Кривичне пријаве против одговорних у Линглонгу и кинеској компанији због вијетнамских радника

1

(фото:Н1

Иницијатива за економска и социјална права поднела је две кривичне пријаве и још поднесака због ситуације у којој су вијетнамски радници у Зрењанину.

У иницијативи су направили нови потез у, како наглашавају, светлу забрињавајућег одсуства реакције надлежних државних органа према питању више од четири стотине радника из Вијетнама који су ангажовани на изградњи фабрике гума Линглонг у Зрењанину.

Поднете су две кривичне пријаве – против одговорних лица у “Цхина Енергy Енгинееринг Гроуп Тиањин Елецтриц Поњер Цонструцтион” са огранком у Београду и против “Линглонг Интернатионал Еуропе” у Зрењанину због постојања основа сумње да су извршили кривично дело повреда права на штрајк.



“Као што је јавност већ упозната, бројне одредбе уговора о раду су спорне са аспекта прописа којима су регулисани радни односи у Србији. Међутим, уговор о раду који су радници из Вијетнама закључивали са компанијом која је подизвођач радова на изградњи фабрике гума ‘Линглонг’ прописује да послодавац може одмах раскинути уговор између осталог и због учествовања радника у синдикалним активностима, те да у том случају они морају сами да сносе трошкове повратка у Вијетнам. Истичемо и да је један од запослених вијетнамских радника избачен из смештаја без пасоша након што је у јавности открио услове у којима он и осталих четири стотине радника из Вијетнама живе и раде”, подсећају у А 11.

Стручњаци Иницијативе сматрају да и те како постоје основи сумње да су две фирме и њихови руководиоци починили кривична дела. Осим тога, због сумње да је извршено кривично дело противправно лишење слободе путем ограничења слободе кретања тридесетак радника из Вијетнама поднета је још једна кривична пријава против одговорног лица у “Линглонг Интернатионал Еуропе”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Како је Александар Вучић дошао под санкције ЕУ због осећаја за правду

“Наиме, након јавног објављивања услова у којима су се налазили радници и наџора појединих државних органа, дошло је до премештаја већине радника на неколико локација. У конкретном случају ради се о једној групи радника који су тренутно смештени у приватном стамбеном објекту у Ечкој. Од тренутка када су радници смештени у поменути објекат, ангажовани су и припадници приватног обезбеђења ‘Патрол 023’ који чувају објекат и не дозвољавају радницима да исти напусте, осим када их одвозе и довозе на посао. Овакво поступање, према прикупљеним информацијама, трајало је најмање неколико дана. Због тога постоје основи сумње да је ‘Линглонг’ односно одговорно лице, извршило кривично дело противправно лишење слободе. Такође, против одговорног лица у ‘Линглонг’ Зрењанин поднете су и пријаве комуналној милицији због кршења прописа о комуналним делатностима и коришћењу површина у јавној намени”, поручују у А 11.

Заштитник грађана је од ове иницијативе добио и хитан сигнал да треба да покрене сопствену контролу законитости и правилности рада Националне службе за запошљавање у поступку издавања радних дозвола за раднике из Вијетнама.

“Подсећамо све надлежне органе да је неопходно да хитно предузму све мере из своје надлежности како би одговорили на озбиљне индиције о тешким кршењима људских права радника из Вијетнама који су ангажовани на изградњи фабрике гума ‘Линглонг’ у Зрењанину”, закључују у А 11.

[table id=1 /]



021.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Кривичне пријаве против одговорних у Линглонгу и кинеској компанији због вијетнамских радника

  1. серу, ништа од тих пријава као и све од 45 до данас, неће паразит на паразита, побијени људи опљачкани и данас се пљачкају на 100001 начин, спс, дос, снс “тајкуни” урнишу раднике, трују се убијају ињекцијама “вакцинама” нико крив нико кажњен, нико опљачкано није вратио и обештетио … закључак серу и само серу народу гладном правде … а нигде је навидику

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *