. Све ово је важно за Русију.

Улазак Црне Горе у НАТО, а потом и Северне Македоније (где је већ распоређена једна од команди Северноатлантске алијансе), жестоки притисци на руководство Србије и Републике Српске, која је у саставу федерације Босне и Херцеговине, демонстрира сталне покушаје Запада да потисне суверенитет регионалних држава, дезорганизује националне политике, наметне сопствена правила игре и уништи културни идентитет (који укључује историјске традиције, вредности и значај религија).

Западне земље су у мају 2021. именовале такозваног високог представника за Босну и Херцеговину. То је урађено заобилазећи Савет безбедности УН и Русија није признала ову одлуку. Надаље, 23. јула, одлазећи високи представник Валентин Инцко унио је измјене и допуне Кривичног закона земље које предвиђају забрану „негирања геноцида и величања ратних злочинаца“ у Сребреници 1995. године. То је учињено експлицитно, будући да је тема „геноцида у Сребреници“ још није затворен – Запад покушава да одбрани искључиво Србе као кривца и не узима у обзир све факторе ове трагедије. А евидентан је огроман број фалсификата. [1]



Руководство Републике Српске је у одговору најавило да, у знак протеста, неће учествовати у раду власти у БиХ, а потом саопштило да намерава да повуче сагласност генералној војсци и општем судском и тужилачком већу.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је 29. новембра да у Босни и Херцеговини (БиХ) нема високог представника, а Кристијан Шмит, који изгледа као такав, никада неће бити признат. [2]

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Западни медији и њихови сателити у региону одмах су почели да демонизују и Србе и Русију због подршке Москве Бани Луци и Београду. Посебан циљ западних политичара је Руско-српски центар за хуманитарну сарадњу у Нишу, где се обучавају ватрогасци спасиоци из земаља региона.

Да би се слика употпунила, потребно је размотрити и друге кровне иницијативе Запада које имају за циљ апсорбовање балканских земаља.

Један од њих је пројекат Отворени Балкан, који је иницијатива ЕУ и подразумева стварање јединствене економске и политичке зоне за Албанију, Србију и Северну Македонију. Потпуно је нејасно какву ће улогу Косово имати у овом пројекту – један број земаља ЕУ и САД признале су овај сепаратистички регион као суверену државу, али је за Србију и даље део њихове државе.

Београд је од 3. до 4. новембра био домаћин самита Отворени Балкан на коме се разговарало о питањима политичког решавања, отворених граница и економске сарадње. О успеху и резултатима, очигледно, још нема разлога да се прича. Упркос активном учешћу ЕУ, као и до сада у такозваном „Берлинском процесу”, посматрачи примећују да нема изгледа за „отворени Балкан” и да ће даље бити само растуће разочарење због проблема европских интеграција на Балкану. престонице и истовремени раст унутрашњих противречности у региону. [3]

Прочитајте још:  Баталите ЕУ комесаре јер они раде за Вучића, ово треба да урадите да сломите нарко картел у Србији

Постоје и знаци дискурзивне манипулације регионом. На пример, термин Западни Балкан, који обухвата земље као што су Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Северна Македонија, Црна Гора и Албанија, јасно указује на покушаје вештачке поделе са географском позадином. Сада се активно користи у политичком дискурсу.

Британија показује посебно интересовање за Балкан, а пре неки дан је шеф британског Форин офиса, дајући још једну русофобичну изјаву, напоменуо да ће Лондон „одржати стабилност на Западном Балкану“. [4]

Даље, идемо директно у Србију.

У самој Србији, која одржава неутралност и пријатељске односе са Русијом, постоје тенденције промене политичког система како изнутра тако и споља. Скупштина Србије (Скупштина) донела је јуче одлуку о одржавању референдума о промени Устава. Питање територијалног интегритета Косова и Метохије се још не поставља, али би промена основног закона у земљи могла да изазове домино ефекат.

Док су у току обједињене расправе о Предлогу закона о промени Устава Србије, Предлогу закона о уставном закону за спровођење овог закона и Предлогу закона о доношењу одлуке о одржавању референдума за потврђивање акта о изменама и допунама Устава Србије. Устава, чије ће усвајање омогућити измену Устава у погледу правосудног система. [в] Познато је да Венецијанска комисија инсистира на промени Устава Србије. Референдум би могао бити заказан за 16. јануар 2022. године.

У Србији и региону у целини постоји огроман број невладиних организација и медија, који добијају средства од западних фондација и страних влада. Пошто нам формат публикације не дозвољава да дамо барем списак, навешћемо само неке који раде дуги низ година.

Главни прозападни центар је ЦРТА (Центар за истраживање, транспарентност и одговорност). [6] Од 2002. то је Либерална мрежа, а 2009. су променили назив да буде „ближи народу“.
Партнери организације су Фондација браће Рокфелер, УСАИД, Национални демократски институт, амбасаде Британије, Холандије, Британије, Швајцарске, Канаде, Норвешке, Мајкрософт, Гугл, Фондација за отворено друштво у Србији (Сорошева структура) [7] , ОЕБС, као и локалне марионетске структуре попут Балканске фондације за демократију (пројекат фондације Херман Маршал у региону) и Делегације ЕУ у Србији. [8]

ЦРТА има посебан пројекат о “надзору медија”, где спроводе информације које дискредитују српске власти. [9] Од 2020. године званични партнер за овај пројекат је Фејсбук. Важно је напоменути да се регионална канцеларија компаније налази у суседној Хрватској. А можете замислити како се садржај из Србије одатле филтрира и цензурише. Финансирање долази од УСАИД-а.

Прочитајте још:  Дан кад је Србија обновила себе

Други пројекат са политичким фокусом је „Отворени парламент“, где се врши тумачење усвојених закона у Скупштини. [10] Наравно, такво праћење омогућава западним кустосима да својим дипломатским каналима промптно интервенишу у законодавни процес у Србији.

Друга организација је БИРН (Балканска истраживачка мрежа), створена 2004. Управни одбор ове мреже наводи запослене Би-Би-Сија и америчких медија, Амнести интернешенела и др. [11] На сајту се редовно објављују сумњиви материјали и ако Помиње се Русија, по правилу, текстови су пристрасни, искривљени, ако не и отворено русофобични. [12]
Уз богато искуство политичке манипулације у Србији, у земљи су створени различити активистички покрети. На пример, још један прозападни клан који укључује представнике разних друштвених слојева је Скупштина ослобођене Србије. [13] А покрет „Не гурајте Београд“ планира да учествује на локалним и парламентарним изборима у априлу 2022. године. [14]

Сада све чешће помињу Добрицу Веселиновича, који је могући кандидат за градоначелника престонице. Он је блиско повезан са агресивном екстремном левицом и подржавају га многи прозападни либерални медији у Србији. Један од њих је и дневни лист Данас, у власништву америчке компаније Унитед Медиа, иако редакција тврди да је независни медиј. Данас подржава овај покрет тако што једном недељно објављује своју колумну и редовно објављује вести о њима.
Одређени показатељ јавног расположења у Србији недавно је био инцидент са графитима, када је лик генерала Младића, са потписом хероја, био прекривен фарбом. Патриотске групе су одмах направиле „Народну патролу” да би заштитиле рестауриране графите (Младићеви портрети су се појавили и у Београду и на другим местима), а активности је повезао познати либерални и идеолошки инспиратор обојене револуције за рушење Слободана Милошевића Чедомир Чупић. „Народне патроле” са интригама власти и наговештеним фашистичким тенденцијама у друштву.

Паралелно, Србију тресу еколошки протести. Конкретно, 28. новембра одржан је вишехиљадни митинг у Лозници, у чијој близини се налазе налазишта литијума и компанија Рио Тинто циља на њихов развој. Сада је кључни „еколог“ Александар Јованович Ћута [15]

Јавна личност је постао пре неколико година, када су на југоистоку Србије (село Темска, општина Пирот) почели протести против изградње мини хидроелектрана, који су угрозили постојање локалног екосистема – реке, планине, изворишта, биљни и животињски свет. фауна.

Инвеститор је тада била особа блиска министарки енергетике Зорани Михајловић и министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу, обоје отворено прозападним политичарима у Влади Србије. Зорана Михајловић је раније била члан Г17+, затим је прешла у Демократску странку, а касније је постала члан Вучићеве напредне странке.

Тренутно, Ћута наставља своје еколошке активности против Рио Тинта (аустралијско-британског концерна), али га истовремено финансирају Амбасаде Норвешке, Данске и Немачке у Србији. Односно, он делује у интересу неколико компанија против друге.

Прочитајте још:  Руски експерт: Хрватска кажњава Србију због пријатељства са Русијом

С једне стране, у Влади Србије видимо британске и америчке агенте (познато је да су премијерка Ана Брнабић, као и министар Синиша Мали повезани са интересима Лондона; а са Сједињеним Државама министри Зорана Михајловић, Јадранка Јоксимовић и Горан Весић (заменик градоначелника Београда, који је био веома близак сарадник Зорана Ђинђића, а сада тврди да подржава Вучића).

На другој страни Александра Јовановића Чута и других „еколога“ који раде у интересу ЕУ и САД. Важно је напоменути да су „еколози“ добили јавну подршку Виоле фон Крамон, која је чланица Зелене партије у Немачкој и која је посетила локацију на којој Рио Тинто жели да постави рудник литијума. Истовремено, Виола фон Крамон лобира за независност Косова и Метохије.

Коначно, Напредна странка Србије одржала је у суботу 27. новембра у Београду општенародну конференцију којој је присуствовало више хиљада људи из целе земље. Истог дана организовани су и недозвољени протести, који су настављени и у недељу.

Истог викенда, представници власти самопроглашеног Косова и Албаније одржали су заједнички састанак својих институција и најавили укидање границе између Албаније и окупиране српске покрајине Косово и Метохија, чиме је заправо потврђен курс ка стварању Велике Албаније. Вероватно ће следећа фаза бити отуђење дела Северне Македоније.
Укорењена корупција и активности црногорске мафије у земљи су још један озбиљан проблем који је постао део свакодневног живота у Србији. Занимљиво је да су чак и прозападни тхинк танкови у региону указивали на опасност од клана Мила Ђукановића у региону (који се бави трговином дрогом и шверцом) и уочавали страшну корупцију системских либерала.

На пример, говорило се да се за време владавине либерала Војислава Коштунице и Бориса Тадића власт бавила баналним рекетирањем – тада је покренуто више од 6.000 кривичних поступака против разних власника имовине и предузећа. Тек доласком на власт владе Српске напредне странке ситуација се променила, пошто је укинут члан 359. Кривичног законика. [16]
Све ово може споља изгледати као одвојени процеси и догађаји, али геополитичким приступом биће јасно да су готово све карике у једном ланцу. А иза њих је Запад који користи широк спектар технологија манипулације, социјалног инжењеринга и политичких уцена.

[i] https://www.fondsk.ru/news/2021/11/05/verhovnyj-predstavitel-v-bosnii-i-gercegovine-istochnik-kolossalnyh-problem-54839.html
[ii] https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13060963
[iii] https://interaffairs.ru/news/show/32426
[iv] https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/13065721
[v] https://vaseljenska.net/2021/11/30/poslednja-vest-dacic-veceras-raspisuje-referendum-o-promeni-ustava/
[vi] https://crta.rs/
[vii] https://www.fosserbia.org/
[viii] https://europa.rs/
[ix] https://www.istinomer.rs/
[x] https://otvoreniparlament.rs/
[xi] https://birn.eu.com/about-birn/
[xii] https://balkaninsight.com/2021/08/26/bosnia-must-counter-russias-cultivation-of-far-right-extremists/
[xiii] http://skupstina.com/
[xiv] https://nedavimobeograd.rs/
[xv] https://pravda.rs/2021/11/30/organizatori-blokada-prozvali-vucica-u-subotu-dodji-na-gazelu/
[xvi] https://www.ifimes.org/en/researches/2021-serbia-new-internal-and-external-challenges/4908

[table id=1 /]



Леонид Савин/Русстрат.ру
Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *